Hopp til innhold

Mobilapp skal varsle migreneanfall

Ali Manouchehri jobber med å utvikle en mobilapplikasjon som ved hjelp av GPS kan varsle om fare for migreneanfall.

Ali Manouchehri

Ali Manouchehri (34) sier at utfordringen med migrene er å få varsel om at det er på gang tidlig nok til å kunne gjøre noe annet enn å ta medisiner.

Opp mot 50.000 nordmenn med migrene utløst av værendringer, kunne fått betydelig mindre plager med moderne tekniske løsninger.

Det mener Ali Manouchehri fra Kristiansand.

Han jobber med å utvikle en mobilapplikasjon som kan varsle når det er fare for migreneanfall. Dette gjelder folk som får ulidelig hodepine av store trykkendringer i været.

Ali Manouchehri

– Jeg vil gjerne ha et redskap som gjør at folk får en advarsel om lavtrykk som kan utløse migrene, sier Ali Manouchehri.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Værtrykk trigger min migrene veldig i overgangen fra pent til overskyet vær. Da vil jeg gjerne bruke GPS-posisjonen på mobilen og få varsel om endringer i trykket, forklarer Manouchehri.

En ny studie viser at endringer i været kan være årsaken til migreneanfall, skrev helsenett.no i 2012.

Tok for mye smertestillende

Det er nyttig å følge med på dagens svært lokale værmelding på nett, men Manouchehri mener dette vil bli enda bedre kombinert med lokalisering.

34-åringen kom på disse tankene etter at hans egen lege varslet om faren med å ta mye smertestillende – slik han gjorde over lang tid. Han sier han på det meste tok tre Paralgin forte om dagen, og plusset på med Paracet for å øke effekten.

Han valgte selv å slutte med smertestillende, fordi han misliker bivirkningene med fare for magesår og andre indre skader, samt avhengighet.

Jeg var redd for å bli avhengig. Det ble bare mer og mer medisiner.

Ali Manouchehri
Ali Manouchehri

For å redusere migreneproblemene sluttet han også i en stressende jobb som IT-ingeniør med mye reising, og gikk til en roligere jobb som selger og utvikler.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Han mener det er mulig for flere med vær-migrene:

– Kanskje folk kan kutte ned til kun migrenemedisin og ikke supplere med smertestillende. Når folk lærer seg å håndtere migrenen, gjerne kutt ut medisinen helt.

For å redusere migreneproblemene sluttet han også i en stressende jobb som IT-ingeniør med mye reising, og gikk til en roligere jobb som selger og utvikler, der han kan styre mye av dagen selv.

Advarer mot å forebyggende med piller

Professor i nevromedisin Knut Hagen ved Norsk teknisk-naturvitenskapelig universitet, NTNU tror dette kan være et nyttig hjelpemiddel. Men han er opptatt av at det ikke må føre til pillemisbruk.

Knut hagen NTNU

Knut Hagen med NTNU mener bedre varsling av migrene kan være nyttig.

Foto: Geir Mogen / NTNU

– Det er uheldig hvis man begynner å ta smertestillende i forkant av at man kanskje får vondt. De typiske migrenemedisinene virker kun på smerten i anfallet. Det er viktig at man venter til at man faktisk får vondt før man tar smertestillende.

– Hva hvis et moderne værvarsel kan bidra til å redusere medisinbruken?

– Det ville vært kjempepositivt med ikke-medisinske tiltak, som kan redusere byrden av et migreneanfall. Det er veldig bra, sier Hagen.

Migrene-eksperten synes dette er spennende, og at det er vel verdt å lytte til folk med erfaring fra egen sykdom:

– Mange av de viktigste nyvinningene innen medisinen har kommet fra personer som har hatt annen kompetanse enn det rent medisinske, og som har sett mulighetene fordi de plages med en sykdom selv. Det er supert med slike innspill.

Det gjenstår å se om det blir noe av appen til Ali Manouchehri. Han og en kollega anslår at det vil koster 150.000 kroner å utvikle den.

Ali Manouchehri

Ali Manouchehri tror en app kan hjelpe mange som får migrene på grunn av værendringer.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %