Vis klipp4:02

Andy Warhols rolle i kunsten

Omhandler dato: 1960-1970

Andy Warhol (1928-1987) er en av de mest innflytelsesrike og omtalte bildekunstnere i det 20. århundret.
Han malte, laget grafikk og film. Og han var ekspert på å mystifisere seg selv, skape spenning rundt sin person.

Andy Warhol ble raskt kjendis i New York, og etter hvert i store kunstkretser i USA og Europa. Han ble tidlig kjent for å bruke kommersiell emballasje som motiver, som å avbilde/gjenskape colabokser, suppebokser og lignende. Warhol har også laget en portrettserie av dronning Sonja. Ett av disse portrettene finnes på Nasjonalmuseet i Oslo (Museet for samtidskunst).

Her er et intervju om Andy Warhol som ble sendt i NRK P2 radio på 75-årsdagen for hans fødsel.

Vis klipp7:04

Rousseau, Dickens og barnelitteratur

Omhandler dato: 2003.10.29

Før i tiden ble barnebøker ofte skrevet for å belære barn, slik at de kunne lære seg å bli voksne så fort som mulig. Den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) regnes som den første som skrev bøker om barns følelser. Han ville lære sine lesere å se barnas egne særtrekk.

Den britiske forfatteren Charles Dickens (1812-1870) fulgte i Rousseau sine fotspor og skrev mange bøker om barn, og ofte ulykkelige barn. Dette henger nok sammen med hans egen tøffe oppvekst.

Her forteller en professor om forfatterne Rousseau og Dickens og hva som kjennetegner barnelitteraturen i hver deres levetid.

Vis klipp5:53

En tidlig såpeopera av Dickens

Omhandler dato: 1800

Charles Dickens (1812-1870) er en av verdens mest anerkjente forfattere. I hjemlandet Storbritannia regner mange ham på linje med selveste Shakespeare.

Dickens var spesielt opptatt av barns oppvekstvilkår i sin samtid, med stor fattigdom og alvorlige sosiale skjevheter i Victoria-tidas London.

I 2004 spilte Rogaland teater en sju timer lang oppsetning av Nicholas Nickleby, en roman av den britiske forfatteren Charles Dickens.

Dickens er kjent for sin evne til å tegne eventyrlige romankarakterer. Det er ofte et myldrende persongalleri i hans bøker. Dette gjenspeiler seg i teaterforestillingen i Kristiansand, som du hører her.

Vis klipp14:50

Forfatteren Per Petterson

Omhandler dato: 2004

Per Petterson er en internasjonalt prisbelønnet forfatter. Den mest kjente romanen hans heter
''Ut å stjæle hester.''

Her er et intervju med Petterson i NRK - programmet Kulturbeitet.

Vis klipp2:47

Ivar Aasen-prosjekt

Sandnes videregående skole har hatt et prosjekt om Ivar Aasen.
Skjønner de diktene, behersker de målet, og hva vet de om hvem mannen var?

Vis klipp2:52

Olav Vesaas om Aasmund Olavsson Vinje

Omhandler dato: 1860

Olav Vesaas har skrevet bok om Aasmund Olavsson Vinje: A. O. Vinje. Ein tankens hærmann. Vesaas forteller om språkmannen og journalisten Vinje, og om bladet Dølen som Vinje grunnla og jobbet i.

Vis klipp1:53

Europeeren Arne Garborg

I 2001 var det 150 år siden dikteren Arne Garborg ble født. Trond Lie er daglig leder av stiftelsen Garborg-året 2001. Her forteller han blant annet om europeeren Garborg.

Vis klipp2:27

Arne Garborg - Knudaheio

Omhandler dato: 1900

I årene før unionsoppløsningen skrev Arne Garborg sine Knudaheibrev fra dikterstuen Knudaheio på Jæren. Nå er brevene utgitt på nytt, i moderne språkdrakt.

Arne Garborg hadde et komplisert forhold til språket. Han var nynorskforkjemper, men snakket rent riksmål.

Vis klipp3:43

Camilla Collett, vår første feminist

Omhandler dato: 1850

Kjenner vi egentlig Camilla Collett? Bortsett fra at hun var søster av Wergeland, og sammen med hans fiende Welhaven?

Kristin Ørjaseter mener at vi godt kan finne ut mer om henne og har gitt ut boka Camilla. Norges første feminist. Collett brukte selv uttrykket feminisme, men hun var opptatt av å gjøre kvinner mer kvinnelige. Slik tenker hun kanskje litt annerledes om feminisme enn andre feminister har gjort?

Vis klipp3:32

Ingvar Ambjørnsen om romanfiguren Elling

Omhandler dato: 2001

Filmen om Elling ble, ikke uventet, en av tidenes norske kinosuksesser basert på romanfiguren med samme navn. I anledning premieren blir forfatteren Ingvar Ambjørnsen intervjuet på radio både om Elling og andre bokprosjekter.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen