"George Walker Bush" hører til emnene

"George Walker Bush" er relatert til programmene

Vis klipp2:27

300 stemmer skiller Al Gore og George W Bush

Omhandler dato: 2000-11-15

Presidentvalget i USA i år 2000, viste at oppslutningen om de to kandidatene var uvanlig jevn. Kandidatene var Al Gore, visepresident, og guvernør George W. Bush, sønn av tidligere president i USA; George Bush.

På et tidspunkt ledet George W. Bush med bare 300 stemmer over Al Gore. Kampen om hvem som skulle bli ny amerikansk president, bølget frem og tilbake i rettssalene i Florida.

Vis klipp7:26

Fem år etter Golfkrigen

Omhandler dato: 1996

Krigen i Persiabukta, også kalt Golfkrigen, startet 2. august 1990 og varte til 28. februar 1991. Irak invaderte Kuwait og gjorde krav på landet for å få slutt på Kuwaits overproduksjon av olje, fordi de medfølgende lave oljeprisene kunne velte Iraks økonomi.

Krigen var en FN-autorisert konflikt mellom USAs multinasjonale styrker og Irak. USA og de allierte styrkene, over 700 000 soldater, startet i januar 1991 fly- og bakkeangrep mot Irak og Kuwait. Angrepet ble kalt ''Operasjon Ørkenstorm''. Etter 100 timers bakkekrig ble Saddam Hussein og irakiske styrker beseiret.

Norge deltok med kystvaktskipet ''Andenes'' og et sanitetskompani.

TV- dekningen var omfattende, men det var mye mediene ikke fortalte. Det hele viste seg å være en velregissert PR-kampanje der mediene ble manipulert.

Vis klipp5:33

Korstog mot terrorisme

Etter terrorhandlingene mot USA 11. september 2001, erklærer president Bush at USA vil gjennomføre et korstog mot de som står bak. Det muslimske fiendebildet ble muligens bare enda mer forsterket etter dette.

For hva slags effekt har det at Bush tar i bruk ordet korstog? Og hva var hensikten med korstogene i tidligere tider? Var det tilfeldig at Bush brukte nettopp dette ordet?

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen