Hopp til innhold

– Finværet gjør oss friskere

– Den solrike sommeren kan gi oss bedre helse, mener kommuneoverlegen i Kristiansand.

Bystranda i Kristiansand

Mange har trukket utendørs og besøk Bystranda i Kristiansand i løpet av årets stabile og solrike sommer. Det vil gi langvarig helseeffekt, tror assisterende kommuneoverlege i Kristiansand.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Assisterende kommuneoverlege Odd Kjøstvedt i Kristiansand sier sola i seg selv er en kilde til god helse, men at det langvarige godværet har mest å bety psykisk.

 Odd Kjøstvedt

Assisterende kommunelege Odd Kjøstvedt i Kristiansand sier sol og fint vær er viktig for helsa.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Langvarig effekt

– Vi blir i godt humør, vi kommer oss ut av huset og de stedene vi oppholder oss ellers, og vi kjenner varmen på kroppen. De effekten tror jeg er mest langvarig, sier Kjøstvedt.

– Jeg tror helt sikkert at feriefølelsen og ferieverdien av dem som opplever dette blir veldig mye bedre, og den psykiske gevinsten av dette er veldig mye bedre når vi har godt vær enn når i har dårlig vær, sier Kjøstvedt.

– Kroppen lager D-vitamin

Det gode været i juli kan gi oss en friskere høst mener han.

– Effekten av solingen i seg selv har gode helseeffekter. Da snakker vi spesielt om vitamin D. Det er et stoff vi får lite av i Norge ellers. Men når sola treffer kroppen vår, lager kroppen D-vitamin, sier han.

De siste årene har det vært mye snakk om de negative konsekvensene av soling, men den assisterende kommuneoverlegen i Kristiansand mener vi ikke må glemme alle fordelene ved å få sol på kroppen. Og dersom vi gjør det, drar vi kanskje med oss helsefordelene til høsten også.

– Vi må huske på at utgangspunktet er at sola er bra for oss, og at godværet er godt for oss. Så er det noen ulemper som vi må tenke på. Men vi må ikke begynne i den enden. Det må ikke få for stor plass, sier Kjøstvedt.

Sol og sommer på Voss i finværet i juli

Man må ikke ligge pal og sole seg for å oppnå helseeffekt. Sollyset i seg selv gir god effekt, mener kommuneoverlegen.

Foto: Iren Stalheim @irenphone

Må ikke ligge og sole seg

Han sier at man ikke trenger å ligge langflat i sola og bli brun for å oppnå helseeffekten.

– Du trenger ikke å være av dem som blir brun for at sola skal ha effekt. Det er lyset som hjelper. Lyset får du mye av når du er i sola. Selv om du smører deg med faktor for ikke å bli brent, så vil noe av lyset trenge gjennom sånn at det får effekt for å lage D-vitamin, sier Kjøstvedt.

– D-vitamin har effekt på mange andre ting enn beinbyggingen. Det beskytter mot farlige sykdommer, det har effekt på kroniske sykdommer, og det gir generelt bedre form, sier Kjøstvedt.

Om det blir sol i dagene fremover, sjekker du her.

Delte meninger på stranda

Over store deler av landet har det vært usedvanlig mye sol i juli. På bystranda i Kristiansand ligger Anna Nordhaug og Elisabeth Vikanes, godt utstyrt med høy solfaktor, og de er slett ikke så sikre på at den sola er bra for kroppen.

– Egentlig nekter jeg å tro at det er så bra som folk skal ha det til. Fordi huden eldres raskere i sola. Man kommer til å se ut som en inntørka rosin når man er 40. Mens vi som har beskyttet oss for sola kommer til å se friske og unge ut, sier kvinnene.

Se TV-innslaget om dem og lege Odd Kjøstvedt her:

Selv om du smører deg med faktor så vil lyset trenge igjennom beskyttelseslaget og skape D-vitamin, sier lege.

D-vitamin gir oss bedre form

Litt lenger bort på stranda ligger Raymond Stangenes. Han mener sola – og alt som hører til et strandliv – må være bra for helsa.

– Vi får blant annet D-vitaminer. Man kan få det på mange måter, men det er jo best å få de naturlig. Jeg og sola, vi er én. I tillegg får du utløp for hormoner, for det er mye fint her på stranda, og det er jo også givende. Man ser for eksempel jenter, og tenker hun var søt. Man blir glad av det også, sier Stangenes, med et glimt i øyet.

– Sol deg med måte

Kreftforeningen på sin side støtter kommuneoverlegen i at det er helsefrembringende med sol, men påpeker at det et meget viktig ta forholdsregler når man er ute i sola.

– Vi er glad i sola og sola bringer liv og varme til jorda og humøret går opp. Vi får dessuten overskudd og viktige vitaminer. Det er svært viktig nyte sola på rikitg måte. Nå på sommeren hvor det er sol fra skyfri himmel dag etter dag er det viktig å følge solingsrådene fra kreftforeningen, sier Geir Wehus, distriktssjef i Kreftforeningen.

Tre av rådene fra Kreftforeningen er:

  • Ta pauser fra sola - unngå å bli solbrent
  • Bruk klær, solhatt og solbriller
  • Bruk solkrem med minst faktor 15

Solvettreglene fra Kreftforeningen finner du her.

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %