Hopp til innhold

Politiet må klare seg uten narkometer i minst ett år til

Trygg Trafikk og UP har etterlyst bruk av spytt for å avsløre annen rus enn alkohol i trafikken. Men det kan ta minst ett år før et slikt apparat er på plass.

Narkometer

Det såkalte narkometeret skulle tas i bruk i 170 UP-biler, men testing i noen få enheter satte en stopper for utrullingen. I 2015 kan et tilsvarende apparat være på plass i politibilene.

Foto: Utrykningspolitiet

Jan Morgan Guttormsen

Jan Morgan Guttormsen, politiinspektør i Politidirektoratet sier det kan gå enda et år før politiet igjen kan bruke et verktøy som avdekker narkotikarus hos bilførere.

Foto: Politidirektoratet

Politiet innførte i 2013 et såkalt narkometer for å ta spyttprøver og dermed avsløre bilførerne som er påvirket av medikamenter og narkotika.

Det skulle bli lettere å avsløre ruskjøring der folk var påvirket av noe annet enn alkohol, og politiet i hele landet gledet seg etter år med venting og utredning.

Kunne gi falskt positivt utslag

Analyseinstrumentet skulle tas i bruk i 170 UP-biler, men testing i noen få enheter satte en stopper for utrullingen.

– Problemet var at dette apparatet kunne gi falske resultater, både positive og negative. Det vil si at en som var påvirket av et av disse stoffene denne testen skulle avdekke, faktisk kunne få et negativt svar, forteller Jan Morgan Guttormsen i Politidirektoratet til NRK.

Man risikerte også at det motsatte skjedde, ifølge Guttormsen.

– Folk som ikke hadde brukt narkotika kunne teste positivt. I tillegg til dette var det en del av testene som heller ikke fungerte optimalt rent teknisk.

Frykter ruskjørere slipper unna

NRK Sørlandet fortalte mandag at Trygg Trafikk etterlyser et bedre verktøy for å få tatt de som kjører i medikament – og narkotikarus.

Trygg Trafikk mener blant annet at mange ruskjørere slipper unna fordi politiet kun er utstyrt med alkotest. Også UP etterlyser bedre verktøy, etter at de i fjor måtte vrake det såkalte narkometeret.

Narkometeret som i 2013 ble vraket, ble brukt for å påvise bruk av narkotiske stoffer ved hjelp av spyttprøver.

Politidirektoratet sier at nye metoder og apparater er til utredning.

Umiddelbart etter beslutningen om å stoppe utrullingen ble tatt, fikk Utrykningspolitiet i oppdrag å gjennomføre et prosjekt for blant annet å vurdere pålitelighet til analyseinstrumenter.

Dette arbeidet pågår fortsatt og det kan dermed ta tid før et tilsvarende apparat kan være på plass i politibilene.

– Vi regner med at det går enda et år før et nytt testapparat er på plass, sier Guttormsen.

Langt flere som kjører i narkorus

Ifølge Trygg Trafikk er det ikke promillekjørerne som utgjør den største gruppen av ruskjørere. Det er langt flere som kjører i medikament – og narkotikarus enn med alkohol i blodet, forteller Ole Rath i Trygg Trafikk i Vest-Agder.

Ole Rath

Ifølge Ole Rath i Trygg Trafikk foretas det daglig rundt 130.000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand. I 17. mai-helgen registrerte Agder-politiet åtte tilfeller med mistanke om promillekjøring.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Daglig foretas det rundt 130.000 kjøreturer i en eller annen form for ruspåvirket tilstand. 30.000 av disse er promillekjøring. Den desiderte største gruppen er de som får skrevet ut medisiner fra fastlegene sine og som ikke klarer å håndtere dette på riktig måte, forteller han.

Rath mener det derfor er et tankekors at politiet nå kun er utstyrt med alkometer.

Treffprosent på over 90

Guttormsen sier han forstår bekymringen til Trygg Trafikk. Likevel mener han at politiet også i dag har gode metoder for å avdekke bilførere som er påvirket av narkotika.

– Ved å gjøre enkle tester som går på tegn og symptomer avdekker tjenestemennene mange førere som er påvirket av andre stoffer enn alkohol. Ved disse testene har vi faktisk en treffprosent på over 90, viser resultater av blodprøvene. Likevel ønsker vi en sikrere test som også kan utføres i veibanen, avslutter Guttormsen.

Også UP-sjefen for Sør- og Vestlandet er helt enig med Trygg Trafikk i at de gjerne skulle hatt et nytt apparat.

– Vi venter i spenning, men vet ennå ikke når vi får noe nytt. Vi skulle gjerne hatt et slikt verktøy, sier sjef for Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland Øystein Krogstad til NRK.

Mange promille-tatt i helgen.

SE TIDLIGERE TV-SAK: I 17. mai-helgen mistenkte politiet på Sørlandet promillekjøring ved åtte tilfeller. UP-sjefen i Agder og Rogaland mener tallet er urovekkende høyt. Også UP sier de gjerne skulle hatt et nytt apparat for testing av andre rusmidler enn alkohol.

Ole Rath fra Trygg Trafikk er bekymret over antall promillekjørerere på veiene.

SE VIDEO: Ole Rath i Trygg Trafikk i Vest-Agder frykter at mange bilførere som er påvirket av andre stoffer enn alkohol ikke blir avslørt. Tidligere denne uken var han gjest i TV-sendingen til NRK Sørlandet.


Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %