Vis klipp1:59

Norsk jubileum på Sørpolen

Omhandler dato: 2011

Gjennom året 2011 ble Norges to store oppdagelsesreisende, Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, feiret for sine grensesprengende ekspedisjoner i polområdene. Roald Amundsen (1872-1928) var det første mennesket som nådde Sørpol-punktet.

På 100-årsdagen for dette, onsdag den 14. desember 2011, ble han feiret på Sørpolen av en norsk delegasjon med statsminister Jens Stoltenberg i spissen.

Vis klipp1:43

Statsminister på Sørpolen

Omhandler dato: 2011

Polarhelten Roald Amundsen nådde Sørpolen (Antarktis) i 1911, og onsdag 14. desember 2011 markerer Norge, og mange andre land, 100-årsjubileet for ekspedisjonen. Statsminister Jens Stoltenberg er på plass på polpunktet.

Her forteller han hvor viktig Roald Amundsens bragd, og polarforskning er for Norge og verden.

Vis klipp10.56

Roald Amundsen - intervju med Hylland Eriksen

Omhandler dato: 1911-12-14

Roald Amundsen er først og fremst kjent for at han var det første menneske på Sørpolen, men han gjorde også mye annet i løpet av sin karriere. I dette intervjuet blir du bedre kjent med den berømte polfareren.

I klippet ''Alt om Roald Amundsen på 5 minutter'' får du litt av intervjuet Petter Schjerven hadde med Thomas Hylland Eriksen. Her får du se hele intervjuet.

Vis klipp5.27

Alt om Roald Amundsen på 5 minutter

Omhandler dato: 1911-12-14

Roald Amundsen ledet verdens første ekspedisjon til Sørpolen, og nådde fram den 14. desember 1911. I denne fem-minutteren med Petter Schjerven får du blant annet vite hvorfor Amundsen slo sin konkurrent, briten Robert F. Scott, i kappløpet om å være den første til polpunktet.

Vis klipp5:02

Roald Amundsens hilsen til fremtiden

Omhandler dato: 1993-04-24

Roald Amundsen gravde ned en liten metallboks på Nordpolen, som på forunderlig vis har funnet veien tilbake til Norge. I dette innslaget prøver eksperter å åpne metallboksen for å se hva den inneholder.

Amundsen var polfarer og oppdagelsesreisende og den første til å lede en ekspedisjon som nådde frem til Sørpolen i 1911. Han er også kjent for å ha funnet Nordvestpassasjen i 1903. I tillegg var han blant de første som tok i bruk luftskip og aeroplaner i polutforskingen.

Roald Amundsen ble født 16. juli 1872, og døde sannsynligvis 18. juni 1928. Han forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon og flyet hans havarerte nær Bjørnøya.

Vis klipp7.37

Den første Sørpolekspedisjonen

Omhandler dato: 1911

Historien om hvordan Roald Amundsen ledet den første ekspedisjonen som nådde Sørpolen den 14. desember i 1911.

Vi ser ekspedisjonens egne bilder fra tiden i Antarktis, og hører om konfliktene som utspilte seg, særlig mellom Roald Amundsen og Hjalmar Johansen.

Det var et kappløp om å komme først fram. Engelskmannen Robert Scott var ute i samme ærend, men ble slått av Amundsen med vel én måned. Scott og hans menn kom seg heller ikke tilbake i live.

De som var med Roald Amundsen til 90 grader sør: Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting. De returnerte til Fram etter å ha tilbakelagt nesten 3000 km på 99 dager.

Vis klipp5:59

Nansens minnetale over Amundsen

Omhandler dato: 1928

Roald Amundsen (1872-1928) var en av Norges virkelige nasjonalhelter i sin tid. Han er mest kjent for at han, 14. desember 1911, var den første som nådde Sørpolen, i et kappløp med briten Robert F. Scott. Amundsen hadde lånt sin gode venn Fridtjof Nansens skip for å nå målet. Skipet heter ''Fram'', og er i dag utstilt i Fram-museet på Bygdøy i Oslo.

Amundsen omkom da han deltok i redningsaksjonen for sin tidligere samarbeidspartner, general Umberto Nobile, som hadde havarert med luftskipet ''Italia'' i nordpolområdet. Amundsen var ombord i en flybåt som trolig styrtet i havet ved Bjørnøya.

Regjeringen bestemte at 14.desember 1928 skulle være minnedag for Amundsen, og under et minnemøte i Universitetets aula samme kveld, holdt Fridtjof Nansen tale over sin venn.

(Vi gjør oppmerksom på at dette er et utdrag fra Nansens tale.)

Vis klipp13:23

Gjenstander fra Amundsens reiser på museum

Omhandler dato: 2011.09.06

Eldgamle snøbriller, jaktutstyr og klær er blant de nesten 1000 gjenstandene som polfareren Roald Amundsen fraktet med seg i skipet ''Gjøa'' tilbake til Kristiania. Han og mannskap lå innefrosset nord for Canada i to år mellom 1903-05, før de kom seg videre og ble første ekspedisjon som kom seg gjennom Nordvestpassasjen.

Amundsens ekspedisjonsgruppe fikk god kontakt med inuittene. De vekslet gaver og handlet med hverandre. Tone Wang fra Kulturhistorisk Museum i Oslo, forteller her om de hundrevis av inuitt-gjenstander fra den tiden.

Roald Amundsen er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde Sørpolen 14. desember 1911.

Vis klipp6:11

Da Roald Amundsen forsvant

Omhandler dato: 2008.06.18

Den norske polfareren Roald Amundsen forsvant den 18. juni 1928. Han reiste fra Tromsø i et fransk fly for å lete etter sin italienske kollega og oppdagelsesreisende, Umberto Nobile. Flyet styrtet trolig i havet et sted ved Bjørnøya.

Her hører du mer om Amundsens forsvinning.

Roald Amundsen er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde Sørpolen 14. desember 1911.

Vis klipp2:33

Roald Amundsen - en dramatisering

Omhandler dato: 2001-09-21

En dramatisering av Roald Amundsens liv. Norge har gjennom historien vært ledende til utforskning av havet, isbreer og polarområdene. Roald Amundsen regnes som en av Norges nasjonalhelter i denne sammenhengen.

Han var polfarer og oppdagelsesreisende, og var den første til å lede en ekspedisjon som nådde frem til Sydpolen i 1911. Han er også kjent for å ha funnet Nordvestpassasjen i 1903. I tillegg var han blant de første som tok i bruk luftskip og aeroplaner i polutforskingen.

Roald Amundsen ble født 16. juli 1872, og døde sannsynligvis 18. juni 1928. Han forsvant da han deltok i en redningsaksjon og flyet hans havarerte nær Bjørnøya på Svalbard.

Vis klipp1:27

Polarskuta Fram

Omhandler dato: 1944

Fridtjof Nansen ville ha et spesialbygd fartøy til sin ekspedisjon over Polhavet. Colin Archer konstruerte polarskuta Fram, og skuta var uten skader etter 1000 dagers drift gjennom isødet fra 1893-1896. Fram var også med Roald Amundsen til Antarktis i 1910-1912.

I dette klippet får vi se nærbilder av den spesielle konstruksjonen som gjorde Fram så egnet som polarskute.

Vis klipp1:54

Jubileumsår for Nansen og Amundsen

Omhandler dato: 1900

I 2011 jubileres det for to av Norges mest kjente oppdagelsesreisende, Fridtjof Nansen (1861-1930) og Roald Amundsen (1872-1928).

Slike jubileer fører med seg en rekke arrangement og feiringer, som koster penger. Her møter du noen av dem som har særlig ansvar for jubileet.

Vis klipp7:00

Roald Amundsen

Omhandler dato: 1911

Vi ser Roald Amundsens hjem ved Bunnefjorden utenfor Oslo, og hører om forberedelsene til Sørpol-ekspedisjonen i 1911. Amundsen skulle egentlig til Nordpolen, men så meldte Robert Peary at han hadde nådd polpunktet i 1909. I hemmelighet ble planene lagt for å nå motsatt pol.

Roald Amundsen er siden blitt stående som en av Norges fremste oppdagere, og hans lederegenskaper var udiskutable.

Vis klipp2:57

Var med Amundsen på polferd

Omhandler dato: 1911

Jørgen Stubberud var med på Roald Amundsens ekspedisjon til Sørpolen med skipet Fram. Her forteller han om den dagen Amundsen ba ham bli med på den lange ferden. Det var tungt å være borte fra familien i flere år, syntes han.

Amundsen hadde opprinnelig planlagt å dra til Nordpolen. Men han valgte istedet å satse på Sørpolen fordi amerikaneren Robert Peary hevdet han allerede hadde nådd polpunktet i nord.

Vis klipp3:28

Roald Amundsens nevø

Gustav S. Amundsen, nevø av Roald Amundsen, forteller om privatpersonen Roald Amundsen. Han kjente sin berømte onkel svært godt, blant annet som onkelens sekretær i mange år.

Vis klipp0:32

Amundsens ski

Omhandler dato: 1985

På Frammuset på Bygdøy i Oslo finnes både pelsfrakken og skiene som polfarer Roald Amundsen brukte på sin ekspedisjon til Sørpolen.

Polarforsker Tore Gjelsvik, ved Frammuseet på Bygdøy i Oslo, forteller om den kjente norske polfareren. Han holder opp den store, tykke pelsen som holdt Amundsen varm i polarkulden. Skiene er de samme som ble brukt på Sørpol-ferden.

Roald Amundsen er mest kjent for å ha funnet Nordvestpassasjen, og for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til Sørpolen.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen