Bakeriene har mer enn nok å gjøre, og mange strekker seg langt for at kundene skal få det de vil ha.
Edgars Bakeri og Konditori i Mandal har fullt opp med bestillinger.
– Mai er en hektisk måned og nå før 17. mai er det et veldig trykk, sier baker og konditormester Rune Halvor Vindsetmo.
– Størst etterspørsel når folk har tid til å nyte
Ifølge ham er de ansatte fleksible og bytter på å jobbe. Det er nødvendig for å møte etterspørselen, noe de er fast bestemt på å klare.
– Vi synes det er viktig å gi kundene god service når det er slike helger. Etterspørselen etter våre varer er størst når folk har tid til å nyte, sier Vindsetmo.
Ifølge ham vil produksjonen være i gang hele helgen og langt utover mandagen.
Moseid Bakeri på Mosby har også mye å gjøre. De skal lage de siste kakene om morgenen den 17. mai.
– Da blir de best, sier bestyrer Knut Arne Moseid.
Bakeriet har fått bestilling på nærmere 150 kaker som skal ut i løpet av de neste dagene.
Vil ha tradisjonelle kaker
På selveste nasjonaldagen er det ifølge bakerne tradisjonelle kaker folk vil ha.
Hos Edgars Bakeri og Konditori i Mandal går det mest i kake med krem og jordbær. Marsipankaker og napoleonskaker er også populært.
- Les også: Verdens beste 17. mai-kake
- Les også: Festkaker på bordet
Selv om det er hektiske dager, er det fortsatt mulig å komme med bestillinger.
– Vi har ingen begrensninger. Vi baker det vi klarer. Det er bare å bestille, så fikser vi det, sier baker og konditormester Vindsetmo.
Ifølge kalenderen er det slett ikke ofte mai byr på en slik langhelg, der 17. mai kommer rett etter 2. pinsedag. Det er 141 år til neste gang.
– Huff da, det høres trist ut for en baker, sier Moseid.