Tilhørende emner

Vis klipp10:33

Steinene som snakker til oss

Omhandler dato: 0500

Runeskrift er det eldste skriftspråket vi kjenner til i norden. Runealfabetet har sitt eget navn, futharken, og har hatt ulikt antall tegn (bokstaver) i ulike perioder.

Runene er blitt risset inn i steinene, og mange av dem ble siden demontert og brukt, for eksempel som byggestein i hus og gjerder. Skriften er så blitt oppdaget ved tilfeldigheter. Den forteller mye om historien vår, særlig om overklassens menn og kvinner, og kontakten med andre land, gjennom 1500 år.

De eldste runesteinene som er funnet i Norge, stammer fra de første århundrene etter Kristus. En av steinene du hører om her, Galtelandsteinen fra gården Galteland i Evje i Aust-Agder, er fra sen vikigtid.

Vis klipp5:41

Runealfabetet gjennom tida

Omhandler dato: 0200

Runealfabetetet kalles egentlig futhark. Så vidt vi vet, er futharken det første skriftspråket vi nordmenn hadde. De eldste kjente runene er fra det første århundret av vår tidregning (etter Kristi fødsel).

Her får du høre om tegnsystemet, hvor våre forfedre hentet ideen til futharken og hvordan den forandret seg gjennom folkevandringstid og vikingtid.

De fleste kjente runesteinene i Norge er flyttet til museer, men den du ser i starten av dette innslaget, står nær Fåberg kirke i Oppland fylke, og er fra ca. år 1000-1500.

Vis klipp3:06

Runer i Fåberg

I landet vårt har det vært skrevet med runetegn allerede fra ca. år 100 etter Kristus, og til et godt stykke ut på 1500-tallet.

Runene var vårt første alfabet, som forskerne har klart å tyde. Det er funnet mange steiner med slik skrift over hele norden. De fleste som er oppdaget i Norge, er flyttet til museer.

Her hører du om en runestein fra ca. 1000-1500, som står nær Fåberg kirke i Oppland fylke.

Vis klipp2:41

Vikingsmykker

Omhandler dato: 700-1000

Hoen-skatten, en av de største vikingskattene som er funnet i Norge, ble funnet på gården Hoen i Øvre Eiker, i Buskerud. Den er på nesten 3 kilo, og inneholder mange gjenstander som smykker, våpen, gullmynter og annen vikingkunst, laget i utlandet.

Professor Signe Horn Fuglesang forteller om vikingenes gullskatter og kvinnesmykker.

Vis klipp1:40

Handel i vikingtiden

Omhandler dato: 0800

At vikingene plyndret og drepte på sine mange ferder, er kjent for de fleste. Heldigvis gjorde de ikke bare det, for de også var handelsmenn og grunnla bysamfunn der de kom.

Her ser du vikingenes handelsruter, og noen av handelsvarene.

Vis klipp1:14

Spydspisser fra vikingtiden

Omhandler dato: 1000

Poul Kristensen er kledd i vikingklær, og demonstrerer hvordan man lager spydspiss. Han dypper en metallbit i glødende kull og hamrer løs på det som skal bli spydspissen.

Denne metoden brukte vikingene for å lage våpen.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen