Hopp til innhold

Flere hundre hunder flåttsyke

Hvert år estimeres det at flere hundre hunder blir syke etter flåttbitt. Noen av dem dør av sykdommen. Nå lanseres det vaksine for hund mot borrelia.

Per Berge med Gorm

Per Berge sammen med hunden Gorm.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Det var dramatisk da Berner Sennenhunden «Gorm» plutselig falt om på golvet med noe som lignet et epileptisk anfall. Hos dyrlegen ble det påvist borrelia, men etter én måned på penicillin ble Gorm frisk.

– Jeg er usikker på om vi kommer til å vaksinere ham. Det viktigste er at han ikke blir bitt, ikke minst fordi det er ubehagelig, sier Gorms eier Per Berge.

Gorm går nå med halsbånd som skal hindre flåttbitt. Man skulle tro at flått hadde problemer med å finne hud gjennom såpass mye pels, men etter en skogstur på Lindesnes i fjor høst plukket de nærmere 40 flått av hunden.

Hunder i USA har i mange år kunnet vaksineres mot borreliabakterien. Nå er vaksinen modifisert for den europeiske bakteriestammen. Etter sankthans får apotekene inn de første vaksinene.

Hvert år blir flere hundre hunder syke etter flåttbitt. Noen av disse dør av sykdommen flåtten bærer med seg. Men nå lanseres det vaksine for hund mot borrelia.

– Plukk flått av hunden

– Vi vet ikke eksakt tall på hvor mange hunder som blir syke, for det er ikke noe meldesystem på dette, forklarer veterinær Arve Lund ved Veterinærinstituttet til NRK

– Vi vet heller ikke om en vaksine vil beskytte alle hunder. En vaksine må ikke erstatte rutinen med å plukke flått av hunder, sier han.

NRK.no har snakket med flere dyrleger, og alle presiserer at en vaksine ikke betyr at hunden er 100 % beskyttet mot borrelia.

Lars Olesen, nordisk produktsjef i hundehelse-firmaet Mérial, sier produktet ikke er for alle hunder.

– Vaksinen er for risikoutsatte dyr. Vi ser også hunder som blir utsatt for flåttbitt hundrevis av ganger hver eneste år, som aldri blir syke, forklarer Olesen.

Mange syke hunder testes ikke

Katarina Jübe Skivik, Grim Torv Vetrinærhus

Veterinær Katarina Jübe Skivik sier at mange hundeeiere velger ikke å teste hundene for Borrelia på grunn av kostnadene.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Mange hunder med feber, nedsatt matlyst og leddsmerter kan ha Borrelia. Mange eiere velger ikke å teste hunden for antistoffer på grunn av kostnadene. Hunder med gjentatte leddbetennelser bør sjekkes for borrelia, sier veterinær Katarina Jübe Skivik ved Grim Torv Vetrinærhus.

På Sørlandets Dyreklinikk estimerer veterinær Bjørg Siri Svendsen at de behandler et 50-talls hunder for flåttbitt relaterte sykdommer hvert år.

På Arendal Dyreklinikk tror dyrlege Kristen Bjormyr at han behandler omtrent 20 hunder i året.

For noen år siden var de med på et forskningsprosjekt hos Folkehelseinstituttet, hvor de sendte inn 100 blodprøver fra hund. Dette var hunder som i utgangspunktet var hos dyrlege på grunn av sykdom, og et sted mellom 25-50% hadde antistoffer for borrelia i blodet.

– Vi må huske at hunder tåler flått bedre enn mennesker. Av dem som blir utsatt for borrelia regner vi med at 5 % blir syke, forklarer Bjormyr.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %