Hopp til innhold

Pappa Moland ut mot Amnesty

Knut Moland synes det er bemerkelsesverdig at Amnesty ikke engasjerer seg i saken mot hans sønn Tjostolv og Joshua French i Kongo. – Ikke vår oppgave, mener Amnesty.

Knut Moland og Amnesty

– Jeg trodde Amnesty var en upolitisk organisasjon som skulle protestere mot urett og brudd på menneskerettigheter over hele verden, sier Knut Moland.

Foto: Per Kåre Sandbakk, NRK / Montasje: Kari Løberg Skår NRK

Knut Moland er rystet over prioriteringene til Amnesty International.

Manglende engasjement

– De har blitt slått, de har blitt tvunget til tilståelse med gevær i nakken og det har vært liksom-henrettelser. Jeg så jo det at de (Amnesty) var veldig på banen i den Maria Amelie-saken, enda det vel ikke var noen menneskerettighetsbrudd som ble begått der, sier Moland.

Joshua French og Tjostolv Moland

Joshua French og Tjostolv Moland er fortsatt fengslet i Kongo. (Arkivfoto)

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Menneskerettighetsorganisasjonen har rettet krass kritikk til behandlingen av Maria Amelie i utsendingssaken mot forfatteren og journalisten.

Fra høyt hold i organisasjonens norske avdeling har det blitt omtalt som "skammelig" at Amelie ikke får oppholdstillatelse i Norge.

I Moland og French-saken har Amnesty forholdt seg passiv.

– Svarer ikke på henvendelser

Det er på nettsiden som samler støtte til de to dødsdømte nordmennene at faren til Tjostolv Moland tar opp kritikken.

Knut Moland sier Amnesty rett og slett ikke er interessert i saken. Han har sendt en henvendelse til menneskerettighetsorganisasjonen, uten å få svar.

– Jeg trodde Amnesty var en upolitisk organisasjon som skulle protestere mot urett og brudd på menneskerettigheter over hele verden. Men i denne saken, hvor det blir begått en bråte grove menneskerettighetsbrudd mot to nordmenn, så er de over hodet ikke på banen.

– Saken skiller seg ikke ut

John Peder Egenæs

– Saken er en av mange i kongolesiske fengsler, begrunner John Peder Egenæs i Amnesty.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, sier han skjønner Knut Molands frustrasjon over sønnens situasjon i Kongo, men mener saken kun er en i mengden i kongolesiske fengsler.

Ifølge Egenæs engasjerer Amnesty International seg på fengselsproblematikk i Kongo på et generelt, ikke-etnisk grunnlag, men sier det først og fremst er norske myndigheters oppgave - og ikke Amnestys jobb å spesifikt beskytte nordmenn i utlandet.

– Vår vurdering er at denne saken ikke skiller seg ut fra andre saker i Kongo. Amnesty er en internasjonal organisasjon, og vi må forholde oss til fengselssystemet og fangebehandlingen i Kongo overordnet - og ikke ut fra, nasjonaliteten på fangene, sier Egenæs.

– Vi jobber mot generelle problemer i Kongo, samtidig som vi har forsikret oss om at norske myndigheter jobber spesielt med Moland og French-saken. Både i forhold til at de ikke blir henrettet, og i forhold til mange andre ting som norske myndigheter synes å ta hensyn til i denne saken, fortsetter han.

Uenig i Amelie-parallel

– Det er tusenvis av fanger i Kongo som gjennomgår den samme behandlingen. Vi jobber for dem på generelt grunnlag, men har ingen mulighet for å gå inn i hver enkelt sak, sier Egenæs.

Maria Amelie

Amnesty har gått hardt ut mot utkastelsen av Maria Amelie. (Arkivfoto)

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Ifølge Egenæs ville Amnesty engasjert seg i saken dersom det var grunn til å tro at nordmennene ville bli henrettet.

Knut Molands parallel til Maria Amalie-saken går han ikke umiddelbart med på, og er uenig i at det ikke har blitt begått menneskeretighetsbrudd i utkastingssaken.

– Forskjellen er at dette var en sak i Norge hvor vi i Amnesty Norge mener at norske myndigheter ikke fulgte flyktningeretten. Dermed engasjerer vi oss i denne saken, sier Egenæs.

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,7 kr
Dyrest kl. 08 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %