Hopp til innhold

– Dagene etter ulykken var beksvarte

I 2004 døde hennes 17 år gamle sønn i en trafikkulykke. I dag holdt Vigdis Margreth Håvorstad appell for de fremmøtte under en markering for alle de som ble drept og skadd i trafikken på Sørlandet i 2013.

Trafikkaksjon for drepte

TENTE FAKLER: Torsdag ble det avholdt en trafikkaksjon i regi av Statens vegvesen, politiet og den norske kirke på E18 ved Sørlandsparken. I solidaritet med dem som ble drept og skadd i trafikken i fjor ble det tent fakler langs veien.

Foto: Morten Boswara

I løpet av hele 2013 døde 190 personer på veiene i Norge. Det er en økning på 31 prosent siden året før. I Agder omkom 10 personer i løpet av hele fjoråret.

– Ante ikke hvordan jeg skulle leve videre

Torsdag ble det avholdt en markering på E18 ved Sørlandsparken og i solidaritet med dem som ble drept eller hardt skadd i trafikken i fjor ble det tent fakler langs veien. Farten ble også satt ned til 30 kilometer i timen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vigdis Margreth Håvorstad

GJØR FORTSATT VONDT: Vigdis Margreth Håvorstad mistet sønnen sin i en trafikkulykke i 2004. Gutten ble bare 17 år. Håvorstad sier det fortsatt er vanskelig å snakke om.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Livet til Vigdis Margreth Håvorstad ble snudd på hodet da hun for ni år siden mistet sønnen i en trafikkulykke. Ulykken skjedde på riksvei 42 ved Moisund i Aust-Agder.

– Dagene etter ulykken var beksvarte. De føltes som lange år. Jeg ante virkelig ikke hvordan jeg skulle klare å leve, men det gikk, forteller sørlendingen.

– Ingen selvfølge at det går bra

Da hun i dag holdt appell for de fremmøtte i trafikkaksjonen var budskapet var klart:

– Jeg fortalte at det ikke er noen selvfølge at det alltid går bra. Jeg sa også at jeg håper de unge guttene tenker seg om før de gir gass, sier sørlendingen til NRK.

«Forsiktig tar jeg hendene hans i mine. De er kalde og litt stive. Alt er uvirkelig. Min gutt puster ikke. Han er død»

Utdrag fra boken «17 år og en uke»

Det har gått over ni år siden ulykken, men Håvorstad sier det fortsatt er vanskelig å snakke om sønnen.

– Det kommer det nok alltid til å være.

Viktig påminnelse

Likevel takket hun ja til å holde appell for de fremmøtte under nyttårsaksjonen.

– Jeg ønsket å fortelle min historie fordi jeg synes det er fryktelig trist at unge liv går tapt i trafikken. Vi har ett liv og det er så mye gøy man skal oppleve. Jeg skulle derfor ønske at det gikk an å tenke litt lenger når du setter deg bak rattet.

«17 år og en uke er gått og jeg står og ser på den «lille» vakre gutten min. Øynene hans er lukket. Det ser ut som han sover»

Utdrag fra boken «17 år og en uke»

Hun tror nyttårsaksjonen som den som ble arrangert i dag er viktig.

– På den måten blir man minnet på at det kan skje oss alle. Man støkker litt når man ser masse fakler og blålys.

«17 år og en uke»

Etter ulykken til sønnen skrev Håvorstad en bok og laget en CD. Boken har fått tittelen «17 år og en uke » og CD-en« Berre ei mor».

– Jeg ble så sint da gutten min ikke kom hjem igjen. Jeg tenkte at det går ikke an at et liv skal rives bort på den måten. Jeg hadde så mange følelser jeg ikke klarte å håndtere, så jeg valgte å skrive de ned, sier Håvorstad, som også har to tenåringsdøtre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aksjon for trafikkdrepte

STOR MARKERING: Politiet og Statens vegvesen var til stede under aksjonen på E18 ved Sørlandsparken torsdag. I forkant ble det avholdt appell på hotellet i Dyreparken.

Foto: Morten Boswara

Siden ulykken har hun engasjert seg mye i saker rundt trafikksikkerhetstiltak.

– Jeg liker å snakke med ungdommen og mitt budskap er at jeg håper de tenker litt lenger og har i minnet at det faktisk kan gå galt. Vi tror at vi er udødelige, men det er vi ikke.

– Ethvert liv som går tapt er ett for mye

Johan Mjaaland

FOKUS PÅ HOLDNINGER: Johan Mjaaland i Statens vegvesen sier det er viktig med slike aksjoner for å øke bevisstheten rundt holdninger til vei og trafikk.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen Johan Mjaaland sier hensikten med markeringen i dag er å sette søkelyset på holdningene til fart og trafikk.

– Det er viktig at vi hele tiden er ute og forteller om trafikksikkerhet og at vi setter søkerlyset på holdningene til vei og trafikk, sier Mjaaland til NRK.

De siste årene har det vært en nedgang i antall trafikkdrepte på Sørlandet.

– Det er selvfølgelig gledelig at tallene går ned, men ethvert menneske som går tapt i trafikken er ett for mye, sier han.


Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %