Vis klipp5.00

Halloween på 5 minutter

Omhandler dato: 2011-10-31

Natten før allehelgensdag, som er 1. november, kler barna seg ut og går rundt i nabolaget og truer med rampestreker hvis de ikke får godterier. Slik har det alltid vært i USA, men kanskje er det ikke bare en amerikansk tradisjon, som vi har overtatt. Petter Schjerven kaster seg inn i feiringen - og gir oss sin versjon av spøkelseskvelden - på bare 5 minutter!

Vis klipp5.09

Alt om bier på 5 minutter

Omhandler dato: 2012

Albert Einstein skal en gang ha sagt at dersom biene forsvinner fra jordens overflate, vil menneskene bare ha fire år igjen å leve.

De siste årene har biebestanden sakte men sikkert blitt mindre og mindre, uten at vi vet nøyaktig hvorfor. Hør mer om dette i Petters 5-minutter om bier.

Vis klipp8:06

Bier - et intervju med Dag O. Hessen

Omhandler dato: 2012

Biene er i ferd med å forsvinne fra jordens overflate. Ingen vet nøyaktig hvorfor, men fortsetter utviklingen kan det få fatale konsekvenser for mer enn bare honningproduksjonen.

Hør Petter Schjerven snakke med Dag O. Hessen om dette tema.

Vis klipp5.08

Alt om asylsøkere på 5 minutter

Omhandler dato: 02.05.21012

Alle som vil søke oppholdstillatelse i Norge må registrere seg hos Politiets utlendingsenhet i Oslo. Men hva skjer egentlig med asylsøkere som kommer til landet? Hvor skal de bo, og hvilke rettigheter har de?

Petter Schjerven gir deg svar på mye av det du trenger å vite om asylsøkere.

Vis klipp8.41

Asylsøkere - intervju med Ann-Magrit Austenå

Omhandler dato: 02.05.21012

En asylsøker er en person som søker beskyttelse fra krig eller forfølgelse, og som kommer til et annet land for å søke om asyl. En asylsøker er ikke anerkjent som flyktning fra før.

I dette intervjuet forteller Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere), Petter Schjerven mer om asylsøkere og asylpolitikk.

Vis klipp5:01

Alt om radioaktivitet på 5 minutter

Omhandler dato: 2012-04-24

Radioaktivitet har mange egenskaper. I den ene sammenhengen kan den hjelpe oss å kurere kreft - og i den andre sammenhengen kan den gi oss kreft, hvis vi blir utsatt for for mye av den.

Hva er egentlig radioaktivitet? Petter Schjerven får hjelp av fysikeren Andreas Wahl til å gi oss noen svar.

Vis klipp10:14

Radioaktivitet - intervju med Andreas Wahl

Omhandler dato: 2012-04-24

Alfastråling, betastråling, gammastråling, becquerel, sievert, halveringstid! Dette er noen av begrepene man kommer innom når man skal sette seg inn i hva radioaktivitet er.

Petter Schjerven og fysiker Andreas Wahl vet mer om emnet.

Vis klipp21:49

Hva er straff? - intervju med Nils Christie

Omhandler dato: 2012-04-13

Hvilke former for straff har vi i Norge? Hvorfor gir vi lovbryterne straff? Og hva slags straff er det egentlig som virker?

Her får du svar på disse spørsmålene og mange andre. Nils Christie, professor i kriminologi, har sterke meninger om straff, og mange av disse kommer fram i dette intervjuet med Petter Schjerven.

Vis klipp4:45

Alt om straff på 5 minutter

Omhandler dato: 2012-04-13

Straff er et onde som staten påfører en lovovertreder på grunn av lovovertredelsen, med den hensikt at det skal føles som et onde. Dette er den grunnfestede definisjonen på straff, sett fra rettsvesenets side. Men hva er straff? Hvor vondt skal straff gjøre? Og hjelper det å straffe? Petter Schjerven gir deg alt om straff på 5 minutter.

Vis klipp5:11

Alt om statsministeren på 5 minutter

En statsministers oppgaver er mange. Men hva betyr det at han eller hun er kongens rådgiver? Og hvorfor er det så stas å være statsminister? Petter Schjerven gir deg svarene - på bare 5 minutter!

Vis klipp5:11

Alt om demokrati på 5 minutter

Ordet demokrati betyr folkestyre. Som navnet tilsier, er det folket i et land som bestemmer hva slags politikk som skal føres. Demokratiet ble utviklet i Hellas 500 år før Kristus, og er en styreform som brukes i de fleste vestlige land og i stadig flere land rundt omkring i verden.

Petter Schjerven trenger bare fem minutter på å gi deg en innføring i denne styreformen.

Vis klipp5.01

Alt om plastiske operasjoner på 5 minutter

Stadig flere benytter seg av plastisk kirurgi for å pynte på utseendet sitt, men slike inngrep er ikke bare for de forfengelige. Petter Schjerven gir deg alt du trenger å vite om plastiske operasjoner.

Vis klipp5.27

Alt om Roald Amundsen på 5 minutter

Omhandler dato: 1911-12-14

Roald Amundsen ledet verdens første ekspedisjon til Sørpolen, og nådde fram den 14. desember 1911. I denne fem-minutteren med Petter Schjerven får du blant annet vite hvorfor Amundsen slo sin konkurrent, briten Robert F. Scott, i kappløpet om å være den første til polpunktet.

Vis klipp5:20

Alt om Nobels fredspris på 5 minutter

Den 10. desember hvert år er verdens øyne rettet mot Norge og Oslo rådhus. Nobels fredspris, en av verdens mest prestisjetunge priser, deles ut.

Petter Schjerven gir deg det meste om Alfred Nobel og fredsprisen, og han gjør det på bare fem minutter!

Vis klipp5:04

Alt om hår på 5 minutter

Hår er teknisk sett en vanlig betegnelse for trådformede hudvedheng hos flercellede organismer. Men trenger det å beskrives så vanskelig? Neida, selvfølgelig ikke. Petter Schjerven gjør det mye enklere, og han trenger bare fem minutter!

Vis klipp14:47

Om hår- intervju med Robert Stoltenberg

Hår og frisyrer er et viktig verktøy for skuespillere. De bruker forskjellige former og frisyrer for å fremheve karakterer og personligheter i de rollene de spiller.

Dette, og mye mer, snakker Petter Schjerven og Robert Stoltenberg om i dette intervjuet. Deler av intervjuet ser du i videoen ''Alt om hår på 5 minutter'', men her får du se hele!

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen