Den store skogbrannen i Flekkefjord i helgen ble startet av et lite bål. Brannen i Flekkefjord i påska ble også startet av det brannsjefen i kommunen beskrev som "uforsiktig omgang med ild".
Søndag sørget bruk av en engangsgrill trolig for at det brøt ut skogbrann i Trøgstad i Østfold.
– Helt uforsvarlig
Onsdag demonstrerte brannvesenet i Mandal risikoen ved uforsiktig bruk av engangsgrill når klimaet er så tørt (se videoen over!).
- SE OGSÅ: Vurderer anmeldelse etter skogbrann
Og resultatet er slående - bare 24 minutter etter at grillen ble tent opp hadde det tørre gresset rundt begynt å ta fyr.
– Det er helt uforsvarlig å bruke det (engangsgrill, red. anm.) ute i naturen så tørt som det er nå, sier brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør IKS til NRK.
– Det står i bruksanvisningen at den ikke skal brukes i nærheten av brennbart materiale, og det sier egentlig alt. En kan ikke bruke den ute i naturen, med lyng og kratt som kan ta fyr, sier brannsjefen.
- SE OGSÅ: Skogbrann i Kristiansand
- SE OGSÅ: Skogbrannfaren øker ytterligere
Gnisten kan fly langt
Og man er ikke nødt til å sitte i selve gresset å grille for at flammene kan få fatale konsekvenser. Ved god hjelp av vind sprer gnisten, og de eventuelle flammene, seg raskt.
– Vi har hatt folk som har tent opp grillen - plassert den på gunstig plass med bart fjell under, så har det ført til skogbranner. En liten glo som rett og slett har blitt ført med vind og kommet ut i tørt gress, sa Jan Røilid ved Kristiansandregionen brann og redning til NRK i går.
– Det er så tørt og brannen løper av sted før noen har mulighet til å slukke den, legger Aasen til.
Og da må brannvesenet i aksjon.
- SE OGSÅ: Skogbrann over opptil 2000 mål
- SE OGSÅ: Fikk kontroll på Kvinesheia-brann
Ikke bare å kaste
Etter at grillingen er ferdig holder grillene fortsatt såpass høy temperatur at de langt fra er ufarlige.
Utrykningsleder Trygve Gundersen i Brannvesenet Sør IKS forteller at engangsgrillenes temperatur etter at de er ferdigbrukt tilsvarer at de kan brukes til grilling etter at de er kastet.
– Du kan ta grillen rett ut av søppeldunken og sette den på bakken og begynne å grille. Så varmt har det vært, sier Gundersen.