Ba regjeringen lage maten selv

Bondeprotestanter i Vest-Agder protesterte mot regjeringens lønnsforslag ved å gi makthaverne sitt eget gårdsbruk.

Riktignok i en symbolsk miniatyrutgave, men regionleder Birte Usland i Bondelaget var krystallklar i talen til fylkesmann Ann-Kristin Olsen, under aksjonen i Kristiansand.

– Dette kan de gjøre selv
Birte Usland - Birte Usland mener det eneste å gjøre er å protestere. - Foto: Håkon Eliassen / NRK

Birte Usland mener det eneste å gjøre er å protestere.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Ann-Kristin Olsen - Fylkesmannen, som er en kvinne, kunne ikke gi noen lovnader til de frustrerte bøndene. - Foto: Håkon Eliassen / NRK

Fylkesmannen, som er en kvinne, kunne ikke gi noen lovnader til de frustrerte bøndene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Traktorer i rundkjøring - Det ble også protestert langs veien. Nærmere bestemt i rundkjøringen. - Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Det ble også protestert langs veien. Nærmere bestemt i rundkjøringen.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– Vi skal overbringe et budskap til fylkesmannen og staten, der vi sier at myndighetene kan gjøre dette selv. Vi kan ikke jobbe på dugnad, sier Usland til NRK.no.

Under talen til fylkesmannen, ba hun myndighetene om å trekke ut av regjeringskontorene og inn i fjøset:

«Staten la onsdag frem sitt tilbud til bøndene. Vi kan ikke se at regjeringen tar landbruks- og matmeldingen på alvor - dette blir det ikke mer mat av. Vi i Vest-Agder bondelag foreslår derfor at regjeringen overtar matproduksjonen.»

Mener lønnsforslag er frekt

Etter lørdagens brudd i jordbruksoppgjøret har det mandag vært bondeprotester over hele landet.

Regjeringen vil ha matproduksjonen opp. Dette krever bøndene mer penger for. Tilbudet fra staten er på 13.000 kroner mer per årsverk. Bøndene, med en snittlønn på rundt 300.000 kroner, krever 50.000 ekstra.

Mandag morgen hadde aksjonistene i Kristiansand slått opp telt foran fylkeshuset i Vest-Agder.

– Stortinget har vedtatt at vi skal øke matproduksjonen i dette landet. Regjeringen mener vi skal gjøre det uten betaling. Det synes vi er ganske frekt, mener bondelagslederen, og tar altså til orde for at politikerne kan så sine egne poteter.

– Vi gir dem en liten låve, en traktor og noen frø og planter, så de har noe å begynne med.

Bringer saken videre

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder vil ikke svare direkte på hva hun synes om bøndenes krumspring foran fylkeshuset.

– Jeg har fått deres melding, som statens representant i dette fylket. Jeg vil ta dette videre inn til de sentrale myndighetene, sier Olsen til NRK.no.

– Forstår du at bøndene er fortvilet?

– Jeg har ingen kommentar utover at jeg skal bringe dette videre. Dette er en sak som må løses sentralt. Men jeg har registrert hva de sier og lagt meg på hjertet deres budskap, og bringer det som sagt videre, sier Olsen.

Birte Usland håper protestene over et langstrakt bonde-Norge gir gjenklang.

– Alle gode krefter hjelper. Det gjelder å sende en beskjed inn til sentralt hold, om at utfordringen må tas på alvor. Vi vil ha, og trenger, mer mat i dette landet. Da må vi ta i bruk de rette virkemidlene, sier Usland.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Video og TV-reportasjer

Nettgründerne Mariann Vik og Elisabeth Vik Løvland har besøkt filmmiljøet i Los Angeles flere ganger. Nå lanserer de nettsiden 2minutter.com, hvor de presenterer videoer og bildereportasjer med kjente modeller, skuespillere og artister. 
den første fotoshooten 
For jente er det en gammel drøm som nå settes ut i livet. Od de har kjent hverandre lenge
kusiner
Jentene fra Kristiansand 
direkte til havna
Ideen med 2minutter.com er å vise artister med visuelt uttrykk med bilder og korte videoer, gjerne på 2 minutter. De håper at interesserte fra hele verden vil besøke siden for å bli kjent med nye talenter og kjendiser
synk det er ikke bare kjendiser
På institutt for mediefag ved universitetet i Agder tror de jentene kan lykkes
Det er langt fra fotoshoot i Los Angeles til Kristiansand, men Mariann og Elisabeth tror på det de gjør 
slutt -
En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekk-scenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.
Start tok imot Sogndal i Kristiansand søndag. Det ble 90 målrike minutter.