Einar Saanum og Steinar Vetnes - Fiskerne Einar Saanum og Steinar Vetnes reddet i dag tidlig en fritidsfisker i 50-årene fra å gå på grunn utenfor Skjernøy i Mandal. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Fiskerne Einar Saanum og Steinar Vetnes reddet i dag tidlig en fritidsfisker i 50-årene fra å gå på grunn utenfor Skjernøy i Mandal.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Reddet fisker fra forlis

En mann i 50-årene i en liten plastbåt var bare få meter fra å gå på grunn utenfor Skjernøy i Mandal i dag tidlig. Rask reaksjon fra to lokale fiskere gjorde at han ble reddet.

Fiskerne Einar Saanum og Steinar Vetnes reddet i dag tidlig en fiskebåt fra å gå på grunn utenfor Skjernøy i Mandal.

Båten til en mann i 50-årene fra Mandal mistet motorkrafta og drev mot et skjær. Båten var oppankret i fjæresteinene og var bare 3–4 meter fra å gå på grunn.

– Små marginer

Saanum og kameraten hoppet i fiskebåten «Risøy» og hindret ei ulykke.

– Situasjonen var stabil, men det kunne fort blitt dramatisk. Det var ikke store marginer å gå på. Hadde dreggfestet løsnet, eller tauet hadde slitt seg, ville båten blitt knust, sier Saanum.

Han holdt på med vedlikehold på båten sin på Gismerøya da han hørte en nødmelding over radioen om en mann i nød.

– Det viste seg at posisjonen som ble oppgitt kun var kort vei fra meg og jeg sa at jeg kunne gå ut. Jeg fikk med meg mannen i nabobåten så vi var to mann om bord og vi kastet loss. Da vi kom ut til Skjernøya så vi ganske raskt at det var en plastbåt på 21-22- fot som lå oppankret noen få meter fra land med en mann oppi.

Var rystet

Det var frisk bris og opp mot liten kuling inn mot land. Saanum og Vetnes manøvrerte seg inntil, kastet ut tau til mannen i båten, så han kunne slepes ut fra land.

– Vi slepte ham inn i le bak ei øy ved Færøy og der kom redningsskøyta i møte og overtok slepet.

– Mannen var helt klart rystet av hendelsen, og det blir man jo når det er såpass nærme. Dette området her er jo ut mot åpne havet og det kunne fort ha utviklet seg til å bli fatalt, sier Saanum.

Risikabel redning

Båtfører Per Rosseland på redningsskøyta «Hvaler» sier det var «Risøy» som gjorde den risikable delen av jobben og at de kunne overta slepet av båten i smult farvann.

– Vi var jo først på stedet, og da var det bare den ene tingen å gjøre, nemlig å få et slep på ham, sier Saanum.

– Følte du at dere var i fare?

– Det er selvfølgelig alltid risikabelt tett opp i land, men vi er jo begge båtvante folk som har vært fiskere i mange år. Vi er vant med sjøen og vurderte jo farene til å være overkommelige, sier Saanum.

Video og TV-reportasjer

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:
Legevakten i Kristiansand ønsker at folk skal ringe før de møter opp. Altfor mange kommer til legevakten istedenfor å bruke fastlegen, og dette fører til lang ventetid.
Luftkvaliteten i Kristiansand kan være betydelig dårligere enn det målingene har vist. Det er nemlig feil på måleutstyret, og Miljødirektoratet truer med bøter dersom ikke kommunen rydder opp.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013