Hopp til innhold

Jubler for kino-app for blinde og svaksynte

Produksjonsselskapet Motlys måtte bla opp penger av egen lomme for å få filmen «Blind» synstolket. Ved hjelp av en gratis app kan blinde følge med i filmens handling.

Ny app for for blinde og svaksynte

Gerd Jacobsen, Henrik Rafaelsen og Elin Tjomsland er strålende fornøyd med at filmen 'Blind' er synstolket og bli tilgjengelige for blinde og synssvake ved hjelp av en app på mobiltelefonen. Rafaelsen har en av hovedrollene i filmen mens Jacobsen og Tjomsland representerer Norges Blindeforbund.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Ellen Dorrit Petersen i filmen Blind

Etter at hun mistet synet har Ingrid (Ellen Dorrit Petersen) knapt nok beveget seg utenfor leiligheten. Fra filmen 'Blind'.

Foto: Kimm Saatvedt/Motlys
Elin Tjomsland

Elin Tjomsland, som selv er svaksynt, var begeistret for filmen, og ser fram til å få flere mobil-apper til bruk på kino.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK
Gerd Jacobsen

– Det finnes mennesker som har sittet inne i sin egen leilighet i to år før de kommer til oss i Blindeforbundet, sier Gerd Jacobsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK
Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rafaelsen i filmen Blind

Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rafaelsen i filmen 'Blind'.

Foto: Motlys/Norsk Filminstitutt
Kim Andersen

Påtroppende kinodirektør Kim Andersen hadde selv en far som ble blind i voksen alder og som savnet mulighetene for å gå på kino.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK
Henrik Rafaelsen

Svenskene er kommet langt når det gjelder synstolkning, sier skuespiller Henrik Rafaelsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

«Blind» er en film som handler om blindhet. Men også om det å isolere seg fra andre. Om forskjellige måter å se verden på. Filmen vises nå på en rekke norske kinoer.

Gleder seg over ny mobil-app

Synshemmede Elin Tjomsland og daglig leder Gerd Jacobsen i Norges Blindeforbund i Vest-Agder synes det er fantastisk at det er uviklet en mobilappilikasjon slik at blinde i hele landet kan sitte i kinosalen og følge filmens handlig ved hjelp av smarttelefonen og ørepropper.

Når en film synstolkes, er det en stemme som beskriver det som hender i filmen.

– Dette håper vi det bli mer av, sier Jacobsen.

– Da filmen ble vist for medlemmer av Blindeforbundet i Kristiansand, var dessverre ikke appen helt ferdig, og vi måtte sitte og "suflere" ved siden av den svaksynte. Men da går mange detaljer tapt. En skreddersydd synstolkning med lyd på øret fra mobiltelefonen vil gjøre kinoopplevelsen for blinde og svaksynte veldig bra, sier Gerd Jacobsen.

Å miste synet i voksen alder

Filmen handler om Ingrid som mistet synet i voksen alder. En situasjon mange i Norge opplever. En rekke mennesker opplever også – som Ingrid i filmen – at de ikke lenger vil bevege seg ut av leiligheten.

– Filmen skildrer noe som er vanlig for mange av oss, sier Elin Tjomsland som selv er svaksynt.

– Mange som mister synet, isolerer seg. Filmen var veldig godt fortalt. Gode momenter var tatt med. Den setter tankene i gang, sier Tjomsland.

– Det finnes mennesker som har sittet inne i sin egen leilighet i to år før de kommer til oss i Blindeforbundet, sier Gerd Jacobsen.

– Det er et sjumilssteg å komme til oss.

Lærte av blinde og svaksynte

I filmen føler hovdpersonen Ingrid at mannen hennes er der på dagtid, at han har sneket seg inn og observerer henne i det skjulte. Ingrid husker fortsatt hvordan verden rundt henne ser ut, men minnene blir svakere og svakere, og kanskje er hun i ferd med å miste fullstendig grep om virkeligheten?

Skuespiller Henrik Rafaelsen forteller at filmteamet bodde en helg på Hurdal syns- og mestringssenter mens de jobbet med filmen.

– Da fikk vi snakket mye med blinde og svaksynte.

Han sier at det var veldig viktig for regissøren å få nettopp denne filmen synstolket.

– Film er virkelig relevant for blinde og svaksynte, sier Rafaelsen.

– Når vi leser romaner, skaper vi bilder i hodet. En dyktig synstolker må ha evnen til å formidle filmens handling presist uten å tolke og fargelegge for mye.

Kinosjefens far var blind

Samme dag som filmen har premiere i Kristiansand, har Kim Andersen sin første arbeidsdag som ny direktør ved Kristiansand Kino.

– Det er et pussig sammentreff at min far var blind, sier Andersen.

– Han ble blind av diabetes i voksen alder, og var veldig glad i film og kino. Men jeg var aldri på kino sammen med han. Den nye mobil-appen, som heter Parlamo, hadde vært et funn for ham.

Vanlig i Sverige

Blindeforbundet håper nå at flere filmer kan bli tilgjengelig. Tidligere ble det på enkelte filmer produsert et ekstra lydspor for blinde. Men det er veldig kostbart. Synstolking via mobil kan trolig bli betydelig rimeligere. Og det vil komme mange til gode. Bare i Vest-Agder fylke sliter om lag tusen mennesker med synet.

– Det er nå vedtatt at alle Norske filmer skal tekstes, sier Rafaelsen.

– En naturlig utvikling ville være at de fleste filmer også synstolkes. Der bør vi se til Sverige hvor dette er mye mer vanlig – både på kino og i teateret, sier Henrik Rafaelsen.

Skuespiller Henrik Rafaelsen og representanter fra blindeforbundet om at det blir lansert en ny app som gjør at blinde og svaksynte kan få en bedre kino-opplevelse.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %