Vis klipp27:58

Ta vare på myggen!

Omhandler dato: 2014

Sommeren 2014 var varm og solfylt, og god for mygg og knott. Naturforskerne du møter her er opptatt av å ta vare på myggen, og mener at at vi burde se på insektene våre mer konstruktivt, ikke bare som en plage.

Det er ca 2000 myggarter i Norge, men bare 40-50 av dem stikker. Og det er ikke slik at klegg biter og humler brenner deg.

Vis klipp18:37

Plante-evolusjon

Omhandler dato: 2014

Her får du være med inn i Evolusjonsrommet ved Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Her har de fossiler av bakterier og planter som er avtrykk av de første plantene på jorda. For 450 millioner år siden begynte plantelivet på landjorda med små alger som krøp opp fra havet. Slik startet utviklingen av alt levende vi kjenner på jorda i dag.

Vis klipp22:06

Berg interneringsleir

Omhandler dato: 1942

Norske jøder ble sendt med skipet Donau til tyske utryddelsesleire i det nazi-okkuperte Polen 26. november 1942. Mange av dem som reiste med Donau ble samlet én måned tidligere i Berg interneringsleir nord for Tønsberg i Vestfold. Svært få overlevde. Her er historien om Berg.

Vis klipp30:46

Digitale Store Bror ser deg

Omhandler dato: 1949-2014

Google og Facebook kan bli en utfordring for personvernet. Det hevder en av ekspertene i NRKs Ekko, astrofysikeren Eirik Newth. Sikkert er det i hvert fall at enorme mengder data om deg og meg samles i dag og overvåkes av noen i det stadig mer digitaliserte samfunnet vi alle lever i.

Med utgangspunkt i George Orwell og hans roman ''1984'' - som kom ut i 1949 - diskuterer eksperter begrepene overvåkingssamfunn, Store Bror (Big Brother), og autoritære regimer.

Vis klipp31:49

Generasjon prestasjon

Omhandler dato: 2014

Kan vi bli for flinke? Ungdomsgenerasjonen på 2000-tallet får mye ros, med god grunn. Det er mange hardtarbeidende, veltilpassede og ambisiøse ungdommer. Men ifølge ferske undersøkelser blant
flere titusen unge i Norge, har hver fjerde jente i 10. klasse psykiske problemer. Og mange dropper ut av skolen. Er selvfølelse invidenes eget problem, eller snakker vi politikk?

Vis klipp17:10

Kvardagen på eit Ebola-sjukehus

Omhandler dato: 2014

I nesten heile sommar har Sebastian Stein jobba for Leger Utan Grenser på eit Ebola-sjukehus i Sierra Leone. Han fortel korleis kvardagen hans, som hjelpearbeidar der, har vore.

NB! Inneheld sterke skildringar av sjukdomsutvikling.

Vis klipp1:38

Første tilfella av ebola

Omhandler dato: 2014

Når høyrde vi for første gong om ebola? Reporter Guro Tarjem tar oss med tilbake i tid til dei første registrerte tilfella av virussjukdomen.

NB! Inneheld sterke skildringar av sjukdomsforløp.

Vis klipp15:31

Ulik firmakultur i Norge og USA

Omhandler dato: 2014

Utenlandsk eierskap over norske bedrifter blir stadig vanligere, fordi markeder og arbeidskraft globaliseres. Her møter du et par norske tillitsvalgte som forteller om forskjeller mellom amerikansk og norsk bedriftsledelse. De mener at det er mer medbestemmelse i det norske arbeidslivet, men de støtter likevel utenlandsk oppkjøp av norske selskap fordi det kan styrke norsk næringsliv internasjonalt.

Vis klipp2:08

Kvifor kan virus verte farlege?

Omhandler dato: 2014

Eit virus er eigentleg inne i ei celle for å formeire seg, ikkje for å skade verten sin. Men kvifor går det då så gale av og til? Kva er det som gjer at virus kan gjere ein så sjuk at ein i verste fall døyr?

Vis klipp9:47

Flaggermus og virus

Omhandler dato: 2014

Kva er det med flaggermus som gjer at dei er flygande lager for virus? Kva er det som gjer at flaggermus verkar å tåle mange virus som er dødelege for oss mennesker?

Vis klipp27:39

IS og det ''perfekte''kalifatet

Omhandler dato: 2014

Terrorgruppa ISIL (IS) i Irak forfølger, dreper og fordriver store grupper av irakere fra områder de ulovlig har erobret i Irak. IS vil skape et sunni-muslimsk rike i Midtøsten, som bygger på forestillinger om en arabisk gullalder, det mektige kalifatet fra 600-tallet, på profeten Muhammeds tid. I dette EKKO-innslaget kan du oppdatere deg på historie, politikk og religion i de arabiske land før og nå.

Vis klipp17:46

Kan journalister være nøytrale?

Omhandler dato: 2014

Det er viktig at journalistens egne meninger ikke ødelegger troverdigheten i en reportasje. Journalister skal informere, opplyse, avdekke og avsløre. Men er det mulig å være journalist uten å engasjere seg og ta stilling til alle sakene de møter?

Her hører du Sven Egil Omdal, kommentator og journalist i Stavanger Aftenblad og Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, diskutere om man bør tilstrebe nøytralitet i alle sammenhenger - og om det er mulig å være nøytral.

Vis klipp40:32

Er Pythagoras den vi tror han er?

Omhandler dato: 2014

Når vi lærer Pythagoras læresetning tror vi det er matematikeren selv som har gjort oppdagelsen. Nå er det mange forskere som mener at den kjente læresetningen er mye eldre enn Pythagoras. Det er også flere forskere som trekker i tvil om Pythagoras i det hele tatt har levd. I denne reportasjen fra P2s Ekko hører du om hvorfor man tror den kjente mesters vitenskap kan ha et annet opphav.

Vis klipp38.05

Norsk fellesskap - rom for alle?

Omhandler dato: 2014

Hva er det som gjør oss norske? Og hvordan framstiller skolebøkene akkurat det? Vår nasjonsbygging er en lang historie. Det er ikke det samme å være norsk i 2014 som i 1900 eller 1950.

Sjøl om flertallet kjenner seg norske i dag, har mange nye nordmenn en annen kulturbakgrunn. Men er skolebøkene i historie og RLE gode nok som nasjonsbyggere?

Vis klipp22:50

Nesten alt om fugletrekk

Omhandler dato: 2012

Fugletrekk er på mange måter et mysterium. Millioner, eller kanskje milliarder, fugler flyr hver vår fra sentral-Afrika til Europa for å hekke. Når ungene er blitt flygedyktige, reiser de tilbake.

Her kan du høre noen av de nyankomne artene i Oslomarka når reporter Halfdan Bleken fra Ekko og ornitolog Per Stensland gjør oss kjent med glutt-snipe, gransanger, munk og mange andre. Fugletrekket varer til inn i juni måned her i Norge.

Vis klipp27:54

Skibladner - unik i verden

Omhandler dato: 2014

Vil du ut på vannet en sommerdag, behøver du slett ikke dra til havs! Du kan gjøre det luksuriøst på Mjøsa. For der fraktes turister med verdens eneste gjenværende hjuldampskip i drift, Skibladner, fra 1856.

Mahogny og parafinlamper er bare noe av alt det lekre gjestene har omkring seg mens de spiser laks og jordbær i skipsrestauranten, og titter ut på vippende småbølger og grønne landskap mellom Mjøsbyene Gjøvik, Lillehammer og Hamar.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen