Brann Froland - Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Dramatisk utvikling

Brannen i Froland i Aust-Agder truer igjen bolighus og fem nye hjem evakueres.

Torsdag ettermiddag brenner det fremdeles kraftig i skogen i Froland.

Det brenner nå på tre fronter rundt Mykland. Verst er det i grenda Belland, som ligger fire kilometer øst for Mykland.

Brann Froland - Et lite brannlag kjemper med en slange for å slukke brannen i Belland. - Foto: Eie, Lars / Foto: Lars Eie/NRK

Et lite brannlag kjemper med en slange for å slukke brannen i Belland.

Foto: Eie, Lars / Lars Eie/NRK

- Jeg var på heia over en gård på Belland for kort tid siden og det var et mareritt. Flammeveggen kom mot oss og det blåste kraftig. Det var helt klart at det var umulig å få kontroll for de fem-seks som stod der oppe med slanger og pumpet vann, sier reporter Lars Eie som er på stedet.

Vinden har økt og det blåser nå kraftig på brannstedet.

Fem nye familier evakueres

Brannledelsen har i ettermiddag evakuert fem nye familier fra Belland. Fra før er 67 personer fra Mykland og Ytre Lauvrak evakuert. To av de nylig evakuerte er bekymret for hjemmet sitt.

Brann Froland - Nils og Nora Belland og Torbjørn og Anne Mykland er blant de åtte nye som torsdag ettermiddag evakueres fra sine hjem. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Nils og Nora Belland og Torbjørn og Anne Mykland er blant de åtte nye som torsdag ettermiddag evakueres fra sine hjem.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Det er håpløst å bli tvunget til å reise hjemmefra. Det er en uvirkelig situasjon, sier Torbjørn Mykland.

- Det er en og en halv kilometer opp til der brannen går og vinden er midt imot oss. Det er masse røyk her og jeg er bekymret for huset, sier Anne Mykland.

SE BILDENE: FIRE DAGER MED BRANN I FROLAND

Brannmannskapene skal i dag være bedre organisert enn de har vært tidligere. De har delt brannområdet inn i åtte soner fra i natt av og det har gitt bedre kontroll. Likevel er det ikke enkelt å få kontroll over flammene.

Vanskelig jobb

Fire helikoptere er nå i lufta over brannstedet, men røyk gjør igjen slukningsarbeidet svært vanskelig.

NETT-TV: SLITNE BRANNFOLK I FROLAND

- Røyken er nå så tykk at jeg ikke kan se helikopterne over meg. Det tyder på at de heller ikke kan se nøyaktig hvor det brenner og det gjør det vanskelig for dem å vite hvor de skal slippe vannet, sier Eie.

Sliten brannmann - Torsdag ettermiddag er mange av brannmannskapene slitne. Jobben er varm og røykfull. - Foto: Bierud, Espen / NRK

Torsdag ettermiddag er mange av brannmannskapene slitne. Jobben er varm og røykfull.

Foto: Bierud, Espen / NRK

Brannvesenet var optimister tidligere i dag, men så snudde vinden og økte i styrke. Nå har mannskapene igjen mistet kontrollen over brannen som startet mandag.

LES: SLIK VAR BRANNEN MANDAG

- Det er også kritisk at det her oppe er en mast som er sender for mobilsignaler. Ryker den, ryker også kommunikasjonen her oppe og det er ikke bra, sier Eie.

30 000 mål rammet av brann

Heimevernet har nå beregnet at 30 000 mål er brent ned, noe grunneiere i området er enige i.

I tillegg er flere hytter gått tapt. Det betyr skader for mange millioner kroner.

LES: SKADER FOR 30 MILLIONER

Brann Froland - - Man må gjøre det beste man kan med det utstyret man har, sier grunneier Dag Eilef Tveitan som slukker brann med kjepp på sin egen grunn i Ytre Lauvrak i Froland. I hele natt har han jobbet med å slukke brannen, sammen med flere andre frivillige, Sivilforsvaret og Heimevernet. - Foto: Odd Rømteland / NRK

- Man må gjøre det beste man kan med det utstyret man har, sier grunneier Dag Eilef Tveitan som slukker brann med kjepp på sin egen grunn i Ytre Lauvrak i Froland. I hele natt har han jobbet med å slukke brannen, sammen med flere andre frivillige, Sivilforsvaret og Heimevernet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Det rådet tidligere i dag en optimisme her. Man hadde kontroll, vinden var grei og ingen boliger var i fare. Nå har stemninga snudd, sier Eie.

LES: ORDFØREREN ØYNER HÅP

Over hundre mannskaper er til enhver tid med på slukningsarbeidet. Nye mannskaper kommer hele tida, både fra Sivilforsvaret, brannvesenet over hele Agder og ulike heimevernsområder.

- Alle gjør en fantastisk innsats. Det er tungt å være inne i brannen, det svir i øynene og i halsen og det er klart at dette tar på mannskapene, sier Eie.

Har varslet regn

Det er varslet noe regn i i morgen og store mengder regn i helga. Og det kan brannmannskapene virkelig trenge, som brannen nå har utviklet seg.

- Regn er faktisk det eneste som kan stoppe denne brannen i Froland, sier Eie.

Alt som er av norske helikoptere som kan brukes til slukking er i lufta i Froland nå.

Video og TV-reportasjer

Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.
Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.