Video 53edcda6-319f-4f54-ada2-703f9587f5bb.jpg - Foto: Nyhetsspiller /

SE VIDEO: Politiet nekter mange russebiler adgang til borgertoget i Kristiansand 17. mai, på grunn av forrige russekulls synder. Det reagerer årets russ sterkt på.

Nekter mange russebiler plass i årets borgertog

Politiet i Kristiansand nekter mange russebiler å delta i årets 17. mai-tog. Russen mener politiet er årets store festbrems.

Russepresident ved Kristiansand Katedralskole Gimle, Jakob Emil Tønnesen, er oppgitt. For 17. mai i år blir litt annerledes for russen i Kristiansand enn vanlig.

Mens det tidligere har vært fritt fram for alle godkjente russebiler i borgertoget, ble det nylig bestemt at det i år begrenses til kun15 russebiler.

Jakob Emil Tønnesen - Russepresident Jakob Emil Tønnesen synes ikke årets russ skal lide for de feil fjorårets russ gjorde. - Foto: Håkon Eliassen / NRK

Russepresident Jakob Emil Tønnesen synes ikke årets russ skal lide for de feil fjorårets russ gjorde.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Bakgrunnen er at russen i fjor – og også tidligere år – har gitt blaffen i politiets sikkerhetsregler. Det er en begrunnelse russepresidenten liker dårlig.

– Vi får ikke sjansen til å vise at vi kan være bedre enn fjorårets russ og faktisk følge reglene. Jeg synes vi bør få sjansen til å vise fram alle bilene våre, som vi faktisk har jobbet med i ett år, sier Tønnesen.

Frykter ei ulykke

I dag fikk seksjonsleder ved ordensavdelinga på Kristiansand politikammer, Dag Tallaksen, sitte på med russepresidenten. Men han ble ikke overtalt.

Dag Tallaksen - Seksjonsleder ved ordensavdelinga på Kristiansand politikammer, Dag Tallaksen, sier flere biler kan delta neste år, om årets kull følger reglene. - Foto: Håkon Eliassen / NRK

Seksjonsleder ved ordensavdelinga på Kristiansand politikammer, Dag Tallaksen, sier flere biler kan delta neste år, om årets kull følger reglene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Dette er ikke for å dempe festen og gleden, de må få lov til å feire alle årene de har gått på skole. Men dette er på grunn av trafikksikkerheten. Vi er redd for ei ulykke. Det er masse folk på 17. mai og vi er redde for at det skal skje noe, sier Tallaksen.

– Vi har kommet med gjentatte innskjerpelser år etter år for holde orden i toget. Men grensene blir overtrådt hvert år, for russen tar ikke hensyn. De tenker bare på i år, og mener ikke de har noe med neste år å gjøre, sier Tallaksen.

– Årets festbrems

Russen reagerer på at bestemmelsen om 15 biler kommer så seint, etter at de har brukt tusenvis av kroner på å få bilene sine godkjent av Biltilsynet for å kunne kjøre i borgertoget.

Men Tallaksen sier at politiet etter 17. mai i fjor foreslo å nekte alle russebiler plass i toget og at det var 17. mai-komiteen som på nyåret gikk inn for 15 biler.

Det er rundt 40 russebiler i Kristiansand i år. Nå får russepresidenten et vanskelig valg om hvem som skal få lov til å vise fram russebilen sin i borgertoget.

Tønnesen ber Tallaksen om å revurdere de nye reglene.

– Han får tenke seg godt om, om han virkelig har lyst til å tvinge halvparten av bilene til å stå hjemme under borgertoget. Det er ikke noe særlig gøy for dem. Han må regne med at han blir kalt for festbrems nummer én i tida framover.

– Det er vondt å bli kalt festbrems, men jeg skal vise meg i uniform også 17. mai, og jeg tror det går bra. Oppfører russen seg bra og følger de regler som er gitt – som er veldig strikse – så er det muligheter for å utvide til neste år, sier Tallaksen.

Video og TV-reportasjer

Laksehopp i Høiebekken er høstens vakreste eventyr for lakseentusiaster.
Tidsklemma er de fleste småbarnsforeldre godt kjent med, og nå skal det forskes på temaet. I Nyli barnehage i Arendal er det flere som kjemper mot klokka.
For to år siden ble deler av sykehuset i Arendal fredet. Mange var redd for at det ville begrense utviklingen av sykehuset. Nå to år etter ser det ut til at balansen mellom gammelt og nytt fungerer:

Dokumentarer og reportasjer

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964
Bilder fra Dagsrevyen i 1964 som viser postmann med med ny postombæringstralle nedover gaten i Kristiansand. Leverer post i butikk. Postmannen demonstrerer trallens finesser. Vandrer videre og leverer post over
gjerdet.