Sørlandet sykehus Arendal - Dersom kvinnen blir funnet kompetent til å selv avgjøre om hun vil fortsette sultestreiken, har ikke sykehuset noe tilbud å gi henne, sier fagdirektøren ved sykehuset. - Foto: Anne Wirsching / NRK

Dersom kvinnen blir funnet kompetent til å selv avgjøre om hun vil fortsette sultestreiken, har ikke sykehuset noe tilbud å gi henne, sier fagdirektøren ved sykehuset.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Palestinsk kvinne skrives trolig ut

Den palestinske kvinnen (31) som sultestreiket i over tre uker skrives trolig ut fra sykehuset i Arendal en av de nærmeste dagene, uavhengig av om hun vil fortsette sultestreiken eller ikke.

Betingelsen når situasjonen skal drøftes mandag, er at det er medisinsk forsvarlig å skrive ut kvinnen som i ti dager har fått næring mot sin vilje ved sykehuset.

– Hun vil sannsynligvis bli utskrevet uansett, gitt at hennes medisinske tilstand tilsier det. Enten hun nå ønsker å fortsette sultestreik eller ikke, så har ikke vi noe behandlingstilbud å gi henne, slik vi ser det. Trolig blir hun skrevet ut en av de nærmeste dagene, sier fagdirektør Per Engstrand ved sykehuset til NRK.no.

Per Engstrand - Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus. (Arkivfoto) - Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus. (Arkivfoto)

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK
Spørsmål om samtykkekompetanse

Asylsøkeren sultestreiket i over tre uker etter at familien fikk avslag på asylsøknaden. Hun skal heller ønske å dø enn å reise tilbake til Gazastripen.

Etikkrådet ved sykehuset mente kvinnen hadde rett til å sultestreike seg til døde, men sykehuset grep likevel inn for ti dager siden og tvang næring og væske i kvinnen, uten å ville opplyse hvordan dette foregikk rent praktisk.

«Tvangsmatingen» ble begrunnet med at Utlendingsstyremaktene hadde besluttet å se på utsendingssaken en gang til.

Kvinnen har uttrykt at hun mener en ny behandling av saken ikke vil føre til noe og ville fortsette sultestreiken, mens sykehuset vil forsikre seg om at kvinnens helsetilstand er såpass god at hun er i stand til å ta til seg denne nye informasjonen.

Når hun vurderes som frisk nok til det, får hun selv bestemme om hun vil fortsette sulteaksjonen.

– Ikke noe behandlingstilbud

– Vi vil sikre oss at hun har fått næring i nok dager til at hun kan fatte en beslutning om hva hun skal gjøre fremover. Vi vil forvente at hun i morgen er ved en sånn status at hun kan ta en sånn beslutning, sier Engstrand.

– Hvis hun ønsker å gjenoppta sultestreik, så har vi i utgangspunktet ikke noe behandlingstilbud til henne. Da er det naturlig at vi planlegger en utskrivning ganske fort, sier Engstrand.

I kontakt med kommunen

Om det, slik det ligger i kortene, blir besluttet å skrive ut kvinnen, sier Engstrand følgende:

– Vi må da ta stilling til om hun trenger noe hjelp på kommunesiden. Vi har allerede tatt kontakt med kommunehelsetjenesten i forhold til om hun skal ha noe hjelp, sier fagdirektøren.

Video og TV-reportasjer

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:
Legevakten i Kristiansand ønsker at folk skal ringe før de møter opp. Altfor mange kommer til legevakten istedenfor å bruke fastlegen, og dette fører til lang ventetid.
Luftkvaliteten i Kristiansand kan være betydelig dårligere enn det målingene har vist. Det er nemlig feil på måleutstyret, og Miljødirektoratet truer med bøter dersom ikke kommunen rydder opp.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013