Viggo Kristiansen og Baneheia - Kristiansens DNA ble ikke funnet på åsstedet, og forsvaret gir ikke opp å få utelukket at det var to gjerningsmenn i Baneheia. (Illustrasjon/Arkivfoto) - Foto: NRK/NTB-Scanpix /

Kristiansens DNA ble ikke funnet på åsstedet, og forsvaret gir ikke opp å få utelukket at det var to gjerningsmenn i Baneheia. (Illustrasjon/Arkivfoto)

Foto: NRK/NTB-Scanpix

Viggo Kristiansen får bistand av «Foxy Knoxy»-ekspert

DNA-eksperten som bidro sterkt til å få frikjent «Foxy Knoxy» skal bistå Viggo Kristiansen. Greg Hampikian regnes som en internasjonal kapasitet på DNA.

Kristiansen er dømt for drap og voldtekt av to jenter i Baneheia i Kristiansand i år 2000.

– Store forhåpninger
Advokat Sigurd Klomsæt - Sigurd Klomsæt har stor tiltro til DNA-eksperten. (Arkivfoto) - Foto: Roald, Berit / Scanpix

Sigurd Klomsæt har stor tiltro til DNA-eksperten. (Arkivfoto)

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Amanda Knox kjempet mot tårene under pressekonferansen på flyplassen i Seattle. - Amanda Knox tok til tårene etter frifinnelsen, som senere har blitt anket. (Arkivfoto) - Foto: ANTHONY BOLANTE / Reuters

Amanda Knox tok til tårene etter frifinnelsen, som senere har blitt anket. (Arkivfoto)

Foto: ANTHONY BOLANTE / Reuters

Hampikian er ifølge VG professor i biologi og strafferett. Kristiansens advokat, Sigurd Klomsæt, har store forhåpninger til professoren.

– Vi har store forhåpninger til hva Greg Hampikian kan gjøre for saken, som er en verkebyll i det norske rettssystemet, sier forsvareren til avisa.

Kristiansens forsvar mener å ha avgjørende dokumentasjon som viser at det ikke var to gjerningsmenn i den såkalte Baneheia-saken.

Kristiansens DNA ble ikke funnet på stedet. Det ble imidlertid Jan Helge Andersens, og det var Andersens forklaring om Kristiansen som hovedmann som ledet til 21 års forvaring for sistnevnte.

Ifølge Klomsæt skal Hampikian undersøke bevis med helt nytt utstyr.

Bisto til frifinnelse

DNA-eksperten ble hyret inn for å bistå amerikanske Amanda Knox, som sammen med kjæresten var dømt for å ha drept en britisk kvinne i Italia i 2007.

Tidligere i år ble hun frifunnet. Hampikian påviste blant annet at politiet hadde blandet DNA fra drapskniven og åstedet, skriver Verdens Gang.

Frifinnelsen er senere anket av den italienske påtalemyndigheten.

Fikk avslag

Viggo Kristiansen fikk nylig avslag i Høyesterett når det gjaldt omgjøring av vedtaket fra Gjenopptakelseskommisjonen, som nekter ham å få straffesaken opp for domstolen igjen.

Klomsæt vedgår at avgjørelsen gjør det verre å arbeide for Kristiansens sak, men mener foreliggende og kommende uttalelser fra sakkyndige vil lede til ny behandling av bevisene i saken.

Video og TV-reportasjer

Onsdag sendte NRK direkte fra Porsgrunn, Kristiansand og Ålesund. Her får reporter Tom Nicolai Kolstad møte slangene.
Fire venner fra Arendal ble tirsdag hyllet for sin innsats på en badeplass i Arendal. I juni reddet de livet til kameraten sin. Nå takker Phillip vennene for at de reddet han.
Tidsklemma er de fleste småbarnsforeldre godt kjent med, og nå skal det forskes på temaet. I Nyli barnehage i Arendal er det flere som kjemper mot klokka.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013