Video ff3dfe44-0157-4d8d-a4f8-55bdf919a03e.JPG - Foto: Nyhetsspiller /

SE VIDEO: Onsdag ble vaktskiftet i Kristiansand gjennomført. Gruppelederne Arvid Omdal (KrF), Odd Salvesen (PP), Tor S. Utsogn (Frp) og Hans Otto Lund (H), står her med det politiske dokumentet som utgjør grunnlaget for politikken i Kristiansand de neste fire år.

Eiendomsskatten skal ned

Eiendomsskatten skal senkes i Kristiansand i løpet av de kommende fire årene. Det lover partiene som nå overtar styringa av byen.

Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet offentliggjorde i ettermiddag sin plan for de neste fire årene i Kristiansand rådhus.

Politisk grunnlagsdokument - Slik ser forsida ut på det politisk grunnlagsdokument som Kristiansand skal styres etter de neste fire år. - Foto: Svein Sundsdal / NRK

Slik ser forsida ut på det politisk grunnlagsdokument som Kristiansand skal styres etter de neste fire år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ett av punktene i planen er at eiendomsskatten skal senkes i løpet av de neste fire årene.

Kristiansand er en av kommunene i landet som tar inn mest til kommunekassa i eiendomsskatt. Det vil posisjonen nå gjøre noe med.

Hvor mye reduksjonen blir, vil ikke partiene svare på. Men de sier at det skal bli merkbart for den enkelte.

– Hvor skal pengene tas fra?

– Fra 2012 skal vi redusere skatten. Vi har sagt at det skal være merkbart om fire år for hver enkelt husstand. Dette vil vi gjøre noe med, for dette vet vi at innbyggerne er veldig irritert på, sier gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund.

Hans Otto Lund - Gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund, sier posisjonen i Kristiansand nå skal tenke annerledes og få mer ut av hver krone. - Foto: Svein sundsdal / NRK

Gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund, sier posisjonen i Kristiansand nå skal tenke annerledes og få mer ut av hver krone.

Foto: Svein sundsdal / NRK

Han får motstand av opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap), som mener dokumentet ikke sier noe om hvor det skal kuttes.

– Dette er tydelig mørkeblå politikk, som varslet. Men dokumentet sier ingenting om hvor i kommunen det skal kuttes for å gi skattelette. Jeg mener partiene skylder velgerne å si hvor man får skrinnere kår for at skatten skal reduseres, sier Gundersen.

– Vi sier at vi ønsker å få mer ut av krona. Vi ønsker å tenke annerledes, og ikke nødvendigvis å kutte noe sted. Vi ønsker å få mer penger fra staten, og vi vil bruke krona bedre, svarer Lund.

– Det er enkelt å peke på staten, men staten vil ikke finansiere kutt i eiendomsskatten i Kristiansand. Her må de ta ansvar og komme med klare prioriteringer, og det klarer altså ikke Lund å gjøre i denne debatten, svarer Gundersen.

Åpner for private

Flertallspartiene åpner også for at et nytt sykehjem i Kristiansand kan drives av private.

Ingen av dagens sykehjem skal konkurranseutsettes. Men partiene åpner for at dersom erfaringene med privat drift er gode, kan det bli aktuelt å konkurranseutsette også dagens sykehjem på et senere tidspunkt.

Mette Gundersen (Ap) - Mette Gundersen (Ap) sier posisjonen skal møte god motstand når det kommer til privatisering av kommunale tjenester. - Foto: Svein Sundsdal / NRK

Mette Gundersen (Ap) sier posisjonen skal møte god motstand når det kommer til privatisering av kommunale tjenester.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Om 10–15 år kan 50 prosent av våre sykehjem være drevet på andre måter enn kommunalt. Igjen er vi inne på å få mer ut av krona og bruke pengene bedre, men få flere varme hender ut i omsorgen, sier Hans Otto Lund.

– Man får ikke varmere hender av å bli konkurranseutsatt. Der er vi ideologisk veldig forskjellige, og jeg håper virkelig ikke denne alliansen har tenkt å styre de neste 10–20 årene for å få privatisere hele kommunen. De skal i alle fall møte god motstand, hver dag i disse årene, sier Mette Gundersen.

Økonomien skal granskes

Kommunens økonomi kommer også til å bli satt under lupen. Eksterne firma vil leies inn for å saumfare pengebruken.

Det gjelder også sektorer som man antar drives godt økonomisk i dag.

Av andre poster kan det nevnes at skjenketidene ikke vil bli utvidet i perioden.

Skolegudstjenestene fortsetter også på tradisjonelt vis.

Det er ikke tatt inn noe om rushtidsavgift i Kristiansand.

Video og TV-reportasjer

Trener Kurtovic er glad for å ligge på tabelltoppen etter seier mot Nøtterøy og håper det holder seg slik.
Jerv spretter champagnen etter opprykk
Trener Steinar Pedersen er glad for Jervs opprykk

Dokumentarer og reportasjer

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964
Bilder fra Dagsrevyen i 1964 som viser postmann med med ny postombæringstralle nedover gaten i Kristiansand. Leverer post i butikk. Postmannen demonstrerer trallens finesser. Vandrer videre og leverer post over
gjerdet.