Tilhørende emner

Ingen tilhørende emner.

Personer relatert til "Distriktsnyheter"

Vis klipp2:18

Økonomisk periferi

Omhandler dato: 2012

Rogaland, med oljebyen Stavanger i sentrum, opplever forskjeller i levestandard mellom sentrum og utkant. Stavanger preges av attraktive og godt lønnede arbeidsplasser, stor tilflytting og kraftig prisvekst.

I denne reportasjen hører vi om kontrasten mellom de rike sør i Rogaland og nordområdet, som kalles Haugalandet (et distrikt på seks kommuner med omlag 95 000 innbyggere).

Mange flere får uføretrygd i Haugalandet enn i resten av Rogaland i 2012. I denne reportasjen forklarer fylkesvaraordføreren hva han mener er årsakene til geografiske skjevheter i levestandard.

Vis klipp3:00

Epilepsioperasjon gir mange nytt liv

Omhandler dato: 2010

Epilepsi er forbigående forstyrrelser av hjernefunksjoner, og gir seg ofte utslag i anfall med varierende styrke og varighet. En person med epilepsi har som regel ingen symptomer mellom anfallene.

40 000 nordmenn har epilepsi, og for flere av disse kan en operasjon være en løsning. Her får du møte to personer som har tatt en slik operasjon.

Vis klipp2:20

Tvedestrand forfaller

Omhandler dato: 2011

Tvedestrand blir ofte omtalt som Sørlandets smilehull. Om sommeren er den lille byen en folksom idyll, men om vinteren er situasjonen en helt annen. Folketomme gater og hus i forfall, er lett å finne, og folk i Tvedestrand er fortvilet over hvordan deler av sentrum ser ut.

Vis klipp5:28

Tyholmen i Arendal

Omhandler dato: 1992

I 1992 fikk Arendal Europas høyeste utmerkelse for sitt særpregede trehusmiljø på Tyholmen. Lenge før dette, var Tyholmen en svært falleferdig bydel, og mange politikere ville rive de gamle husene.

I dag er Tyholmen et levende område med ny og gammel trehusbegyggelse, der de nye husene er bygget i samme stil som de gamle. Her får du vite litt om kampen som ble ført for å redde bydelen.

Vis klipp3:26

Sølvsmie i Setesdal

Omhandler dato: 2009

Bedriften Hasla ligger midt i Valle sentrum i Setesdal i Aust-Agder, og ble kåret til årets håndverksbedrift av NHO i 2009. Hasla leverer sølvprodukter til butikker i hele Norge, men eksporterer også til USA.

Sølvsmedkunst har sterke tradisjoner i Setesdal, og her får du hilse på noen som jobber i en sølvsmie. Du får også se litt av støpingsprosessen og eksempler på smykker og tradisjonelt håndverk.

Vis klipp1:34

Lager reir for bier

Omhandler dato: 2011-05-04

På verdensbasis er bier rammet av et mystisk fenomen. Store deler av biebestanden finner rett og slett ikke tilbake til bikubene sine.

Her møter du en bieekspert som er på redningsaksjon i et hogstfelt langt inne i skogen i Sør-Trøndelag. Bevæpnet med drill viser han hvordan man enkelt kan bedre livsgrunnlaget for ville bier.

Vis klipp0:48

Måneformørkelse

Omhandler dato: 2010-12-21

Under en måneformørkelse skygger jordkloden for månen, og sperrer dermed for sollyset som månen reflekterer tilbake til jorda. Dette er et fenomen som skjer relativt ofte, og total måneformørkelse har vi i gjennomsnitt hvert år.

Vis klipp2:02

Jente i bilbransjen - et mannsdominert yrke

Omhandler dato: 2009-06-19

Bilbransjen i Hedmark kårer hvert år den beste lærlingen i bilfaget. For første gang er det ei jente som får prisen i det mannsdominerte yrket. Av 54 lærlinger gikk Mina helt til topps, både med karakterer og faglig utvikling under lærlingeperioden.

Mina føler at hun er likestilt med gutta, og de synes det er bra for arbeidsmiljøet at jenter kommer inn. Det er likevel ikke lett å være jente i et mannsdominert miljø.

Vis klipp1:45

Er du sikret jobb etter økonomistudiet på BI?

Omhandler dato: 2008-05-11

Den treårige BI-utdanningen går mot slutten for studentene du møter i denne reportasjen. Tidligere pekte alle piler oppover, og ny Audi og store bonuser lokket i finansmarkedet.

Nå har den internasjonale finanskrisen blitt en del av timeplanen til økonomi- og markedsførings- studentene, og de har skrudd ned egne forventninger til begynnerlønn og frynsegoder.

Vis klipp1:41

Ingeniørstudiet

Omhandler dato: 2011-02-07

80 prosent av landets sivilingeniører utdannes i Trondheim, og når de etter fem års utdanning skal ut i jobb, står arbeidsmarkedet klart med vidåpne armer. De aller fleste ingeniørstudenter har sikret seg jobb før de er ferdig med studiene.

NTNU er klar over mangelen på ingeniørstudenter, men sier det tar tid å løse problemet. I 2012 år øker de antallet uteksaminerte studenter med 150 i året, men håpet er å utdanne enda flere.

Vis klipp2:06

Bilbransjen satser på yrkes-NM

Omhandler dato: 2010-11-18

Næringslivet satser stort på yrkes-NM, og bilbransjen er blant de største aktørene i 2010. Bransjen investerer millioner for å rekruttere ungdommer, og det ser ut som om det er en voksende interesse for å jobbe med bil. Dagens bilmekanikere må, i tillegg til interesse for bil, ha gode data- og elektronikkunnskaper.

Vis klipp2:33

Vanskelig utdanningsvalg

Omhandler dato: 2010-09-15

Det er karrieredag i Kristiansund. I et mylder av utdanninger og yrker, er det vanskelig å bestemme seg.
I denne videoen får vi møte elever som ikke har bestemt seg for hva de skal bli, men som denne dagen får testet ut forskjellige yrker.

Vis klipp2:46

Yrkessjåfør

Omhandler dato: 2010-09-29

Transportbransjen skriker etter nye sjåfører etter at nye regler har gjort det vanskeligere å bli yrkessjåfør. Utdanningen har blitt så dyr og tidkrevende at transportørene har store problemer med å rekruttere nytt blod.

Vis klipp1:35

Sjømannsutdanning

Omhandler dato: 2010-02-03

For få år siden slet maritime fag i Nord-Norge med tomme elevplasser på videregående skoler, men nå er det stor rift om plassene. Årsaken er et opplegg der elevene får informasjon og omvisning på Hurtigruten.

I år er det tredje gang sjøfartsnæringen inviterer elever om bord, og 1500 gutter og jenter fra Nord-Trøndelag og nordover får både informasjon og mulighet til å prøve simulatorer.

Vis klipp1:57

Helse- og sosialfag sliter

Omhandler dato: 2009-11-17

Her besøker vi utdanningsmessa for videregående utdanning i Oslo Spektrum, der mange slåss om oppmerksomheten til elevene. Året er 2009, og særlig helse- og sosialfag trenger rekruttering for å ha ressurser til å imøtekomme den framtidige eldrebølgen i Oslo.

Vis klipp1:44

Norges største gresskar

Omhandler dato: 1996-10-09

Odd Arild Ellingsen fra Egersund har dyrket fram et monster av et gresskar, og her blir vi med og måler og veier det. Det er ingen tvil om at det (i 1996) er Norges største gresskar Ellingsen har dyrket fram, men hvor mye veier det egentlig?

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen