Mathilde Moland - Mathilde Moland sitter tom og motløs hjemme på Vegårshei og venter på en løsning for sønnen. - Foto: Miriam Grov / NRK

Mathilde Moland sitter tom og motløs hjemme på Vegårshei og venter på en løsning for sønnen.

Foto: Miriam Grov / NRK

Er tom og motløs

Mathilde Moland sitter på Vegårshei og føler seg tom og motløs. Det har gått tre år siden sønnen Tjostolv Moland og Joshua French ble fengslet i Kongo mistenkt for drap.

Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden og sitter fengslet i Kongo for drapet på sin sjåfør og for spionasje.

I morgen 5. mai er det tre år siden drapet og de to ble pågrepet og mistenkt for ugjerningen.

De to har hele tiden hevdet sin uskyld og det har vært jobbet i lang tid med en soningsoverføring for de to til Norge.

Kari Hilde French (t.v.) og Mathilde Moland. - Kari Hilde French og Mathilde Moland er to bekymrede mødre, og de har møtt hverandre flere ganger. - Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kari Hilde French og Mathilde Moland er to bekymrede mødre, og de har møtt hverandre flere ganger.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Tom og motløs

Mathilde Moland sitter hjemme på Vegårshei og venter fortsatt på sønnen.

Hun gir uttrykk for at hun føler seg tom og motløs etter tre års venting.

Følelsesmessig har den siste tiden vært som å støte hodet i veggen, sier hun.

Hun sier at hun fortsatt har troen på at sønnen skal komme tilbake til Norge, men når det vil skje våger hun ikke lenger å ha noen forventninger om.

– Jeg må innrømme at den siste tiden føler jeg at jeg ikke har "guts" igjen til å ta tak i noe. Jeg føler at jeg går helt tom, sier hun.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen?

– Jeg føler at jeg møter veggen. Advokat Morten Furuholmen har stått på, på guttas vegne. De har kommet seg til hovedstaden Kinshasa hvor de er fengslet nå, men det virker forferdelig vanskelig å få de hjem, sier hun.

Mathilde Moland sammen med sin draptiltalte sønn Tjostolv i fengselsgården i - Mathilde Moland har besøkt sønnen i fengselet i Kongo. - Foto: Troens Bevis / Scanpix

Mathilde Moland har besøkt sønnen i fengselet i Kongo.

Foto: Troens Bevis / Scanpix
Gir ikke opp

Selv om hun er motløs etter tre år, så har hun ikke planer om å gi opp kampen og håpet for sønnen.

– Snakker vi med en mor som nesten er i ferd med å tenke tanken om å gi opp?

– Nei, ikke gi opp, men jeg har på en måte resignert litt, sier hun stille.

Mathilde Moland sier til NRK at det verste disse årene har vært usikkerheten og uvissheten rundt hele saken. Det å aldri vite noe om eller hva som skjer er en påkjenning over lang tid, sier hun.

Stiller opp i media

Hun har hele tiden valgt å stille opp i media og snakke med journalister for å holde saken "varm" og få belyst saken best mulig.

– Til å begynne med var journalistene en pest og en plage, men id en senere tid har jeg følt at media har viktig for å holde saken varm og at publikum kan få greie på hvordan situasjonen er for de to og at de fortsatt sitter fengslet i Kongo, sier hun.

– Du jobber til daglig på kirkekontoret i Vegårshei. Hvordan har din kristne tro hjulpet deg disse årene?

– Det er veldig mange kristne mennesker som har fått dette med seg og de har vært veldig åpne i sine brev, kort og sms i støtte til meg og mine i denne saken, sier hun

Uviss hjemkomst

– Går det tre år til før Tjostolv og Joshua French kommer hjem?

– Nei det tror jeg ikke, men det er helt i det uvisse når de kommer hjem. Norske myndigheter har sagt at de må ha en ny regjering på plass i Kongo for å kunne sluttføre forhandlinger om overføring til Norge. Nå er den nye regjeringen på plass og jeg håper at norske myndigheter legger bredsiden til for å få i gang en dialog som fører frem, sier hun.

Video og TV-reportasjer

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:
Legevakten i Kristiansand ønsker at folk skal ringe før de møter opp. Altfor mange kommer til legevakten istedenfor å bruke fastlegen, og dette fører til lang ventetid.
Luftkvaliteten i Kristiansand kan være betydelig dårligere enn det målingene har vist. Det er nemlig feil på måleutstyret, og Miljødirektoratet truer med bøter dersom ikke kommunen rydder opp.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013