Tilhørende emner

Ingen tilhørende emner.

Artikler om "Skolefjernsyn"

Personer relatert til "Skolefjernsyn"

Vis klipp25:52

Tidsbilde fra Karasjok

Omhandler dato: 1970

Bli med til Karasjok i 1970! Vi besøker smia og andre plasser der de lager tradisjonelle samiske håndverksprodukter. Dessuten letes det etter gull ved en gammel gullgraverplass i nærheten av Storfossen, litt opp i elva Kárá¿johka.

Her kan du se noen av de aktivitetene, bebyggelsen og håndverket som preget Karasjok i 1970, og du får et tidsbilde av den liten kirkebygda slik den var på begynnelsen av 70-tallet.

Vis klipp27.05

Tidsbilde fra Tvedestrand og Lyngør

Omhandler dato: 1970

Bli med til Tvedestrand og Lyngør i 1970! Ragnhild Sælthun Fjørtoft besøker disse sørlandsidyllene med båten ''M/S Søgne'', og blir vist rundt av lokale barn. Styrmann Johannes Christophersen forteller om Lyngør i gamle dager, seilskutetiden og om slaget ved Lyngør i 1812.

Her får du et tidsbilde av en sørlandsidyll, slik man kunne oppleve den på begynnelsen av 70-tallet. Se hvilke aktiviteter og bebyggelse som preget Tvedestrand og Lyngør i 1970.

Vis klipp16:31

Tidsbilde fra Namdalen

Omhandler dato: 1970

Bli med til Namsos i Namdalen i 1970! Her får du en oversikt over sentrum, og du får oppleve byen under Namsosmartnan. Ordfører Svein Lorentzen forteller litt om historien til Namsos, og vi besøker Bangsund skole og hilser på elevene der. Elever derfra hjelper til med skogsdrift i Bangdalen i skoleferien.

Dette er et fint tidsbilde av en liten skogsby på begynnelsen av 70-tallet. Se hvilke aktiviteter, bebyggelse og industri som preget Namdalen i 1970.

Vis klipp13:55

Tidsbilde fra fjellbygda Sollia

Omhandler dato: 1970

Bli med til fjellbygda Sollia i Østerdalen i 1971! Berit Brænd er 13 år gammel og viser oss bygda der hun bor. Vi får være med på gårdsbruk, tømmerhogst og skolegang.

Her får du et tidsbilde av en liten fjellbygd, slik man kunne oppleve den på begynnelsen av 70-tallet. Se hvilke aktiviteter og bebyggelse som preget Sollia og omegn i 1971.

Vis klipp20:12

Tidsbilde fra Nesbyen

Omhandler dato: 1970

Bli med til Nesbyen i 1970! Lokale barn og unge viser fram bygda si, og lærer Erling Lian og bonde Levor Vestheim forteller om hvordan det var i bygda da de var unge. Vi ser på folkeliv i sentrum og badeliv i Hallingdalselva, og besøker arbeiderne som bygger ny hovedvei gjennom dalen.

Her ser du hvilke aktiviteter, bebyggelse og industri som preget Nesbyen i 1970, og du får et fint tidsbilde av den lille innlandsbygda slik den var på begynnelsen av 70-tallet.

Vis klipp4:18

Tubfrim og skolearbeid i Nesbyen 1970

Omhandler dato: 1970

Tubfrim er en bedrift som ble opprettet på Nesbyen i Buskerud i 1928. Formålet var å samle og selge brukte frimerker, der overskuddet gikk til tuberkulosearbeid blant norske barn.

Her besøker vi Nesbyen i 1970, og får møte elever som jobber for Tubfrim. De viser også fram elevprosjekter som presenterer bygda de bor i.

Vis klipp23.14

Tidsbilde fra Nordfjordeid

Omhandler dato: 1971

Bli med til Nordfjordeid i 1971, da Ragnhild Sæltun Fjørtoft besøkte fjordbygda i Sogn og Fjordane. Her treffer hun på 13-år gamle Ole Johan Myklebust, som har gode lokalkunnskaper om bygda. Han tar henne med på ridetur og viser henne rundt.

Her kan du se hvilke aktiviteter, bebyggelse og industri som preget Nordfjordeid i 1971, og du får et fint tidsbilde av en liten vestlandsbygd på begynnelsen av 70-tallet.

Vis klipp2:30

Oppfinneren Thomas Alva Edison

Omhandler dato: 1870

Thomas Alva Edison er en mann som har funnet opp mange viktige ting. Han er antakelig verdens mest berømte oppfinner.

Her får du høre om de første skoleåra hans, at han startet som avisselger, og at han solgte sin første oppfinnelse da han var 26 år gammel.

Edison ble født i USA i 1847.

Vis klipp3:21

Fann opp glødelampa

Omhandler dato: 1870

Thomas Edison greidde å lage ei glødelampe og eit system som forsynte lampa med straum.

Her får vi høyre korleis han fikk det til på slutten av 1870-talet.

Ei rekke oppfinnarar hadde då arbeidd i lang tid for å lage lys ved hjelp av elektrisitet, utan å lukkast.

Vis klipp1:57

Korleis fonografen blei til

Omhandler dato: 1877

Her får vi høyre korleis oppfinnaren Thomas Edison fekk ideen til fonografen i 1877.

Ein fonograf er ei maskin for opptak og avspeling av lyd.

Oppfinninga vekte interesse heilt opp på øvste nivå i Amerika.

Vis klipp3:07

Glødelampa blir kjent

Omhandler dato: 1880

Lanseringen av elektrisk belysning ble gjort nyttårsaften i 1879. Her får vi høre hvordan Thomas Edison introduserte glødelampa for folket.

Bare åtte år senere fikk Hammerfest, som første sted i Norden, elektrisk gatelys.

Edison var også framsynt med tanke på teknologien vi har i dag.

Vis klipp1:02

Thomas Edison viser film

Omhandler dato: 1890

Her kan du sjå korleis Thomas Edison gjer klar til filmframvisning med si eigen oppfinning. Filmframvisaren er ved sida av fonografen og glødelampa ei av dei største oppfinningane til Edison. Det var mogleg å sjå levande bilete før dette også, men Edison forbetra kvaliteten på bileta betrakteleg.

Amerikaneren Thomas Alva Edison døydde i 1931 og var ein av verdas mest berømde oppfinnarar.

Vis klipp3:16

Korleis ein fonograf fungerer

Omhandler dato: 1880

Fonografen er ei maskin for inn- og avspeling av lyd. Thomas Edison fann opp maskina i 1877, og her får vi ein demonstrasjon av korleis maskina fungerer.

Vi får og høyre den fyrste setninga Edison sjølv las inn.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen