Einar Saanum og Steinar Vetnes - Fiskerne Einar Saanum og Steinar Vetnes reddet i dag tidlig en fritidsfisker i 50-årene fra å gå på grunn utenfor Skjernøy i Mandal. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Fiskerne Einar Saanum og Steinar Vetnes reddet i dag tidlig en fritidsfisker i 50-årene fra å gå på grunn utenfor Skjernøy i Mandal.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Reddet fisker fra forlis

En mann i 50-årene i en liten plastbåt var bare få meter fra å gå på grunn utenfor Skjernøy i Mandal i dag tidlig. Rask reaksjon fra to lokale fiskere gjorde at han ble reddet.

Fiskerne Einar Saanum og Steinar Vetnes reddet i dag tidlig en fiskebåt fra å gå på grunn utenfor Skjernøy i Mandal.

Båten til en mann i 50-årene fra Mandal mistet motorkrafta og drev mot et skjær. Båten var oppankret i fjæresteinene og var bare 3–4 meter fra å gå på grunn.

– Små marginer

Saanum og kameraten hoppet i fiskebåten «Risøy» og hindret ei ulykke.

– Situasjonen var stabil, men det kunne fort blitt dramatisk. Det var ikke store marginer å gå på. Hadde dreggfestet løsnet, eller tauet hadde slitt seg, ville båten blitt knust, sier Saanum.

Han holdt på med vedlikehold på båten sin på Gismerøya da han hørte en nødmelding over radioen om en mann i nød.

– Det viste seg at posisjonen som ble oppgitt kun var kort vei fra meg og jeg sa at jeg kunne gå ut. Jeg fikk med meg mannen i nabobåten så vi var to mann om bord og vi kastet loss. Da vi kom ut til Skjernøya så vi ganske raskt at det var en plastbåt på 21-22- fot som lå oppankret noen få meter fra land med en mann oppi.

Var rystet

Det var frisk bris og opp mot liten kuling inn mot land. Saanum og Vetnes manøvrerte seg inntil, kastet ut tau til mannen i båten, så han kunne slepes ut fra land.

– Vi slepte ham inn i le bak ei øy ved Færøy og der kom redningsskøyta i møte og overtok slepet.

– Mannen var helt klart rystet av hendelsen, og det blir man jo når det er såpass nærme. Dette området her er jo ut mot åpne havet og det kunne fort ha utviklet seg til å bli fatalt, sier Saanum.

Risikabel redning

Båtfører Per Rosseland på redningsskøyta «Hvaler» sier det var «Risøy» som gjorde den risikable delen av jobben og at de kunne overta slepet av båten i smult farvann.

– Vi var jo først på stedet, og da var det bare den ene tingen å gjøre, nemlig å få et slep på ham, sier Saanum.

– Følte du at dere var i fare?

– Det er selvfølgelig alltid risikabelt tett opp i land, men vi er jo begge båtvante folk som har vært fiskere i mange år. Vi er vant med sjøen og vurderte jo farene til å være overkommelige, sier Saanum.

Video og TV-reportasjer

Laksehopp i Høiebekken er høstens vakreste eventyr for lakseentusiaster.
Tidsklemma er de fleste småbarnsforeldre godt kjent med, og nå skal det forskes på temaet. I Nyli barnehage i Arendal er det flere som kjemper mot klokka.
For to år siden ble deler av sykehuset i Arendal fredet. Mange var redd for at det ville begrense utviklingen av sykehuset. Nå to år etter ser det ut til at balansen mellom gammelt og nytt fungerer:

Dokumentarer og reportasjer

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964
Bilder fra Dagsrevyen i 1964 som viser postmann med med ny postombæringstralle nedover gaten i Kristiansand. Leverer post i butikk. Postmannen demonstrerer trallens finesser. Vandrer videre og leverer post over
gjerdet.