Hopp til innhold

SV-Solhjell stevnes for retten av rasende grunneiere

Landets fremste jurister mener Bård Vegar Solhjell bryter loven når han tillater bygging av en kraftlinje gjennom naturreservatet Sørdalen i Sogn og Fjordane.

Grunneiere og noen av Norges fremste jurister mener regjeringen bryter loven, når de gir klarsignal til å la en kraftlinje gå rett igjennom et naturreservat i Bremanger.

Under to måneder før valget blåser det opp til ny strid rundt utplasseringen av monstermater på Vestlandet. Tirsdag stevnet grunneiere Miljøverndepartementet og statsråd Bård Vegar Solhjell (SV) for Oslo tingrett.

Nå har grunneiere stevnet Miljøverndepartementet for retten.

Under to måneder før valget blåser det opp til ny strid rundt utplasseringen av de omstridte kraftmastene på Vestlandet.

– Vi mener det ikke finnes åpninger i loven som tillater bygging av en kraftlinje gjennom naturreservatet.

– Når Miljøverndepartementet likevel har gitt dispensasjon og åpnet for dette velger vi å gå til søksmål mot departementet i håp om å få omgjort vedtaket, sier Brynjar Myklebust til NRK.

Han er en av ni grunneiere i området Myklebustdalen/Sørdalen i Bremanger kommune som i dag stevnet Miljøverndepartementet og statsråd Bård Vegar Solhjell (SV) for Oslo tingrett.

I mai gav Solhjell endelig klarsignal til Olje- og energidepartementets foreslåtte trasé for den 300 kilometer lange 420kV-linjen fra Ørskog på Sunnmøre til Sogndal.

På sin vei gjennom Bremanger kommune skal kraftlinjen krysse naturreservatet Sørdalen, et vernet område med barskog.

Artikkelen fortsetter under bildet

Brynjar Myklebust

Brynjar Myklebust er en av ni grunneiere i Bremanger kommune som i dag stevnet Miljøverndepartementet og statsråd Bård Vegar Solhjell (SV) for Oslo tingrett.

Foto: Ole Andre Rekkedal / NRK

Strengeste form for vern

Solhjell trosset dermed alle faglige råd både fra Direktoratet for naturforvaltning og Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Begge har advart mot å gi dispensasjon til å legge linjen gjennom naturreservatet.

– Fra et juridisk ståsted kan man reise spørsmål om departementet hadde hjemmel til å gi dispensasjon til fremføring av kraftlinjen gjennom Sørdalen naturreservat, sier førsteamanuensis Nikolai K. Winge til NRK.

Han er jurist og fagansvarlig for miljørett ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Winge har engasjert seg sterkt i saker hvor energihensyn og miljøvern kommer i konflikt med hverandre og blant annet skrevet en kronikk om saken i Bergens Tidende.

– Naturreservat er den strengeste formen for områdevern i Norge. I slike områder kan ingen foreta noe som forringer verneverdiene. Naturmangfoldloven åpner likevel for at det kan gis dispensasjon i enkeltsaker dersom «hensynet til vesentlige samfunnsinteresser gjør det nødvendig».

– Det springende punktet i denne saken er derfor om samfunnsmessige hensyn av vesentlig karakter gjør det nødvendig å føre kraftlinjen gjennom reservatet, sier Winge.

Henriette Westhrin

Statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Miljøverndepartementet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Vil sikre kraftforsyningen

Nettopp det mener statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Miljøverndepartementet er tilfelle i denne saken.

– Vi har gitt dispensasjon for å la denne kraftlinjen krysse naturreservatet av hensyn til en sikker kraftforsyning. Vi mener dette er et samfunnsmessig hensyn av vesentlig karakter, sier hun.

Dersom Miljøverndepartementet hadde satt foten ned for dispensasjon ville det ført til at man måtte velge en annen trasé for kraftlinjen gjennom Bremanger.

– Da ville det gått så lang tid før man kom i gang med byggingen at det ville utgjort en fare for forsyningssikkerheten av kraft i Midt-Norge, sier Westhrin.

Den påstanden kjøper ikke grunneierne i Bremanger.

– Vi kan uansett ikke godta at selvpåført sløsing av tid skal være et slags argument for å legge en kraftlinje gjennom et naturreservat, sier Brynjar Myklebust.

Han mener hele poenget med naturreservater forsvinner dersom det skal være så enkelt å hoppe bukk over vernevedtak. Naturreservatet i Sørdalen ble vernet av regjeringen så sent som i 1999.

Profilert jurist: - Ugyldig vedtak

I stevningen til Oslo tingrett, som NRK har fått tilgang til, krever grunneierne at vedtaket om å gi dispensasjon til å krysse naturreservatet blir kjent ugyldig.

Et av de sterkeste bevisene grunneierne vil legge frem er en e-post jusprofessor Inge Lorange Backer har skrevet på forespørsel fra grunneiernes advokatfirma Steenstrup Stordrange.

«-De lovfestede vilkårene er ikke oppfylt for å gi dispensasjon fra verneforskriften for Sørdalen naturreservat. Legger man dette til grunn, erMiljøverndepartementets dispensasjonsvedtak ugyldig».

Backer er ingen hvem som helst i denne sammenheng. Han ledet utvalget som i sin tid forfattet innstillingen til Naturmangfoldloven, og var sjef for Justisdepartementets lovavdeling fra 1995 til 2008.

– Vi mener selvfølgelig at vi har fattet et vedtak som er innenfor gjeldende lovverk og vil hevde det også i retten, sier statssekretær Henriette Westhrin.

Finnes alternativ trasé

Dersom man skal kunne føre en kraftlinje gjennom et naturreservat er kravet ifølge loven at det ikke finnes alternative traseer. Det er ikke tilfellet i Bremanger.

I 2009 gikk både fagetaten NVE og Statnett først inn for å legge linjen gjennom Førdedalen (se kart i TV-reportasjen øverst i artikkelen).

Mot slutten av 2011 grep så olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) inn. Han overprøvde NVE og flyttet linjen bort fra Førdedalen, hvor lokale Senterparti-politikere eier store områder, til Myklebustdalen og altså naturreservatet Sørdalen.

Det er denne traseen grunneierne i Myklebustdalen mener kraftlinjen må legges tilbake til, dersom de får medhold i retten og departementets dispensasjon blir kjent ugyldig.

I november i fjor avslørte TV 2 Nyhetene at Borten Moe også flyttet den samme kraftlinjen bort fra eiendommer tilhørende Sp-politikere på tre andre steder.