Hopp til innhold

Færre norske kokker på restaurantene

Kjendiskokk Trond Moi tror ikke det vil gå mange år før det kun er en liten minoritet av kokkene i Norge som er norske. Antall ungdom som ønsker å utdanne seg innen restaurant – og matfag er halvert de siste ti årene.

Trond Moi

Trond Moi driver restaurantkjeden Bølgen & Moi. Han tror vi i tiden fremover vil se færre og færre norske kokker på restaurantene. (Arkivfoto)

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

– På kjøkkenet har vi i mange år klart oss med norsk arbeidskraft, men nå er det blitt veldig vanlig med utenlandske kokker. Det er ofte 50–50 med norske og utenlandske kokker på kjøkkenet og det vil nok bare bli flere og flere utenlandske kokker, sier Trond Moi til NRK.

Kokken fra Kvinesdal i Vest-Agder har i en årrekke drevet restaurantkjeden Bølgen & Moi, med restauranter blant annet i Oslo, Kristiansand, Bergen og Stavanger.

En trend over hele landet

Trond Moi

Kjendiskokken Trond Moi tror vi i tiden fremover vil se flere og flere utenlandske kokker på norske restauranter. (Arkivfoto)

Foto: Einar Kleveland
Restaurantansatte

Færre og færre ønsker å bli kokk. Antall ungdom som ønsker å utdanne seg innen restaurant – og matfag er halvert de siste ti årene.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

På Møglestu videregående skole i Lillesand har antall elever på linja for restaurant- og matfag blitt halvert de siste ti årene. I 2004 hadde matlinja i Lillesand 25 elever, i år var det kun 12 som ville studere restaurant og matfag.

NHO Agder sier trenden er lik over hele landet.

– Det er en trend over hele landet, og det er et stort behov for kokkelærlinger, så dette er noe vi jobber med, sier Fred Skagestad utdanningsrådgiver i NHO Agder.

Må snakke engelsk

Trond Moi tror ikke det vil gå mange år før det kun er en liten minoritet av kokkene i Norge som er norske. Det samme gjelder servitørene.

– Før var det veldig vanlig med svenske servitører. Nå er det like vanlig med engelske. Mange opplever at de må snakke engelsk til servitørene når de går på en norsk restaurant.

Likevel er han ikke bekymret for hvordan det skal gå med den norske maten på restaurantene.

– De restaurantene som har en rendyrket norsk profil på maten sin vil nok være mer attraktiv for norske kokker. Men mange restauranter lager i dag internasjonal mat. Sånn sett tror jeg ikke det vil bli noen stor utfordring, sier Moi.

Kvelds – og helgejobbing får mye av skylden

Men det er ulike syn blant norske kokker på hvorfor nordmenn generelt er i ferd med å bli i mindretall innen restaurant – og matfagene.

Kokk ved Coop Obs Kafeen i Arendal Magnus Linden har ikke selv merket en nedgang i antall norske studenter som søker seg til restaurant – og matfagene.

Men han mener den viktigste grunnen til at det er vanskelig å få nordmenn inn i denne bransjen, er all kvelds – og helgearbeidet.

– Personlig tror jeg at det har litt med lønnsnivået med tanke på at det er såpass mye kveldsjobbing og helgejobbing. Du må gi slipp på mye fritid. I tillegg er ikke kvelds – og helgetilleggene veldig bra i denne bransjen.


null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %