Hopp til innhold

Hodeskalle kan være Norges eldste

Forskere tror hodeskallen som ble funnet i Søgne søndag er fra steinalderen. Den kan være like gammel som de eldste levningene som hittil er funnet i Norge.

Norsk maritimt museum dykker i Lunde-elva i Søgne for å se om det kan finnes flere historiske levninger. Det ble satt i gang etter at det ble funnet en hodeskalle i elva på søndag.

– Dette er historisk. Det er ikke ofte vi gjør funn som dette, sier arkeolog ved Fylkeskonservatoren i Vest-Agder, Ghattas Sayej.

Hodeskallen ble funnet ved en tilfeldighet sist søndag.

– Vi har ingen sikker datering ennå, men vi regner med funnet er fra steinalderen. Trolig er det skallen til et ganske ungt individ som er funnet, sier maritim arkeolog Dag Nævestad ved Norsk maritimt museum.

Søgne kan være nøkkelen til vår forhistorie.

Ghattas Sayej, arkeolog

Hodeskallen ble funnet ved et elveutløp hvor det er mye leire. Det gir gunstige forhold for bevaring av organisk materiale og kan forklare hvordan hodeskallen har holdt seg relativt intakt – kanskje i flere tusen år.

– Både tidligere funn i Søgne og tannslitasjen tyder på at dette er gammelt, men det henger i lufta helt til vi får resultatet av c14-analysen, sier Nævestad.

Så sent som i fjor høst ble det oppdaget en meget stor steinalderboplass like i nærheten av funnstedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Arkeologer i Søgne

Arkeologer på vei ut til funnstedet i Søgnes skjærgård.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Leter etter flere levninger

Arkeologer og dykkere var i dag ved Lundeelvas utløp i Søgne, hvor skallen ble funnet for fem dager siden.

– Vi håper å finne mer, både flere levninger og eventuelt redskaper eller andre ting fra steinalderen. Vi bruker graveskje, tommestokk og kamera, omtrent som vi gjør over vann, sier Nævestad.

Det er nettopp i Søgnes skjærgård at de eldste menneskelige levninger vi kjenner til i Norge er gjort. Levningene kalt steinalderkvinnen «Sol» er datert til å være om lag 8600 år gamle, og ble funnet ved Hummervikholmen i Søgne i 1994.

– Jeg er like spent nå, som da vi fikk høre om «Sol»-funnet. Dette kan fortelle oss mye. Søgne kan være nøkkelen til vår forhistorie, sier Sayej.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dykkere Lundeelva

Arkeologer dykker etter flere levninger.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Bevares under vann

Sjøbunnen er for kort tid siden mudret opp i området. Da ble det gravd med gravemaskin for å gjøre det dypere i en kanal. Hodeskallen kan ha kommet til overflaten som følge av dette arbeidet.

Nævestad forteller at under vann har man sjanse for å gjøre funn som ikke er mulig over vann.

– Nå skal vi ned i lagdelingen i havbunnen. Vi er spente på om der er et lag med funn som er dekket til av sand og materiale fra elva, sier Nævestad.

I steinalderen kan vannstanden ha vært 3-4 meter lavere enn i dag. Derfor har arkeologene forhåpninger om å finne boplasser som nå står under vann hvor organisk materiale som bein og treverk kan være bevart.

– Slike materialer klarer seg ikke i luft. Over vann kan man derfor ikke finne slike ting, men de kan være meget godt bevart under vann, sier Nævestad.

Dateres i USA

Forskerne har tatt ut en tann av hodeskallen som er sendt til Florida i USA for nøyaktig datering med c14-metoden. Svar ventes om fire uker.

– Jeg håper funnet er like gammelt som «Sol»-funnet, men det er for tidlig å slå fast noe. Det kan være alt fra eldre steinalder og fremover. Vi snakker om flere tusen år her, sier Sayej.

Ghattas Sayej

Arkeolog ved Fylkeskonservatoren i Vest-Agder, Ghattas Sayej, er spent på resultatene av dateringen som ventes om fire uker.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,61 kr
Dyrest kl. 07 3,12 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %