Hans Jacob Stoebner - Svømmetrener Hans Jacob Stoebner vil videreformidle alt Alexander Dale Oen sto for til sine unge svømmeelever. - Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Svømmetrener Hans Jacob Stoebner vil videreformidle alt Alexander Dale Oen sto for til sine unge svømmeelever.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

– Alexander var et perfekt forbilde

Leder Hans Jacob Stoebner i Kristiansand Svømmeallianse har problemer med å fatte at Alexander Dale Oen er gått bort. Stoebner trente den kommende verdensmesteren som ungdom.

– Nå er det tungt. Det har fremdeles ikke sunket inn. Jeg venter på en kontrabeskjed om at dette er feil og at alt er som det skal være, sier Stoebner til NRK.no.

– Blir sinna på urettferdigheten
Dale Oen - Alexander Dale Oen døde tirsdag morgen etter å ha blitt funnet livløs i dusjen, under et treningsopphold i USA. - Foto: Grøtt, Vegard / SCANPIX

Alexander Dale Oen døde tirsdag morgen etter å ha blitt funnet livløs i dusjen, under et treningsopphold i USA.

Foto: Grøtt, Vegard / SCANPIX

I sjokk over budskapet var det første han gjorde å sjekke datoen. Men det var 1/5 og ikke 1/4.

– Man føler at dette er en pokkers uflaks på ett vis, forferdelig trist på et annet vis, så blir en litt sinna på den urettferdigheten som kanskje alle føler når de mister noen i nærheten av sin egen sfære. Men oppgitt er vel kanskje det mest dekkende ordet på hva jeg føler, sier svømmetreneren.

I en periode for ni år siden trente han selv den kommende verdensmesteren på flere treningssamlinger.

– Det som kjennetegnet Alexander også da, da han var bare 18 år, var at han var utrolig søkende etter informasjon. Han spurte de personene som var dyktige på særegne ting, og prøvde å lære av dem. Han var utrolig flink til å finne og treffe de riktige personene å spørre om råd, forteller Stoebner.

– Uangripelig

I dag har svømmetreneren ansvar for mange unge svømmetalenter i Kristiansand Svømmeallianse.

Stoebner mener Dale Oen var et perfekt forbilde for barn og unge.

– Ja, du kommer ikke nærmere. Alle idrettsutøvere har noe godt ved seg, men han var uangripelig på akkurat dét. Det var ingen som hadde noe negativt å si om Alexander.

– Som en idrettsutøver var han det han skulle være. Han var nysgjerrig, søkende og hadde en entusiasme som smittet så sinnssykt. Som person var han takknemlig, omgjengelig og et utrolig flott forbilde for yngre utøvere, sier Stoebner.

Hans Jacob Stoebner gjenopplever Dale Oens VM-gull - Til tross for en svært tung dag, titter smilet frem hos Hans Jacob Stoebner når han gjenopplever Alexander Dale Oens historiske VM-gull i fjor sommer, bare tre dager etter 22. juli. - Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Til tross for en svært tung dag, titter smilet frem hos Hans Jacob Stoebner når han gjenopplever Alexander Dale Oens historiske VM-gull i fjor sommer, bare tre dager etter 22. juli.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Tung dag i svømmemiljøet

Dale Oen kom fra Øygarden i Hordaland. Nærmiljøet har tirsdag en svært tung dag.

Stoebner forteller om et svømmemiljø på Sørlandet som også er sterkt preget av dødsfallet.

I Kristiansand skal unge svømmere savnes i Gimlebadet tirsdag kveld. Planen var at verdensmesteren skulle komme ned å hilse på dem til høsten.

– Jeg skal fortelle om hvordan jeg opplevde Alexander og hva han sto for. Vi skal gi Alexander den respekten han fortjener og videreføre de gode tingene han sto for, prøve å få det inn i vår gruppe og bearbeide det på den måten, sier svømmetreneren.

Video og TV-reportasjer

"Hold to God's Unchanging hand" er en sang Russ Taff lærte av sin mor da han var liten.
Onsdag sendte NRK direkte fra Porsgrunn, Kristiansand og Ålesund. Her får reporter Tom Nicolai Kolstad møte slangene.
Fire venner fra Arendal ble tirsdag hyllet for sin innsats på en badeplass i Arendal. I juni reddet de livet til kameraten sin. Nå takker Phillip vennene for at de reddet han.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013