Hopp til innhold

Færre pasienter er reoperert

Antall pasienter som er blitt operert på nytt etter tykktarmskreftoperasjoner i Arendal, er nå nedjustert etter en intern gransking av alle journalene. Men sykehusdirektøren mener likevel at det har vært altfor mange reoperasjoner ved sykehuset.

sykehusmøte om tarmkreft

I dag fikk sykehusets ledelse resultatene av granskingen av tarmkreftoperasjoner i Arendal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Færre pasienter med tykktarmskreft er reoperert ved Sørlandet sykehus Arendal enn tidligere antatt. Det viser den eksterne granskingen av pasientjournaler, opplyser sykehuset i en pressemelding fredag.

I januar ble ledelsen ved Sørlandet sykehus kjent med at tre av ti pasienter som ble operert for tykktarmskreft ved Sørlandet sykehus i Arendal i 2011 og deler av 2012, måtte opereres på nytt.

Dette var seks ganger så mange som ved sykehuset i Kristiansand, og det ble iverksatt full gransking av forholdene.

Den interne granskingen viser nå at det er betydelig færre reoperasjoner enn først antatt.

Flere enn i Kristiansand

Gjennomgangen viser at Sørlandet sykehus Arendal måtte reoperere 19,6 prosent av pasientene som var operert for tykktarmskreft i 2011 og 2012.

Sykehuset i Kristiansand hadde betydelig færre reoperasjoner i samme periode.

Selv om antallet reoperasjoner er nedjustert, så er likevel antallet høyt og mye høyere enn landssnittet, ifølge sykehusets egen gransking.

Lukket møte

En rekke fagpersoner og ledelsen ved Sørlandet sykehus diskuterte tarmkreftskandalen i Arendal på et lukket møte fredag.

– Jeg synes det er ille at det blir kalt en kreftskandale. Det handler om komplikasjoner etter operasjoner.

Det sa foretakstillitsvalgt Egil Hagen til NRK da han var på vei inn til møtet i formiddag.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen sa til NRK at han nå er glad for å få alle fakta på bordet i denne saken.

Kvalitetssikrede tall

Under arbeidet med Handlingsplan for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus kom det fram at 33 prosent av pasientene operert for tykktarmskreft i Arendal i 2011 hadde blitt reoperert som følge av komplikasjoner.

Tallene ble kjent i en foreløpig delrapport fra en arbeidsgruppe sammensatt av fagfolk fra Arendal, Kristiansand og Flekkefjord i februar.

Kirurg og rådgiver ved Bærum sykehus, Halvor Gude, har gransket alle journaler til pasienter operert for tykktarmskreft i Arendal fra 2010 til 2012. Tallmaterialet er kvalitetssikret sammen med fagmiljøene i Arendal og Kristiansand.

Av i alt 92 pasienter som ble operert i 2011 og 2012, måtte 18 opereres på nytt. Komplikasjoner hos 19,6 prosent av kreftpasientene førte altså til reoperasjon.

– Det er en betydelig forskjell mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand, men for meg er det et godt budskap at det likevel ikke er så mange som tidligere antatt. Det betyr at det er færre pasienter som har blitt reoperert på et mangelfullt grunnlag, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen til NRK.

Beklager

– Vi beklager den tilleggsbelastningen kreftpasientene har blitt utsatt for ved å måtte opereres på nytt, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

– Det er gledelig at antallet er færre enn vi først trodde. Samtidig er antall reopererte i Arendal for høyt og det tar vi på største alvor, sier han.

Sykehusledelsen innførte flere strakstiltak rundt operasjonene i Arendal i februar da delrapporten ble kjent, og fylkeslegen ble informert om forholdene.

Sykehusstyret ble varslet i møtet i mars, og i tillegg ble Helse Sør-Øst bedt om å anbefale en person som kunne granske journalene til pasienter operert for tykktarmskreft i Arendal og Kristiansand.

– Tallene er noe redusert når vi ser på antall reoperasjoner, men det er en betydelig forskjell mellom Arendal og Kristiansand og det er en forskjell som vi må utjevne. Kristiansand har tall, slik det fremstår, helt i landstoppen, og det er det vi må forholde oss til. Vi har som ambisjon å være det beste kreftsykehuset utenom universitetssykehusene, og da skal vi være helt i topp, sier Olsen til NRK.

Sprukne operasjonssår

Kirurg og rådgiver ved Bærum sykehus, Halvor Gude, har gransket saken de siste ukene.

– Gudes gjennomgang viser at tallmaterialet som forelå i februar var basert på flere typer komplikasjoner, også de som ikke førte til reoperasjon av pasienten. Det er hovedårsaken til forskjellen på tallene, sier fagdirektør Per Engstrand.

Han sier at det i store trekk er sårruptur som er årsak til reoperasjonene.

– Det innebærer at operasjonssår har sprukket opp, slik at pasientene måtte i narkose for å få lukket sårene på nytt, sier han.

Tarmlekkasje, som er en mye mer alvorlig komplikasjon, forekommer ikke i større grad i Arendal enn hva som er vanlig i andre sykehus.

Tiltak

Resultatene fra gjennomgangen til Halvor Gude viser svært gode operasjonsresultater i Kristiansand, opplyser sykehuset i pressemeldingen.

– Nå må vi vurdere hvordan vi skal tilby den beste kvaliteten til alle innbyggere i Agder. Tirsdag legger sykehusledelsen fram forslag til eventuelle foreløpige tiltak, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

25. april presenteres Handlingsplan for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus. Den er arbeidet fram av en tverrfaglig prosjektgruppe med mange involverte arbeidsgrupper.

– Sykehusledelsen vil avvente anbefalingene i denne planen før vi vurderer videre konsekvenser for kirurgisk kreftbehandling på Sørlandet. Styret i Sørlandet sykehus får trolig saken til beslutning i maimøtet, sier Olsen.

Fortsetter med operasjoner i Arendal

– Er det trygt og forsvarlig å fortsette å operere pasienter med tarmkreft i Arendal?

– Med de tiltakene vi har iverksatt så er vi komfortable med det. På mandag og tirsdag vil vi gå gjennom om det er ytterligere tiltak som skal iverksettes på kort sikt. Også får vi se langsiktig hva vi gjør, men det må vi ha mer tid på, sier han.

– Hvorfor velger du å fortsette med operasjoner i Arendal med slike tall som du tross alt har fått forelagt deg i dag?

– Her er det gjort faglige, grundige vurderinger av klinikksjefen og fagdirektøren. Så med så klare faglige råd, så er dette betryggende for meg, sier han.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,7 kr
Dyrest kl. 08 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %