Video Heiste flagget for datteren - Foto: Nyhetsspiller /

VIDEO: Etter tre og et halvt er datteren til Mette Øygarden frifunnet i Bolivia-saken.

Heiser flagget for datteren

Moren til 21-åringen som onsdag ble frifunnet for forsøk på kokainsmugling til Norge, markerte frifinnelsen med flaggheising. – Det er nesten uvirkelig, sier Mette Øygarden.

Datteren hennes ble i Oslo tingrett funnet uskyldig i den såkalte Bolivia-saken, som har spunnet over tre og et halvt år.

– Har vært et mareritt
Mette Øygarden - Mette Øygarden er overveldet over frifinnelsen av datteren, men ikke overrasket. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Mette Øygarden er overveldet over frifinnelsen av datteren, men ikke overrasket.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Lillesandskvinne med foldede hender - 21-åringen med foldede hender under rettssaken i tingretten i Oslo.NRK

21-åringen med foldede hender under rettssaken i tingretten i Oslo.

Foto: NRK

– Det har vært helt forferdelig. Det har vært et mareritt. Det er nesten uvirkelig at det kan være over, sier den frikjente Lillesand-kvinnens mor til NRK.no.

– Det er alle foreldres mareritt, tror jeg, noe slikt som dette. Det verste er å vite at dattera di er uskyldig og sitter uskyldig fengslet. Det er veldig voldsomme greier, forteller hun.

Men på frifinnings-dagen har både mor og datter det bra.

– Fantastisk bra. Veldig, veldig bra. Jeg har nesten ikke ord for hva jeg føler, men det er veldig overveldende, sier Øygarden.

– Nå kan vi planlegge litt videre, sier hun ettertenksomt.

"Mamma, du må få deg en hobby"

I tre og et halvt år har saken hengt over familien.

– Dattera mi sa til meg at "Mamma, jeg tror du må få deg en hobby". For hva skal en liksom gjøre nå. Vi har gått og konsentrert oss om dette i tre og et halvt år, sier Øygarden.

Hun sier hun overhodet ikke er overrasket over frifinnelsen av datteren.

– Nei, det er jeg ikke, sier hun, og tror ærlighet har vært nøkkelen til at norsk rett fant datteren uskyldig.

Visste om flukt
Madeleine Rodriguez - Madeleine Rodriguez hevder alle de tre norske jentene er like skyldige i smuglingssaken og brast i gråt da hun fikk budskapet om frifinnelsen av lillesandskvinnen. Etter at også Stina Brendemo Hagen flyktet fra Bolivia til Norge er Rodriguez den eneste av de tre som fortsatt sitter fengslet i Bolivia. (Arkivfoto) - Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Madeleine Rodriguez hevder alle de tre norske jentene er like skyldige i smuglingssaken og brast i gråt da hun fikk budskapet om frifinnelsen av lillesandskvinnen. Etter at også Stina Brendemo Hagen flyktet fra Bolivia til Norge er Rodriguez den eneste av de tre som fortsatt sitter fengslet i Bolivia. (Arkivfoto)

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Øygarden sier at hun visste om datterens flukt til Norge i februar i fjor, før rettssaken i Bolivia kom i gang.

– Den ble utsatt første gang, og det virket veldig lett å utsette den. Så vi mistet enhver tro på at det kom til å bli noe rettssak der nede, sier moren i Lillesand.

Onsdag kveld blir det feiring med pizza og venner hos familien Øygarden.

– Nå blir det pizza. Det kommer masse besøk, og vi skal kose oss. Rett og slett kose oss. Trekke pusten og slappe av, sier Mette Øygarden.

Advokaten tror ikke på anke

Advokat Carl Bore har forsvart 21-åringen i tingretten. Han mener familien har all grunn til å slippe ned skuldrene onsdag kveld.

– Vi ser ikke at det skulle være behov for noe anke når saken er såpass grundig vurdert som den har blitt, sier Bore til NRK.

Aktor Petter Mandt ønsker ikke å kommentere saken utover at aktoratet, som ba om seks og et halvt års fengsel for 21-åringen, har registrert dommen.

Aktoratet har 14 dager på seg til å vurdere om de vil godta eller anke saken.

Video og TV-reportasjer

Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.
Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.