Hopp til innhold

Nina: – Det er greit om de sperrer meg inne

Psykisk syke Nina lenket seg selv fast til sengen og kastet nøkkelen. Både hun og flere som kjente Nina advarte om at hun kunne begå drap dersom ikke hun fikk tilsyn hele døgnet. I 2010 tok hun livet av sin nabo i Flekkefjord.

Nina

Nina sier hun synes det er greit at hun blir sperret inne, for da slipper folk å være redde for henne, og hun slipper å engste seg for å skremme folk.

Foto: Brennpunkt / NRK

Nå er Nina på sikret avdeling på Sørlandet sykehus, under tvunget psykisk helsevern.

I dokumentaren «Et varslet drap» i NRK Brennpunkt forteller Nina og flere som kjenner henne hvordan drapet i Flekkefjord trolig kunne vært unngått dersom hun hadde fått tilpasset hjelp der hun bodde.

– Det hjalp ikke å si fra, sier flere.

Nina ble hun overlatt til seg selv store deler av døgnet til tross for advarslene.

Advokat Jon Anders Hasle kaller det som skjedde i 2010 for et varslet drap.

Psykolog Pål Grøndahl sier i dokumentaren at man er for snille med risikopersoner.

– Vi er kanskje litt naive når det gjelder å vurdere risikopersoner som ikke er identifisert som farlige, sier Grøndahl.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Et varslet drap?» her.

Nina

Nina på handletur på en bruktbutikk i Kristiansand. Hun er i dag dømt til tvunget psykisk helsevern og er på sikret avdeling på Sørlandet sykehus.

Foto: brennpunkt / NRK

– En befrielse å bli sperret inne

NRK Brennpunkt sier Nina at hun ser på frihetsberøvelse som en befrielse.

– Det er viktig at det kommer frem at noen faktisk opplever kontroll og frihetsinnskrenkning som er en befrielse. Å slippe å ha en sånn enorm bør hengende over seg: hva gjør jeg hvis noe kommer ut av kontroll liksom, sier Nina.

Hun mener det er bedre å bli sperret inne enn at hun selv og andre skal være redde for at hun skader noen. Mest av alt ønsker hun hjelp i hjemmet, døgnet rundt.

– Jeg synes personlig at det er helt ok om de sperrer meg inne. Hvis man legger forholdene til rette sånn at det lar seg gjøre.

Hun sier hun kunne ønske seg en liten innegjerdet hage der hun kan plante og gjøre det litt fint.

– Så slipper folk å være redde for meg, og jeg slipper å være engstelig for å skremme noen. Det er sikkert det beste både for samfunnet og meg. Det blir jo steike dyrt da, men hvis ikke det gjør noe, så tenker jeg at hvorfor kan man ikke bygge sin egen sikkerhetspost da, sier Nina.

– Det er viktig at toppene i helseforetakene får noen tilbakemeldinger. For det er jo sjelden at noen av oss mest belastede pasienter er i stand til å snakke, sier Nina.

– Kan ikke unngås

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus sier man trolig ikke kan unngå lignende drap av psykiatrisk syke i fremtiden heller.

– Jeg tror vi som et åpent samfunn og med human behandling av psykiatriske pasienter kan man ikke unngå at noen av de går rundt som såkalte tikkende bomber. Man kan ikke i dag sperre folk inne for resten av livet, sier Schou.

– Jeg synes det er veldig leit å tenke på at folk på Hidra har vært redde. Det er ille at folk går rundt og er redde for at denne galningen går rundt som ikke burde vært løs. En opplever jo selv at det går helt i ball, sier Nina selv.

Hun forklarer at hun allerede på ungdomsskolen skjønte at noe var noe galt i hode.

– Jeg mistet kontrollen og skjønte at jeg kan ikke gå på fest, jeg kan ikke gå med en spikkekniv på lomma, sier hun.

Ninas hus på Hidra

I dette huset på Hidra utenfor Flekkefjord bodde Nina.

Foto: Brennpunkt / NRK

Kjettinger

I huset på Hidra hadde Nina lagt klar kjettinger som hun selv kunne lenke seg fast med. Nøkkelen la hun slik at hun ikke fikk tak i den selv.

– Hvis jeg kjente det begynte å virkelig koke i hodet tenkte jeg; er sjansen størst nå for at jeg blir skikkelig aggressiv på folk eller at det tar fyr i huset og jeg brenner inne. Det var en vanskelig avgjørelse å ta, sier Nina.

Nina flyttet etter hvert fra huset på Hidra til Flekkefjord. Hun flyttet inn i et kommunalt kollektiv i Flekkefjord sentrum. Hjemmet var uten fast nattevakt, og i november 2010, bare noen dager etter at hun flyttet inn i sin nye bolig, drepte Nina mannen som bodde i etasjen over.

Nina varslet selv helsevesenet om at hun kunne komme til å bli aggressiv om hun ble flyttet fra sin bolig på Hidra til det kommunale kollektivet.

Helsetilsynet i Rogaland mener Flekkefjord kommune brøt loven i forkant av drapet. De mener kommunen ikke ga et forsvarlig helsetilbud til kvinnen.

– Psykiatrien er bygd for mye ned

– Jeg tror personlig at en del av psykiatrien er bygd for mye ned. Jeg tror ikke kommunene i dag er i stand til å ta imot den typen problemstillinger som man forventer, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.

Og rådmannen i Flekkefjord innrømmer at de ikke har kompetanse til å ta seg av sånne som Nina.

– Det er en utfordring fordi vi sitter ikke med den spisskompetansen. Vi har ikke psykiatere som er villige til å gå i vaktturnus rundt en så alvorlig syk pasient. Vi har kanskje ikke veldig store valgmuligheter innforbi faglig kompetanse. Og det gjelder mange kommuner, sier rådmann Tone Marie Nybø Solheim i Flekkefjord kommune til NRK Brennpunkt.

Nina er nå under tvunget psykisk helsevern, innlagt på sikret avdeling på Sørlandet sykehus.

Hun sier hun håper å komme tilbake til Hidra med tilsyn hele døgnet.

Nina sier at hun ofte tenker på hvor ille det var at hun tok et liv i Flekkefjord i 2010, og tenker ofte på de pårørende.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %