Hopp til innhold

Voldsofre vil ha politibil-kamera

Landsforeningen for Voldsofre ønsker velkommen videokamera i politibiler og tror flere voldsutøvere vil bli tatt. – Dette blir for massiv overvåking, mener Aust-Agder KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Politibil

FILMPOLITIET: Kristiansand politistasjon vil ha svar på om overvåkingskameraer kan settes i politibilene. Voldsofrene gir tommel opp, mens flere er kritiske til personvernet.

Foto: arkiv / NRK

– Mange voldssaker henlegges fordi man ikke har nok beviser. Vitner forsvinner. Vitner blir ikke avhørt fordi man ikke finner dem i ettertid, sier leder i Landsforeningen for Voldsofre Margit Lømo til Nrk.no.

Hun er klar på hva hun mener om agderpolitiets ønsker om videokamera montert i tjenestebiler.

– Fra vårt ståsted er det klart at vi ønsker å få så mye som mulig på opptak. Det er et nyttig hjelpemiddel.

Margit Lømo

POSITIV: – For voldsofre betyr sikring av bevis aller mest, sier Margit Lømo i Landsforeningen for Voldsofre.

Foto: Anna Nærum / NRK

LES MER: Politiet vil ha overvakingskamera i bilane

Hun er klar over at timesvis med filmopptak kan misbrukes.

– Vi må stole på at slikt materiale ikke blir misbrukt. Hvis det skjer, må det tas på alvor, sier Lømo.

Kritisk til overvåking

Det er Kristiansand politistasjon som ønsker å la et videokamera surre og gå i tjenestebiler, slik at detaljer og personer på et åsted lettere kan sjekkes i ettertid.

Film kan avsløre vold, annen kriminalitet og lettere sikre bevis.

Praktiske og juridiske sider ved hele saken blir nå gjennomgått, mens kritiske røster har allerede meldt seg.

– Dette vil føre til en massiv overvåking. Personer som tilfeldigvis er til stede risikerer å bli mistenkt i saker de egentlig ikke har noe med. Hensynet til personvernet veier dermed tungt, sier Aust-Agder KrFs Kjell Ingolf Ropstad, medlem av justiskomiteen på Stortinget.

Kjell Ingolf Ropstad

KRITISK: – Jeg vil heller prioritere nye politibiler og datasystemer, sier Aust-Agder KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: KrF

– Bedre informasjon i voldssaker

Innsatsleder Stig Vang i kristiansandspolitiet ser for seg at de monterer kamera i biler som patruljerer i sentrum av byen.

– Dette kan gi oss god informasjon om for eksempel voldsepisoder, sier innsatslederen.

Han tror videofilming også kan gi mer informasjon i etterforsking i andre typer saker.

– Dersom vi skal rykke ut til en brann, kan vi ved hjelp av videokamera fange opp alle biler vi møter på vei til åstedet. Dette letter arbeidet med å sjekke ut eller fange opp personer som har vært i nærheten av brannstedet, legger han til.

Han ser for seg at videokameraet står fast montert i politibilene.

– Vi ser for oss at filming pågår hele tiden når bilen er ute på oppdrag, og at opptaket blir lagret i 24 timer.

Vil heller ha nye biler

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad ser at det i enkelte situasjoner kan være viktig å dokumentere og sikre bevis.

Likevel forsvarer det ikke kameraovervåking fra politibilene.

– I noen situasjoner ser jeg at det hadde vært en stor fordel, og ofte er det slik at politiet ønsker mer overvåking og kontroll av samfunnet. Men da er det viktig å tenke på at den typen kontroll kan misbrukes. Vi som bor i dette landet er uskyldige inntil det motsatte er bevist, og da er det viktig at man ikke gir for mye data til staten som kan misbrukes, sier KrF-politikeren.

Vi som bor i dette landet er uskyldige inntil det motsatte er bevist og da er det viktig at man ikke gir for mye data til staten som kan misbrukes

Stortingsrepresentant for KrF i Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad

Ropstad mener også at det er flere andre ting i politiet som må bedres før man eventuelt bruker penger på kameraer i politibilene.

– Vi har et politi i Norge som har biler som er utdatert og som burde vært rustet opp. Vi har også for lite skytetrening og IKT-systemer fra 90-tallet, sier Ropstad og legger til:

– Vi kan ikke engang implementere den nye straffeloven fordi datasystemene ikke takler det. Da mener jeg det er mye viktigere å prioritere de oppgavene enn å ha et kamera i hver eneste bil.

Datatilsynet skeptisk

Datatilsynet mener slik filming tar overvåking av publikum ett steg videre og er i likhet med Ropstad svært skeptisk til forslaget om å installere kamera i politibiler.

– Dette mener vi er utilbørlig overvåking av folk som oppholder seg på offentlige steder. Folk vil fange opp mange personer som ikke har noe i politiet sitt register å gjøre, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon til NRK.

Politidirektoratet gjennomgår nå problematikken rundt kameraovervåkingen, og vil foreløpig ikke uttale seg om innspillet fra Agder politidistrikt.

Politiet i Kristiansand vil montere videokamera i politibilene, for å kunne avsløre vold og annen kriminalitet - og sikre bevis. Men de møter motbør når de vil ta overvåkningen et steg videre.

SE VIDEO: Politiet i Kristiansand vil montere videokamera i politibilene, for å kunne avsløre vold og annen kriminalitet – og sikre bevis. Men de møter motbør når de vil ta overvåkningen et steg videre.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,43 kr
Dyrest kl. 20 1,54 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %