– Det er oppsiktsvekkende hvor like der er. De heter sandwich begge to, og ser helt like ut. Så hvorfor klarer Diplom-Is å lage is uten palmeolje, og ikke Hennig-Olsen? Det er veldig spesielt.
Det sier kommunikasjonsleder i Regnskogfondet, Gaute Johansson Gaarder. Denne sommeren oppfordrer Regnskogfondet folk til å droppe Hennig-Olsens versjon av sandwich-isen.
– Vi oppfordrer folk til å velge den bort inntil det finnes et bærekraftig alternativ, sier Gaarder.
Palmeoljeforbruket går ned
De siste årene har forbruket av palmeolje i Norge blitt redusert med over to tredjedeler, ifølge Gaarder.
– Palmeoljeindustrien er den største årsaken til avskoging i Indonesia, og det skyldes et enormt forbruk av palmeolje på verdensbasis. Nå nærmer is-sesongen seg, og det er viktig å bevisstgjøre folk på problemet, sier han.
- Les også:
– Så lenge det ikke finnes bærekraftige alternativer etter palmeolje på markedet, så mener vi man bør velge bort palmeolje som alternativ, fortsetter Gaarder.
Produsenten: – Dette ligger allerede i planene
Administrerende direktør i Hennig-Olsen Is, Paal Hennig-Olsen, sier at det har vært jobbet lenge med å ta bort palmeolje fra produktene de produserer.
– Et par produkter gjenstår, blant annet sandwich. I år er vi i ferd med å bytte til en leverandør som ikke bruker palmeolje. Det tar litt tid, så vi er ikke ferdig med den prosessen, sier Hennig-Olsen.
Han legger til at han håper å få palmeoljefri sandwich-is ut i butikkene i løpet av året.
– Palmeoljeproblematikken er et viktig tema for tiden, og det følger vi nøye med på, avslutter Hennig-Olsen.
- Les også:
- Les også:
Diplom-Is opplyser til NRK at de har jobbet aktivt med å fjerne palmeolje i sine iskremprodukter de siste årene.