"Charles Dickens" hører til emnene

Artikler om "Charles Dickens"

"Charles Dickens" er relatert til programmene

Vis klipp7:04

Rousseau, Dickens og barnelitteratur

Omhandler dato: 2003.10.29

Før i tiden ble barnebøker ofte skrevet for å belære barn, slik at de kunne lære seg å bli voksne så fort som mulig. Den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) regnes som den første som skrev bøker om barns følelser. Han ville lære sine lesere å se barnas egne særtrekk.

Den britiske forfatteren Charles Dickens (1812-1870) fulgte i Rousseau sine fotspor og skrev mange bøker om barn, og ofte ulykkelige barn. Dette henger nok sammen med hans egen tøffe oppvekst.

Her forteller en professor om forfatterne Rousseau og Dickens og hva som kjennetegner barnelitteraturen i hver deres levetid.

Vis klipp25.17

Charles Dickens' samfunnskritikk

Omhandler dato: 1800

Charles Dickens (1812-1870) er en av verdens mest anerkjente forfattere, og en av Storbritannias største diktere. Dickens' romaner er oversatt til mange språk.

Her i landet har flere britiske TV-serier som er bygget på Dickens-romaner blitt sendt i NRK, for eksempel ''Oliver Twist''.

Et av de viktigste trekkene ved Dickens forfatterskap, er at han skildrer et samfunn med store sosiale skjevheter. Det var en side ved den industrielle revolusjon, som skjøt fart i Victoria-tidas England. Som folkekjær forfatter representerte Dickens medfølelse og moralsk engasjement i beskrivelsen av barnearbeid, gjeldsfengsel og ekstrem fattigdom.

Vis klipp11:14

Charles Dickens: En julefortelling

Omhandler dato: 1800

Charles Dickens (1812-1870) er en av verdens mest anerkjente forfattere, og en av Storbritannias største diktere. Boka ''A Christmas Carol'' (En julefortelling) kom ut i 1843.

Her møter vi den egoistiske Scrooge som natta mellom julaften og 1. juledag blir hjemsøkt av tre ånder. Den sure gjerrigknarken Scrooge er vant til å bare tenke på seg selv, men åndene forandrer ham.

I dette programmet blir du bedre kjent med både Scrooge og Dickens, og med forholdene i London og Storbritannia på den tida boka ble skrevet.

Vis klipp5:53

En tidlig såpeopera av Dickens

Omhandler dato: 1800

Charles Dickens (1812-1870) er en av verdens mest anerkjente forfattere. I hjemlandet Storbritannia regner mange ham på linje med selveste Shakespeare.

Dickens var spesielt opptatt av barns oppvekstvilkår i sin samtid, med stor fattigdom og alvorlige sosiale skjevheter i Victoria-tidas London.

I 2004 spilte Rogaland teater en sju timer lang oppsetning av Nicholas Nickleby, en roman av den britiske forfatteren Charles Dickens.

Dickens er kjent for sin evne til å tegne eventyrlige romankarakterer. Det er ofte et myldrende persongalleri i hans bøker. Dette gjenspeiler seg i teaterforestillingen i Kristiansand, som du hører her.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen