Humle - Bioforsk og Nøgne Ø jakter nå på lokal humle fra gamle gårder for å se om den kan brukes i dagens ølproduksjon. - Det er nok veldig mange som har gamle humleplanter om de vet om det eller ikke, sier forsker Erling Stubbhaug i Bioforsk Landvik. - Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Bioforsk og Nøgne Ø jakter nå på lokal humle fra gamle gårder for å se om den kan brukes i dagens ølproduksjon. - Det er nok veldig mange som har gamle humleplanter om de vet om det eller ikke, sier forsker Erling Stubbhaug i Bioforsk Landvik.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Jakter lokal humle

Nøgne Ø vil produsere øl med lokale råvarer.

Jakten på frittvoksende humleplanter er nå i gang på Sørlandet. Det lille bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad ønsker nå nemlig å produsere med lokale råvarer.

Humlen bryggeriet i dag bruker er fra USA, men nå vil Nøgne Ø gå egne veier, sier daglig leder Kjell Einar Karlsen.

- Før laget de øl på hjemmedyrket bygg og hjemmegrodd humle og vi fikk ideen om at vi ville prøve å utvikle våre egne råvarer her i Grimstad. Nå har vi fått støtte av Innovasjon Norge til å utvikle vår egen malt og vår egen humle, sier Karlsen.

Samler inn gamle planter

Bioforsk er også med på prosjektet og skal samle inn og undersøke humle fra gamle gårder.

- For 150-200 år siden hadde de fleste gårder sin egen ølbrygging. Vi skal nå samle inn de plantene vi tror er de mest aktuelle og prøvedyrke dem, høste dem og ta analyser av dem. 

- Det er sannsynligvis veldig stor forskjell på sortene når det gjelder innholdet av de gode stoffene vi skal ha, sier forsker Erling Stubbhaug i Bioforsk Landvik.

Nøgne Ø - 70 prosent av ølet som brygges hos Nøgne Ø eksporteres til utlandet. Nå ønsker grimstadbryggeriet at råstoffet deres skal produseres lokalt. - Foto: Morten Rosenvinge / NRK

70 prosent av ølet som brygges hos Nøgne Ø eksporteres til utlandet. Nå ønsker grimstadbryggeriet at råstoffet deres skal produseres lokalt.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Bare noen få kilometer unna bryggeriet, på Hestnes, ligger gården til Kåre Pettersen. Her står noen humleplanter, som tilsynelatende alltid har vært der. Det er slike planter Bioforsk og Nøgne Ø er interessert i.

- Plantene sto her da min far overtok gården i 1929. I sin tid ble de ganske sikkert plantet for å brukes. Det ville vært veldig moro om de nå kunne brukes til produksjon. Alt som gror må nyttes til ett eller annet, sier Pettersen.   

- Det blir artig å se om det er mulig å finne gamle humleplanter som har blitt brukt før, som har egenskaper vi kan bruke i dag, sier Karlsen.

Video og TV-reportasjer

Nettgründerne Mariann Vik og Elisabeth Vik Løvland har besøkt filmmiljøet i Los Angeles flere ganger. Nå lanserer de nettsiden 2minutter.com, hvor de presenterer videoer og bildereportasjer med kjente modeller, skuespillere og artister. 
den første fotoshooten 
For jente er det en gammel drøm som nå settes ut i livet. Od de har kjent hverandre lenge
kusiner
Jentene fra Kristiansand 
direkte til havna
Ideen med 2minutter.com er å vise artister med visuelt uttrykk med bilder og korte videoer, gjerne på 2 minutter. De håper at interesserte fra hele verden vil besøke siden for å bli kjent med nye talenter og kjendiser
synk det er ikke bare kjendiser
På institutt for mediefag ved universitetet i Agder tror de jentene kan lykkes
Det er langt fra fotoshoot i Los Angeles til Kristiansand, men Mariann og Elisabeth tror på det de gjør 
slutt -
En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekk-scenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.
Start tok imot Sogndal i Kristiansand søndag. Det ble 90 målrike minutter.