Hopp til innhold

Forskere vil fjerne Aust-Agder

En regjeringsbestilt rapport fra Møreforskning konkluderer med at Sogn og Fjordane, Aust-Agder og Finnmark ikke lenger har livets rett.

fylkesgrense

Fylkesgrensa mellom Aust-Agder og Vest-Agder kan forsvinne dersom regjeringen gjør som forskere i Møreforskning mener er best.

Foto: Ill: Kari Løberg Skår / NRK

– Skal du være rimelig effektiv, så må du ha over 200.000 innbyggere. Det er en forutsetning for å få overført nye oppgaver, sier Jørgen Amdam fra Møreforskning til Bergens Tidende.

– Aust-Agder bør bort

Mandag leverte han sin utredning til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Her ser de på ulike måter å organisere fylkeskommunen på i fremtiden.

Konklusjonen er klar: Aust-Agder, Finnmark og Sogn og Fjordane bør bort, skriver NTB.

– Det vi ser er at det regionale nivået kan bli viktigere i fremtiden. Men da kan en ikke tillate departementene å bruke argumentet om at noen fylker er for små til å kunne overføre oppgaver til dette forvaltningsnivået, sier Amdam, som en er av tre forfattere bak rapporten.

Møreforskning konkluderer i sin rapport med at det beste og mest realistiske vil være å redusere antall fylker til mellom ti og femten. Amdam ser da for seg at Vestlandet er delt opp i to eller tre regioner.

Han har derimot liten tro på at det blir noen endring.

– Vi kan si det slik at sannsynligheten for at vi fortsetter med 19 fylker – som nå – er større enn at vi får endringer, sier han.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner gestikulerer med hendene

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener det er flere ulike modeller for fylkessammenslåinger i tiden fremover.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ingen konklusjon

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier til NRK at ingenting er bestemt om fylkessammenslåinger ennå. Han mener det er noe forhastet å si at konklusjonen er at tre fylker ikke har livets rett.

– Det denne uavhengige forskeren har gjort er å gå gjennom tidligere utredninger om fylkesstrukturen i Norge. Deretter har de pekt på noen scenarier fremover. Alt fra fem til sju regioner, 10 - 15 regioner eller å opprettholde situasjonen slik den er i dag, sier Sanner.

– Nå skal vi i regjeringen gå gjennom rapporten og ha dialog med Stortinget om den videre utviklingen av fylkesstrukturen i Norge, sier Sanner.

Frykter sammenslåing

Fredag ble det kjent at regjeringen fra 2016 vil slå sammen fylkesmennene i Aust- og Vest-Agder. Det ble av flere tolket som et første steg på vei mot sammenslåing av fylkene.

– For tre år siden hadde vi en omfattende folkeavstemning om Aust- og Vest-Agder skulle slå seg sammen. Da sa to av tre austegder nei til sammenslåing. Jeg er redd for at dette er første steg på veien mot sammenslåing av agderfylkene. Jeg synes regjeringen her viser forakt for velgerne i Aust-Agder. Det beklager jeg, sa stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) til NRK fredag.

Men Jan Tore Sanner sier han har fått nesten bare positive tilbakemeldinger på vedtaket om sammenslåingen av fylkesmennene i de to fylkene.

– Best for Sørlandet med sammenslåing

– De reaksjonene jeg har fått er overveiende positive. Man ser at dette gir et godt grunnlag for å videreutvikle de tjenestene fylkesmannen gir til både innbyggere og kommunene i Agder, sier Sanner.

– Selv oppfatter jeg det som en moden reform. Det ligger godt til rette for en sammenslåing av de to fylkesmannsembetene. Det er korte avstander, det er to embeter som ikke er så veldig store. Slås de sammen blir de på gjennomsnittet av fylkesmannsembetene i Norge. Vi er overbevist om at en sammenslåing gir et enda bedre tilbud til befolkningen, sier han.

Han sier at regjeringens vedtak om en felles fylkesmann på Agder fra 2016 er tatt uavhengig av en fylkessammenslåingsdebatt. Men selv er han for en sammenslåing av fylkene og sier det beste for Sørlandet vil være ett samlet Agder.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,7 kr
Dyrest kl. 08 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %