"Adolf Hitler" hører til emnene

"Adolf Hitler" er relatert til programmene

Vis klipp54:13

Hitlers vei til makten (1:2)

Da Adolf Hitler var korporal under første verdenskrig, løp han mellom skyttergravene og ble inspirert til å redde Tyskland. Uten hans personlige talent for å appellere til store folkemengder, ville han ikke blitt diktator.

Første del av en fransk dokumentar i to deler. Originaltittel: ''Apocalypse: Rise of Hitler - La Menace''

Vis klipp54:09

Hitlers vei til makten (2:2)

Før den økonomiske krisen i 1929 var Adolf Hitler en ubetydelig politiker i Tyskland. Hvordan klarte han å manøvrere seg til maktens sentrum og kaste verden inn i en ødeleggende krig?

Første del av en fransk dokumentar i to deler. Originaltittel: ''Apocalypse: Rise of Hitler - Le Führer''

Vis klipp30:36

80 år siden tyskerne valgte Hitler

Omhandler dato: 1933

Adolf Hitler, som ledet Europa ut i andre verdenskrig, kom til makta ved valg. I dag mener de fleste, både i Tyskland og resten av Europa, at det var fatalt å velge Hitler. Han, og det nazistiske partiet hans, avviklet det tyske demokratiet, innførte diktatur og startet en verdenskrig. Her kan du høre mer om Hitler, og framveksten av ''Det tredje riket''.

Vis klipp5:04

Hvordan Hitler kom til makten

Omhandler dato: 1933

Året er 1933 og datoen 30. januar. Adolf Hitler har akkurat blitt rikskansler i Tyskland. Revolusjonen er et faktum, og den har foregått på lovlig måte.

Mellomkrigstiden i Tyskland er preget av stor arbeidsløshet og voldsom inflasjon. Her får du vite hvordan Weimarrepublikken kunne ende i Hitlers diktatur?

Vis klipp2:04

OL og Hitler i 1936

Omhandler dato: 1993

De olympiske sommerlekene i Berlin i 1936 er de første som blir overført på fjernsyn. Adolf Hitler gjør alt han kan for at arrangementet skal bli et gigantisk propagandanummer for nazismen.

Tre år senere starter Den andre verdenskrig, etter at Hitler har invadert Østerrike, Tsjekkoslovakia og Polen.

Vis klipp25:22

Hitler - hvem var han?

Omhandler dato: 1933-45-01

Adolf Hitler (1889-1945) ble født i den østerrikske småbyen Branau som sønn av en tolltjenestemann. Av en søskenflokk på 6 var det kun Adolf og søsteren Paula som vokste opp. Adolf var forholdsvis dyktig på skolen, men hadde store tilpasningsvansker og var lat, noe som gjorde at han sluttet da han var 15, uten å ta eksamen. Han forsøkte å komme inn på kunstakademiet i Wien, men ble ikke antatt. Etter dette gjorde han ingen flere forsøk på å ta mer utdannelse.

Hitler gjorde karriere i den bayerske hær og meldte seg etter hvert inn i det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti (NSDAP), som han ble leder for i 1921. NSDAP ønsket å gjenopprette et stortysk rike, og bekjempe jøder og marxister. I 1924 kom Mein Kampf ut, hans ideologiske manifest om den nasjonalsosialistiske lære. Den inneholdt antisemittiske synspunkter og ble i årene etter krigen forbudt.

Under 2.verdenskrig gav Hitler ordre om å utrydde politiske motstandere, kriminelle, homofile og personer som ikke tilhørte den tyske eller ''ariske'' rase. De tilintetgjorde over 8 millioner mennesker i konsentrasjonsleire, hvorav ca. 6 millioner var jøder.

I dette programmet hører du om Hitlers liv.

Vis klipp5:45

Hjemløse krigsbarn

Omhandler dato: 1940-1945

På 1930-og 1940-tallet støtter naturvitenskapen fremdeles teorier om gode og dårlige menneskeraser. Det gjelder ikke bare i Tyskland, men også vitenskapsmenn i Norge, Europa og USA. I dag er disse teoriene forlatt av forskningen.

Hitler mener at jøder, og andre mennesker fra verden utenfor de vestlige land, er underlegne. Derfor ønsker han å avle fram flest mulig barn av ''ren'', hvit rase. Prosjektet kaller han Lebensborn.

Lyse, nordiske kvinner dyrkes av Hitler som gode eksemplarer av germansk rase. Derfor oppmuntrer Hitler og okkupasjonsmyndighetene kjæreste-forbindelser mellom dem og de tyske militære i Norge under krigen. Han ser gjerne at de får barn sammen.

Etter at Hitler taper krigen, står disse småbarna rettsløse, og ofte uten kontakt med foreldrene sine.

Vis klipp0.52

Hitlers 53-årsdag 1942

Omhandler dato: 1942-04-20

Her får du se militærparaden som holdes i Oslo sentrum i anledning Hitlers 53-årsdag den 20. april 1942.

Vis klipp0:55

Quisling besøker Hitler for siste gang

Omhandler dato: 1945-02-01

I perioden 1939-1945 mottok Hitler Quisling til i alt 11 møter. Her fra det aller siste møtet mellom dem i Berlin februar 1945.

Vis klipp0:57

Quisling søkte tysk støtte

Omhandler dato: 1940

Tyskernes planer om okkupasjon av Norge hadde vært godt skjult for de fleste. Men Vidkun Quisling hadde i desember 1935 vært i kontakt med tyske ledere om en nasjonalsosialistisk omveltning i Norge.

Men tyskerne syntes det var risikabelt å bruke Quisling for å foreta et kupp, derfor visste man lite om at tyskerne ville slå til den 9. april 1940.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen