Tilhørende emner

Ingen tilhørende emner.

Personer relatert til "Studio Sokrates"

Vis klipp12.32

Søren Kierkegaard

Omhandler dato: 1840

Den danske filosofen Søren Kierkegaard (1813-1855) mente at hver av oss bør gjennomgå enslags tre-trinns modning i livet. Først befinner vi oss på det estetiske stadiet. Da prøver vi bare å ha det mest mulig gøy uten å reflektere så mye. Etter hvert modnes vi til en etisk holdning, vi spør oss hva vi vil oppnå med livet. Og til slutt - etter Kierkegaards mening - bør vi også bli lidenskapelig religiøse.

Søren Kierkegaard regnes som Nordens viktigste filosof gjennom tidene, og grunnleggeren av moderne eksistensfilosofi. Det betyr først og fremst at han skrev om enkeltmennesket, om individets forhold til seg selv og verden omkring.

Vis klipp8.08

De gamle grekere og medisinen

Omhandler dato: 300 f. Kr.

Du har kanskje hørt uttrykket om at det gamle Hellas (før vår egen tidsregning) er sivilisasjonens vugge. Vi regner de store filosofene, som Sokrates, Platon og Aristoteles, som store inspiratorer for utviklingen av våre moderne samfunn.

I den antikke greske kulturen tilbad de mange guder. De hadde en egen gud for legekunsten. Han kaltes Asklepios. Den greske legen Hippokrates ( f. år 460 før Kristus. Døde år 377 før Kristus) kalles den dag i dag for ''legekunstens far''.

I denne utgaven av radioserien Studio Sokrates lærer du om medisinens historie. Lærde grekere i antikken, som Aristoteles, skrev om sykdom og helse, og andre gjorde viktig anatomisk og medisinsk forskning.

Merk deg også at enkelte, som Herofilus, henter kunnskap fra eldre, østlig kultur, som den egyptiske byen Alexandria.

Vis klipp8.04

Sokrates og demokratiet

Omhandler dato: 400 f.Kr.

Antikken er den vanligste betegnelsen på tidsepoken da gresk og gresk-romersk kultur dominerte i Europa. Det er tida fra ca. 500 år før Kristus til 500 etter Kristus.

Flosofene i antikkens Hellas har hatt avgjørende innflytelse på tenkning og refleksjon om samfunnet, verdier, menneskets plass i samfunnet, sannhet og løgn, moral og etikk, og mye mer.Selve ordet filosofi er gresk, og den mest berømte filosofen het Sokrates.

Vis klipp8.03

Antikkens kloke tanker

Omhandler dato: 600-500 f.Kr.

Navn som Sokrates, Platon og Aristoteles går som en rød tråd gjennom historien om den vestlige sivilisasjonen. Disse, og flere filosofer fra antikkens Hellas, er blitt stående som bærerne av selve ideen om folkestyre eller demokrati.

I denne utgaven av radioserien Studio Sokrates går vi helt tilbake til jernalder og bronsealder, da grekerne ennå trodde kunnskap og klokskap kom fra gudene.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen