– Det er noko av det meste vi har hatt, seier Stein Harald Hjeltnes, dagleg leiar i Njøs næringsutvikling.
Sogn og Fjordane står for 75 prosent av den norske bringebærproduksjonen. I fjor vart det produsert 1,4 millionar kilo bringebær.
- Les også:
Den store produksjonen skuldast at vêret i fjor passa bringebæra godt. I tillegg starta sesongen og det var gode prisar.
– Bringebær er motoren
Hjeltnes seier 2014 vart eit jamt godt år for frukt- og grøntproduksjonen i fylket. Unnataka var morella i Lærdal, som fekk skade på grunn av frostnatta i blomstringa, og plommene i Sogn som fekk store skader av dompap.
– Elles var det jamt brukande på alle kulturar i fjor, seier Hjeltnes.
Samla fyrstehandsverdi av frukt- og grøntproduksjonen i Sogn og Fjordane passerte 119 millionar kroner i 2014. Fyrstehandsverdien er den verdien som fruktlagera sel vara sine for.
Totalt vart det produsert 1,4 mill. kg bringebær, der i underkant av 600 tonn vart sende ut som konsumbær, resterande går til industrien og kjem att som syltetøy, jus, sausar og andre godsaker.
- Les også:
Sogn i Fjordane har historie for å vere eit bringebærfylke og vi har eit veldig godt klima for bringebærproduksjon her i fylket, seier Hjeltnes, som seier satsinga på konsumproduksjon har vore viktig.
Ber fleire frukter i fylket
Morellane i Lærdal hadde like stor verdi for produsentane som den samla eple-produksjonen i fylket, dette trass i den betydelege frostskaden som var natt til 1. mai.
– Det er absolutt ein milepæl. Det har vore satsa på morellar i lang tid i Lærdal, og no ser vi at verdien dei siste åra har vakse veldig.
– Det er mange felt der enno som ikkje har kome i full produksjon og vi hadde frostskade på blomen i fjor. Så produksjonen vil auke veldig framover, seier han.
- Les også:
Hjeltnes seier etterspørselen etter frukt og grønt er større enn dei greier å mette.
– Vi greier ikkje å produsere nok. Det er underskot på alt. Utfordringa er at vi er for få og produserer for lite. Så det er ein større marknad for alt, seier Hjeltnes.