Video ff3dfe44-0157-4d8d-a4f8-55bdf919a03e.JPG - Foto: Nyhetsspiller /

SE VIDEO: Onsdag ble vaktskiftet i Kristiansand gjennomført. Gruppelederne Arvid Omdal (KrF), Odd Salvesen (PP), Tor S. Utsogn (Frp) og Hans Otto Lund (H), står her med det politiske dokumentet som utgjør grunnlaget for politikken i Kristiansand de neste fire år.

Eiendomsskatten skal ned

Eiendomsskatten skal senkes i Kristiansand i løpet av de kommende fire årene. Det lover partiene som nå overtar styringa av byen.

Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet offentliggjorde i ettermiddag sin plan for de neste fire årene i Kristiansand rådhus.

Politisk grunnlagsdokument - Slik ser forsida ut på det politisk grunnlagsdokument som Kristiansand skal styres etter de neste fire år. - Foto: Svein Sundsdal / NRK

Slik ser forsida ut på det politisk grunnlagsdokument som Kristiansand skal styres etter de neste fire år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ett av punktene i planen er at eiendomsskatten skal senkes i løpet av de neste fire årene.

Kristiansand er en av kommunene i landet som tar inn mest til kommunekassa i eiendomsskatt. Det vil posisjonen nå gjøre noe med.

Hvor mye reduksjonen blir, vil ikke partiene svare på. Men de sier at det skal bli merkbart for den enkelte.

– Hvor skal pengene tas fra?

– Fra 2012 skal vi redusere skatten. Vi har sagt at det skal være merkbart om fire år for hver enkelt husstand. Dette vil vi gjøre noe med, for dette vet vi at innbyggerne er veldig irritert på, sier gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund.

Hans Otto Lund - Gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund, sier posisjonen i Kristiansand nå skal tenke annerledes og få mer ut av hver krone. - Foto: Svein sundsdal / NRK

Gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund, sier posisjonen i Kristiansand nå skal tenke annerledes og få mer ut av hver krone.

Foto: Svein sundsdal / NRK

Han får motstand av opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap), som mener dokumentet ikke sier noe om hvor det skal kuttes.

– Dette er tydelig mørkeblå politikk, som varslet. Men dokumentet sier ingenting om hvor i kommunen det skal kuttes for å gi skattelette. Jeg mener partiene skylder velgerne å si hvor man får skrinnere kår for at skatten skal reduseres, sier Gundersen.

– Vi sier at vi ønsker å få mer ut av krona. Vi ønsker å tenke annerledes, og ikke nødvendigvis å kutte noe sted. Vi ønsker å få mer penger fra staten, og vi vil bruke krona bedre, svarer Lund.

– Det er enkelt å peke på staten, men staten vil ikke finansiere kutt i eiendomsskatten i Kristiansand. Her må de ta ansvar og komme med klare prioriteringer, og det klarer altså ikke Lund å gjøre i denne debatten, svarer Gundersen.

Åpner for private

Flertallspartiene åpner også for at et nytt sykehjem i Kristiansand kan drives av private.

Ingen av dagens sykehjem skal konkurranseutsettes. Men partiene åpner for at dersom erfaringene med privat drift er gode, kan det bli aktuelt å konkurranseutsette også dagens sykehjem på et senere tidspunkt.

Mette Gundersen (Ap) - Mette Gundersen (Ap) sier posisjonen skal møte god motstand når det kommer til privatisering av kommunale tjenester. - Foto: Svein Sundsdal / NRK

Mette Gundersen (Ap) sier posisjonen skal møte god motstand når det kommer til privatisering av kommunale tjenester.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Om 10–15 år kan 50 prosent av våre sykehjem være drevet på andre måter enn kommunalt. Igjen er vi inne på å få mer ut av krona og bruke pengene bedre, men få flere varme hender ut i omsorgen, sier Hans Otto Lund.

– Man får ikke varmere hender av å bli konkurranseutsatt. Der er vi ideologisk veldig forskjellige, og jeg håper virkelig ikke denne alliansen har tenkt å styre de neste 10–20 årene for å få privatisere hele kommunen. De skal i alle fall møte god motstand, hver dag i disse årene, sier Mette Gundersen.

Økonomien skal granskes

Kommunens økonomi kommer også til å bli satt under lupen. Eksterne firma vil leies inn for å saumfare pengebruken.

Det gjelder også sektorer som man antar drives godt økonomisk i dag.

Av andre poster kan det nevnes at skjenketidene ikke vil bli utvidet i perioden.

Skolegudstjenestene fortsetter også på tradisjonelt vis.

Det er ikke tatt inn noe om rushtidsavgift i Kristiansand.

Video og TV-reportasjer

"Hold to God's Unchanging hand" er en sang Russ Taff lærte av sin mor da han var liten.
Onsdag sendte NRK direkte fra Porsgrunn, Kristiansand og Ålesund. Her får reporter Tom Nicolai Kolstad møte slangene.
Fire venner fra Arendal ble tirsdag hyllet for sin innsats på en badeplass i Arendal. I juni reddet de livet til kameraten sin. Nå takker Phillip vennene for at de reddet han.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013