Viggo Kristiansen og Baneheia - Kristiansens DNA ble ikke funnet på åsstedet, og forsvaret gir ikke opp å få utelukket at det var to gjerningsmenn i Baneheia. (Illustrasjon/Arkivfoto) - Foto: NRK/NTB-Scanpix /

Kristiansens DNA ble ikke funnet på åsstedet, og forsvaret gir ikke opp å få utelukket at det var to gjerningsmenn i Baneheia. (Illustrasjon/Arkivfoto)

Foto: NRK/NTB-Scanpix

Viggo Kristiansen får bistand av «Foxy Knoxy»-ekspert

DNA-eksperten som bidro sterkt til å få frikjent «Foxy Knoxy» skal bistå Viggo Kristiansen. Greg Hampikian regnes som en internasjonal kapasitet på DNA.

Kristiansen er dømt for drap og voldtekt av to jenter i Baneheia i Kristiansand i år 2000.

– Store forhåpninger
Advokat Sigurd Klomsæt - Sigurd Klomsæt har stor tiltro til DNA-eksperten. (Arkivfoto) - Foto: Roald, Berit / Scanpix

Sigurd Klomsæt har stor tiltro til DNA-eksperten. (Arkivfoto)

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Amanda Knox kjempet mot tårene under pressekonferansen på flyplassen i Seattle. - Amanda Knox tok til tårene etter frifinnelsen, som senere har blitt anket. (Arkivfoto) - Foto: ANTHONY BOLANTE / Reuters

Amanda Knox tok til tårene etter frifinnelsen, som senere har blitt anket. (Arkivfoto)

Foto: ANTHONY BOLANTE / Reuters

Hampikian er ifølge VG professor i biologi og strafferett. Kristiansens advokat, Sigurd Klomsæt, har store forhåpninger til professoren.

– Vi har store forhåpninger til hva Greg Hampikian kan gjøre for saken, som er en verkebyll i det norske rettssystemet, sier forsvareren til avisa.

Kristiansens forsvar mener å ha avgjørende dokumentasjon som viser at det ikke var to gjerningsmenn i den såkalte Baneheia-saken.

Kristiansens DNA ble ikke funnet på stedet. Det ble imidlertid Jan Helge Andersens, og det var Andersens forklaring om Kristiansen som hovedmann som ledet til 21 års forvaring for sistnevnte.

Ifølge Klomsæt skal Hampikian undersøke bevis med helt nytt utstyr.

Bisto til frifinnelse

DNA-eksperten ble hyret inn for å bistå amerikanske Amanda Knox, som sammen med kjæresten var dømt for å ha drept en britisk kvinne i Italia i 2007.

Tidligere i år ble hun frifunnet. Hampikian påviste blant annet at politiet hadde blandet DNA fra drapskniven og åstedet, skriver Verdens Gang.

Frifinnelsen er senere anket av den italienske påtalemyndigheten.

Fikk avslag

Viggo Kristiansen fikk nylig avslag i Høyesterett når det gjaldt omgjøring av vedtaket fra Gjenopptakelseskommisjonen, som nekter ham å få straffesaken opp for domstolen igjen.

Klomsæt vedgår at avgjørelsen gjør det verre å arbeide for Kristiansens sak, men mener foreliggende og kommende uttalelser fra sakkyndige vil lede til ny behandling av bevisene i saken.

Video og TV-reportasjer

Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.
Mydland Gard i Hægebostad er tildelt Vest-Agders bygdeutviklingspris. Tone Lien og Arne Mydland får prisen for å være pionerer innen hjorteoppdrett i fylket. Prisen er på 50 000 kroner.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964