Hans Jacob Stoebner - Svømmetrener Hans Jacob Stoebner vil videreformidle alt Alexander Dale Oen sto for til sine unge svømmeelever. - Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Svømmetrener Hans Jacob Stoebner vil videreformidle alt Alexander Dale Oen sto for til sine unge svømmeelever.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

– Alexander var et perfekt forbilde

Leder Hans Jacob Stoebner i Kristiansand Svømmeallianse har problemer med å fatte at Alexander Dale Oen er gått bort. Stoebner trente den kommende verdensmesteren som ungdom.

– Nå er det tungt. Det har fremdeles ikke sunket inn. Jeg venter på en kontrabeskjed om at dette er feil og at alt er som det skal være, sier Stoebner til NRK.no.

– Blir sinna på urettferdigheten
Dale Oen - Alexander Dale Oen døde tirsdag morgen etter å ha blitt funnet livløs i dusjen, under et treningsopphold i USA. - Foto: Grøtt, Vegard / SCANPIX

Alexander Dale Oen døde tirsdag morgen etter å ha blitt funnet livløs i dusjen, under et treningsopphold i USA.

Foto: Grøtt, Vegard / SCANPIX

I sjokk over budskapet var det første han gjorde å sjekke datoen. Men det var 1/5 og ikke 1/4.

– Man føler at dette er en pokkers uflaks på ett vis, forferdelig trist på et annet vis, så blir en litt sinna på den urettferdigheten som kanskje alle føler når de mister noen i nærheten av sin egen sfære. Men oppgitt er vel kanskje det mest dekkende ordet på hva jeg føler, sier svømmetreneren.

I en periode for ni år siden trente han selv den kommende verdensmesteren på flere treningssamlinger.

– Det som kjennetegnet Alexander også da, da han var bare 18 år, var at han var utrolig søkende etter informasjon. Han spurte de personene som var dyktige på særegne ting, og prøvde å lære av dem. Han var utrolig flink til å finne og treffe de riktige personene å spørre om råd, forteller Stoebner.

– Uangripelig

I dag har svømmetreneren ansvar for mange unge svømmetalenter i Kristiansand Svømmeallianse.

Stoebner mener Dale Oen var et perfekt forbilde for barn og unge.

– Ja, du kommer ikke nærmere. Alle idrettsutøvere har noe godt ved seg, men han var uangripelig på akkurat dét. Det var ingen som hadde noe negativt å si om Alexander.

– Som en idrettsutøver var han det han skulle være. Han var nysgjerrig, søkende og hadde en entusiasme som smittet så sinnssykt. Som person var han takknemlig, omgjengelig og et utrolig flott forbilde for yngre utøvere, sier Stoebner.

Hans Jacob Stoebner gjenopplever Dale Oens VM-gull - Til tross for en svært tung dag, titter smilet frem hos Hans Jacob Stoebner når han gjenopplever Alexander Dale Oens historiske VM-gull i fjor sommer, bare tre dager etter 22. juli. - Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Til tross for en svært tung dag, titter smilet frem hos Hans Jacob Stoebner når han gjenopplever Alexander Dale Oens historiske VM-gull i fjor sommer, bare tre dager etter 22. juli.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Tung dag i svømmemiljøet

Dale Oen kom fra Øygarden i Hordaland. Nærmiljøet har tirsdag en svært tung dag.

Stoebner forteller om et svømmemiljø på Sørlandet som også er sterkt preget av dødsfallet.

I Kristiansand skal unge svømmere savnes i Gimlebadet tirsdag kveld. Planen var at verdensmesteren skulle komme ned å hilse på dem til høsten.

– Jeg skal fortelle om hvordan jeg opplevde Alexander og hva han sto for. Vi skal gi Alexander den respekten han fortjener og videreføre de gode tingene han sto for, prøve å få det inn i vår gruppe og bearbeide det på den måten, sier svømmetreneren.

Video og TV-reportasjer

Nettgründerne Mariann Vik og Elisabeth Vik Løvland har besøkt filmmiljøet i Los Angeles flere ganger. Nå lanserer de nettsiden 2minutter.com, hvor de presenterer videoer og bildereportasjer med kjente modeller, skuespillere og artister. 
den første fotoshooten 
For jente er det en gammel drøm som nå settes ut i livet. Od de har kjent hverandre lenge
kusiner
Jentene fra Kristiansand 
direkte til havna
Ideen med 2minutter.com er å vise artister med visuelt uttrykk med bilder og korte videoer, gjerne på 2 minutter. De håper at interesserte fra hele verden vil besøke siden for å bli kjent med nye talenter og kjendiser
synk det er ikke bare kjendiser
På institutt for mediefag ved universitetet i Agder tror de jentene kan lykkes
Det er langt fra fotoshoot i Los Angeles til Kristiansand, men Mariann og Elisabeth tror på det de gjør 
slutt -
En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekk-scenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.
Start tok imot Sogndal i Kristiansand søndag. Det ble 90 målrike minutter.