Vis klipp40:32

Er Pythagoras den vi tror han er?

Omhandler dato: 2014

Når vi lærer Pythagoras læresetning tror vi det er matematikeren selv som har gjort oppdagelsen. Nå er det mange forskere som mener at den kjente læresetningen er mye eldre enn Pythagoras. Det er også flere forskere som trekker i tvil om Pythagoras i det hele tatt har levd. I denne reportasjen fra P2s Ekko hører du om hvorfor man tror den kjente mesters vitenskap kan ha et annet opphav.

Vis klipp38.05

Norsk fellesskap - rom for alle?

Omhandler dato: 2014

Hva er det som gjør oss norske? Og hvordan framstiller skolebøkene akkurat det? Vår nasjonsbygging er en lang historie. Det er ikke det samme å være norsk i 2014 som i 1900 eller 1950.

Sjøl om flertallet kjenner seg norske i dag, har mange nye nordmenn en annen kulturbakgrunn. Men er skolebøkene i historie og RLE gode nok som nasjonsbyggere?

Vis klipp22:50

Nesten alt om fugletrekk

Omhandler dato: 2012

Fugletrekk er på mange måter et mysterium. Millioner, eller kanskje milliarder, fugler flyr hver vår fra sentral-Afrika til Europa for å hekke. Når ungene er blitt flygedyktige, reiser de tilbake.

Her kan du høre noen av de nyankomne artene i Oslomarka når reporter Halfdan Bleken fra Ekko og ornitolog Per Stensland gjør oss kjent med glutt-snipe, gransanger, munk og mange andre. Fugletrekket varer til inn i juni måned her i Norge.

Vis klipp27:54

Skibladner - unik i verden

Omhandler dato: 2014

Vil du ut på vannet en sommerdag, behøver du slett ikke dra til havs! Du kan gjøre det luksuriøst på Mjøsa. For der fraktes turister med verdens eneste gjenværende hjuldampskip i drift, Skibladner, fra 1856.

Mahogny og parafinlamper er bare noe av alt det lekre gjestene har omkring seg mens de spiser laks og jordbær i skipsrestauranten, og titter ut på vippende småbølger og grønne landskap mellom Mjøsbyene Gjøvik, Lillehammer og Hamar.

Vis klipp28:17

Bli god i matte!

Omhandler dato: 2014

Her er tips til alle som vil bli skikkelig gode i matematikk. For sjøl om ikke alle kan bli matematikere, er det ikke noe som heter å ''møte veggen i matte'', mener ekspertene i Ekko-studio. Den veggen forsvinner for alle som blir motivert for å rive den.

Vis klipp30:04

Mobbeofferet som sa stopp

Omhandler dato: 2014

Villemo (14) ble utestengt og usynliggjort av sine jevnaldrende. De klippet henne vekk fra bilder, og nesten ingen kom på bursdagen hennes. Når hun la ut bilder på Facebook var det ingen som ''liket''. Etter år med mobbing og utestengelse sa hun STOPP - og skrev om mobbingen på Facebook! Her møter du den modige 14-åringen, som ikke angret på at hun sa fra...

Du kan også lese innlegget hennes på NRK Ekkos Facebook-side: https://www.facebook.com/pages/Ekko-NRK/158788644171337?fref=ts

Vis klipp29:26

Fugle-tv og fuglehistorier

Omhandler dato: 2014

Fugler fascinerer oss, og her får du både fakta om fuglelivet i dag, om fuglenes plass i norrøn mytologi, fjær, intelligens - og ikke minst om evnen til å fly - som vi mennesker alltid har misunt fuglene!

Våren 2014 åpnet nrk.no en 87-dagers direktesending fra verdens stiligste fuglehus. ''Piip-Show'', som det het, ble veldig populært og over en million brukere var inne og fulgte med.

LENKE TIL prosjektet finner du til høyre for klippet.

Vis klipp30:38

Om krig, idealisme og fanatisme

Omhandler dato: 1937-2014

I 2014 herjer en katastrofal borgerkrig i Syria, og enkelte unge, norske muslimer drar dit for å støtte verdier de tror på. Men da nordmenn deltok frivillig i Den spanske borgerkrigen (1936-1939) ble de framstilt som unge idealistiske helter som kjempet for frihet og demokrati.

Hvordan blir idealisme brukt for å rekruttere norsk ungdom til krig i dag? Hvordan blir minoritetsungdom radikalisert i Norge?

Vis klipp30:46

Judas og Jesus

Omhandler dato: 0000

Apostelen Judas er allment foraktet og fordømt i kristenheten; som den store forræderen, han som sørget for at Jesus ble tatt til fange og korsfestet. Men i vår tid er det, både i kirken og blant kristne, en voksende interesse for disippelen Judas Iskariot. Hvem var han egentlig? Nyoppdagede religiøse skrifter har gitt ny kristen-teologisk kunnskap, og bidratt til nye analyser og tolkningsforsøk av Judas' rolle i kristendommen.

Vis klipp20:08

Hva er en tariffavtale?

Omhandler dato: 2014

Tariffavtaler skal regulere arbeidstid, lønn, overtidsbetaling og mye annet, og er en viktig del av lønnsforhandlingene mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Det er imidlertid ikke alle arbeidsgivere som vil ha en tariffavtale med arbeiderne. Noen arbeidstagere synes det er så viktig med en tariffavtale, at de går til streik for å få det. Her hører du om et slikt tilfelle i 2014.

Vis klipp18:11

Om å lære med hendene

Omhandler dato: 2014

- Vi tror på å gå fra å gripe til å begripe. Det sier pedagogene på Steinerskolen, som bruker mye praktiske øvelser i undervisningen. Det gjelder ikke minst i teoretiske fag som matematikk og samfunnsfag.

Du møter også en dansk murer og forfatter som brenner for praktisk lærdom, at håndverksfagene taper terreng i moderne samfunn som våre. Her hjemme snakker politikerne mye om ''kunnskapssamfunnet'', at barn og unge trenger mer kunnskap, at lærerne også må lære mer, og at frafallet må ned i den videregående skolen.

Vis klipp9:27

Angrep på skoler og skolebarn

Omhandler dato: 2014

- Ekstremister er redd for kunnskap, sa 16- åringen Malala Yousafzai da hun talte til FNs generalforsamling 12. juli 2013. Året før var Malala blitt skutt i hodet av terrorister fordi hun oppfordret jenter i Pakistan til å ta utdanning. Hun er dessverre ikke den eneste som er blitt offer for angrep på skoler.

I over 70 land, som preges av konflikter og krig, finner hjelpeorganisasjonen Redd Barna tusenvis av eksempler på alvorlig vold mot skoleelever og lærere, samt misbruk av skolebygninger og ødeleggelse av utdanningsmateriell.

Vis klipp51:45

En hyllest til Fysikk på roterommet

Omhandler dato: 1970

Otto Øgrim og Helmut Ormestad var radio- og tv-pionerene som gjorde fysikk interessant og morsomt for folk flest. I programmet ''Fysikk på roterommet'' boltret de to seg i overraskende eksperimenter, med en glød som fanget de fleste. Programmet ble veldig populært, og gikk som en serie på NRK radio og tv på 60- og 70-tallet.

Nå er det 100 år siden Ormestad og Øgrim ble født, og ''Fysikk på roterommet'' har gjenoppstått som utstilling i Realfagsbiblioteket på Blindern i Oslo. P2-programmet ''Abels tårn'' besøkte utstillingen, og hentet inspirasjon til en spesialsending.

Her er en filmet versjon av Abels tårns sending om de to pionerene, og gjestene, Svein Sjøberg, Hanne Winther-Larsen, Jo Røislien og Einar Uggerud, utfører eksperimenter i beste Øgrim og Ormestad-ånd.

Vis klipp17:14

Krimhalvøya: stormaktenes kasteball

Omhandler dato: 1853-1856

Krim, halvøy i Svartehavet, har vært offer for storpolitisk tautrekking i århundrer. Krim ble krigsskueplass midt på 1800-tallet, da europeiske stormakter sloss om størst mulig kontroll i Europa. Her er fortellingen om den legendariske Krimkrigen, som foregikk 1853-1856, med det russiske imperiet på den ene sida, og det britiske imperiet, Frankrike og Sardinia på den andre.

Russiske bevæpnet milits har igjen invadert Krim i februar/mars 2014, etter flere uker med samfunnsprotest i hovedstaden Kiev. Demonstrasjonene resulterte i at regimet i Ukraina brøt sammen i februar 2014, da den russisk-vennlige presidenten, Viktor Janukovitsj, flyktet fra Ukraina.

Vis klipp28:41

Hva skal du bli?

Omhandler dato: 2014

Går det an å lære å velge yrke? Klart det finst yrkesrettleiing, og vi rådfører oss med familie og vener dersom vi er usikre. Ofte høyrer vi at arbeidsmarknaden treng fleire med ei særskilt utdanning, for eksempel ingeniørar eller andre med realfagsopplæring. Men kor mykje skal samfunnet sine behov styre oss? Er ikkje eigne lyster og motivasjon viktigast?

NRKs Ekko diskuterer dette eit par veker før ''samordna opptak'' til vidaregåande skule våren 2014.

Vis klipp27:33

Såret norsk stolthet

Omhandler dato: 2014

- Norge er verdens Bærum, sier Karl-Fredrik Tangen fra Markedshøyskolen, i denne samtalen om Norges og Nordens rykte og ry utenlands.

Radioens program Ekko har tatt for seg støyen rundt en britisk journalist, Michael Booth, i avisa The Guardian. Han mente at nordiske land er sjølgode, fremmedfiendtlige og oppskrytte. Norske lesere av denne kronikken ble mer opprørt enn lesere i våre naboland. Kritikken rammer vårt sjølbilde. Men hvorfor blir vi så sinte?

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen