Hopp til innhold

– Mange gruer seg til å gå på jobb

– Det er en policy i barnevernet at ansatte ikke skal anmelde vold og trusler fra barn og ungdom, sier Jan Wilhelm Sørensen.

Jan Wilhelm Sørensen

Jan Wilhelm Sørensen har jobbet i barnevernet i 41 år, men sier han ville ha sluttet om han var yngre.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Jan Wilhelm Sørensen har jobbet i barnevernet i 41 år. Han har opplevd det meste, og mener flere ansatte i barnevernet gruer seg til å gå på jobb.

– Jeg tror det er ganske mange som er redde, sier Sørensen.

Sørensen, som også er leder for yrkesfaglig utvalg for barnevernspedagoger i Vest-Agder, har opplevd vold og trusler på jobb i barnevernet. Han er ikke overrasket over tallene som viser at statlige barnevernsansatte har rapportert inn til sammen 1 200 episoder med vold og trusler de siste tre årene.

Underrapportering

– Det er et kjempehøyt tall. Jeg skulle gjerne sagt at dette skyldes overrapportering, men jeg vet av erfaring at dette er en underrapportering.

– Mange dropper å rapportere, for det blir ingenting ut av det. Vi har fått beskjed fra sentralt hold om at vi skal kunne tåle å stå i slike situasjoner og at det ikke skal anmeldes.

Sørensen mener ledelsen er mer opptatt av å holde budsjetter, enn å drive faglig forsvarlig, og sier det er en policy i barnevernet ikke å anmelde.

– Hvis noen bruker vold mot en polititjenestemann så blir det sett på som mer alvorlig enn om det skjer med en privatperson. Vi, i barnevernet, får ikke anmelde, sier Sørensen.

– Hva mener du med det?

– Vi kan anmelde som privatperson, men hvis det skal gå gjennom institusjonen må det videre til Tønsberg og da tar det altfor lang tid.

– Jeg har ikke opplevd at saker som har gått videre i systemet er blitt anmeldt. Da får vi heller ikke sagt til disse ungdommene at det de gjør er uakseptabelt og at samfunnet ikke aksepterer det.

– Hvorfor blir du i jobben din når du mener dette er så kritikkverdig?

– Jeg er på slutten av min yrkeskarriere. Hadde jeg vært yngre ville jeg sluttet, sier Sørensen.

Terskelen skal være høy

– Det er vel ikke en policy ikke å anmelde, men jeg er nok enig i at terskelen skal være ganske høy, sier Terje Jacobsen, avdelingsdirektør i Bufetat Region Sør.

Avdelingsdirektør Terje Jacobsen

Avdelingsdirektør i Bufetat Region Sør, Terje Jacobsen, sier terskelen for å anmelde vold og trusler til politiet skal være høy i barnevernet.

Foto: Bufetat /

– Noen av våre barn er jo nettopp hevnvist til oss fordi de viser en sånn utfordrende adferd. Det er ikke sikkert vi hadde lyktes med vår behandling om vi hadde anmeldt dem i høyt antall, sier Jacobsen.

Han mener at 1 200 episoder med vold og trusler de siste tre årene er altfor mye, og at dette tallet må ned. Men sier at de alvorligste episodene blir anmeldt.

– Tallene vi opererer med er altfor høye. Av disse er det 25 prosent som vi kategoriserer som alvorlige. En del av de alvorlige hendelsene går vi til anmeldelse på, sier Sørensen.

– Men når det er mange ansatte som gruer seg til å gå på jobb, må det være negativt for dere?

– Det er negativt, sånn skal det ikke være. Jeg håper at både Sørensen, som er tillitsvalgt, og vi i ledelsen, kan jobbe for å få ned de tallene.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %