I NRKs sommerserie om ting en kan spise i fjæra, har den matglade havforskeren tatt oss med på rekefangst. Metoden er enkel, en håv kjøpt på nærmeste bensinstasjon.
– Redskap fra bensinstasjonen
Han har funnet seg en liten bukt, nesten ytterst på Tromøya i Arendal, og stikker den vesle håven langs tangen og inn mot berget. Og det tar ikke mange sekundene før det spreller i maskene.
– Hvis en går slik på en fin sommerdag, går det ikke lang tid før en har sanket borti hundre småreker, eller blomsterreker som noen kaller dem.
– Tenk å kunne fortelle venner og familie at en har fanget sine egne reker! Det er det ikke mange som kan skryte av, humrer Bodvin.
- OPPSKRIFT: Strandreker fra fjæra
– Søtt og rått
Havforskeren tar opp en reke, holder den i hodet og jafser like godt i seg hele kroppen rått. Det knaser sprøtt. og han virker som han nyter det hele.
– Mm, dette er virkelig godt, en søtaktig smak som ikke ligner på noe annet. Dette er kveldskosen på svaberget, humrer Bodvin.
Han anbefaler å bruke rekene som en slags sushi, og gjerne dype dem rett ned i soyasausen før de spises med skallet på.
Rekene kan også kokes som andre reker, understreker eksperten. Men i veldig kort tid, ellers blir de seige.
Og de små, sprellende vesenene er ellers utmerket brukt som kraft for fiskesuppe og andre sjøretter.
– Glemt ressurs
Strandreke er en liten lekkerbisken som nordmenn i hovedsak har oversett som ressurs, i hvert fall som menneskemat.
I tidligere tider var den et yndet agn for fiske med bunnsnøre, men det er dessverre en fiskemetode som i stor grad har gått i glemmeboken, mener forskeren.
Bodvin er også fascinert av strandrekenes fantastisk evne til å skifte farge for å gjøre seg minst mulig synlig.
– Om natten konsentrerer den fargepigmentene i klumper slik at den blir nesten gjennomsiktig, mens om dagen tar den farge etter omgivelsene for å kunne skjule seg på best mulig måte. Ofte er den da gjennomskinnelig grønnbrun til rødbrun.
Hvis du ikke vil spise dem rå, har Bodvin sin egen oppskrift på strandreker til matlaging.