Hopp til innhold

Økt gjenbruk av mobil og nettbrett

Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag hyller at stadig flere bedrifter og kommuner leverer brukte mobiler til videresalg.

Iphone og nettbrett

Mange bytter ut nettbrett og mobiltelefoner i raskt tempo. Det gjør noen gode penger på.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Tvedestrandsfirmaet Greenphone Security har nå inngått avtaler med 80 bedrifter og konserner mellom Skien og Stavanger, som leverer både mobiler og nettbrett de ikke lenger har bruk for til gjenbruk.

Tor Erik Håland

Tor Erik Håland i Greenphones.

Foto: Svein Johnsen

Selskapet har spesialisert seg på kjøp og salg av brukte nettbrett og mobiltelefoner, samt reparasjoner og datasletting av slike enheter.

I tillegg til 80 bedrifter mellom Skien og Stavanger, har selskapet fått flere kommuner på kundelisten. Stadig flere private leverer også inn brukt utstyr.

Da bedriften startet opp i fjor hadde de avtaler med 20 bedrifter, men de får stadig mer å gjøre, ifølge Tor Erik Håland i Greenphones.

– Vi har fått fryktelig mye å gjøre, men samtidig ville vi gjerne hatt enda mer. Det er en miljøgevinst i dette, og dét er hovedfokuset. Jo lengre man holder liv i elektronisk utstyr, jo bedre er det for miljøet, sier Håland.

Stor etterspørsel

Årlig kastes det over 12.000 tonn elektronisk avfall her i landet. En betydelig del er mobiltelefoner og etter hvert også ødelagte nettbrett.

Førstegenerasjons nettbrett er nå i ferd med å byttes inn i stor skala. Håland sier mange bytter ut nettbrett og mobiler i raskt tempo, men at mange gjerne vil kjøpe brukt.

– Norge er delt i to på privatmarkedet. Den ene halvparten har god råd og vil hele tida kjøpe nytt. Den andre halvparten har ikke penger til dette og kjøper gjerne brukt av oss med garanti.

Når det gjelder nettbrett er markedet stort, ifølge Håland. Her er etterspørselen etter brukte artikler kjempestor.

Liker at miljøvern er god butikk

Regionleder i Grønn Hverdag i Kristiansand, Arne Otto Iversen, sier det gir en stor miljøgevinst å bruke apparatene så lenge som mulig.

Arne Otto Iversen

Regionleder i Grønn Hverdag, Arne Otto Iversen.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Dette er strålende. Dette er et kjempeeksempel på hvordan man kan bruke hodet og samtidig spare kloden for masse problemer med miljøgifter. Det er bare å gratulere, her synes jeg vi har et eksempel på at miljøvern lønner seg, sier Iversen.

Han kaller mobiler for en liten miljøbombe, fordi de inneholder masse sjeldne jordmetaller og kjemikalier som ikke må ut i naturen.

– I tillegg fører det til økt CO2- utslipp og forbruk av metaller, hver gang man skal produsere nytt. Ved å forlenge levetiden på et produkt er det helt klart en miljøgevinst. Og at man klarer å gjøre en forretning på miljøet synes jeg er veldig bra.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %