Vis klipp3.08

En belærende biltur (om Einstein og GPS)

Omhandler dato: 2015

Skal ein imponere nokon med Einstein, er det lurt å kunne forskjellen på den generelle og den spesielle relativitetsteorien.

Vis klipp3:36

Måleenheten newton

Omhandler dato: 2015-10-04

Isaac Newton er en av historiens viktigste vitenskapsmenn, og han er mannen bak Newtons lover. Han har også fått en måleenhet oppkalt etter seg - nemlig måleenheten for kraft.

Vis klipp3:02

Hva er friksjon?

Omhandler dato: 2011-10-30

Fotballtreneren vil la laget sitt prøve å spille med forskjellige sko på dagens fotballtrening. Hvordan går det for eksempel når de prøver å spille fotball med bowlingsko?

Friksjon kalles også glidemotstand. Hva er det som skyldes at friksjonen er forskjellig i ulike stoffer?

Vis klipp2.24

Huset til Hallvard: Dusjen

Omhandler dato: 2013-03-17

Når man tar seg en dusj, kommer det masse deilig, varmt vann hele tiden mens man dusjer. Hvordan fungerer dette egentlig?

Hallvard er på badet og her finner han en genial dings, nemlig blandebatteriet. Det sørger for at kaldt og varmt vann blandes og styres til den temperaturen du ønsker.

Vis klipp7.49

Kraften i et spinnende hjul

Omhandler dato: 2013-10-03

Se for deg en snurrebass som bare snurrer og snurrer. Hvordan klarer den å holde på slik så lenge? Du kan prøve å dytte på den for å se hva som skjer. Den bikker ikke, for snurrebassen vil opprettholde mest mulig rotasjon.

Her er det to krefter som vil ulike ting: Tyngdekraften vil at den skal bikke, mens snurrekraften ønsker ingen endring. Et gyroskop er et svinghjul som roterer rundt symmetriaksen med stor hastighet. Det får du lære mer om her.

Vis klipp8.45

En robot blir aldri lei av å jobbe

Omhandler dato: 2013-10-27

De kan se og høre, snakke og danse, ja til og med fly. Robotene er for lengst kommet for å bli, men hva er det de ikke får til? Vi besøker Norges største senter for robotforskning for å finne ut hvordan roboter blir bygd, og om de kan gjøre livet vårt lettere.

Vis klipp2.28

Huset til Hallvard: Klokka

Omhandler dato: 2013-03-03

''Hva er klokka?'', spør vi mange ganger i løpet av en dag. Klokka sørger for at vi står opp til rett tid om morgenen og kommer tidsnok til dagens gjøremål. Den hjelper oss rett og slett med å holde orden på hele døgnrytmen vår.

Uten klokke ville alt blitt bare kaos. Men hvordan fungerer den?

Vis klipp2.14

Eksperiment med baller

Omhandler dato: 2009-11-12

Andreas Wahl og Hanne, fra Schrødingers katt, leker med en basketball og en tennisball i en gymsal.

Andreas slipper begge ballene fra samme høyde, og vi får se hvilken ball som treffer bakken først, hvilken ball som spretter høyest og hva som skjer hvis tennisballen spretter med hjelp av energi fra basketballen.

Vis klipp5:01

Luftmotstand i Newton

Omhandler dato: 2010-09-12

Kristoffer er lei av å komme for sent på jobben om morgenen, og vil prøve å finne ut hvordan han kan få sykkelen sin til å trille litt raskere.

Han besøker en professor på NTNU som forklarer hvordan form og størrelse påvirker luftmotstanden.

Vis klipp1.31

Noen fakta om vind

Omhandler dato: 2010-09-12

Vind kan få et flagg til å blafre, en drage til å fly og en seilbåt til å forflytte seg.

Her gir Kristoffer oss enda flere fakta om vind.

Vis klipp31:17

Arkimedes

Omhandler dato: 250 f. Kr.

Arkimedes (f. ca. år 287 før Kristus, d. ca. år 212 før Kristus) er en av historiens største matematikere. Han var greker, fra byen Syrakus på Sicilia, som den gangen var en gresk koloni.

Arkimedes var opptatt av matematikk, fysikk og mekanikk. Han var dyktig i ingeniørkunst, og fant opp mange maskiner og apparater. Han beregnet tingenes volum, og har gitt oss flere av de viktige geometriske formlene vi bruker i matematikken i dag; over 2000 år etter.

I denne reportasjen, fra NRKs Ekko, får du dessuten vite at Arkimedes også hadde peiling på astronomi. Han mente at jorda var rund og sirklet rundt sola, kunnskap som senere ble forkastet i mange hundre år. I dag vet vi at Arkimedes hadde rett.

Vis klipp1.22

Hva er verdensrekorden i papirflyging?

Omhandler dato: 2009-03-15

Det finnes verdensrekorder for det meste. Papirfly er på ingen måte et unntak. Det finnes for eksempel en rekord for hvor lenge et papirfly har klart å sveve i lufta.

Her får du også tips på veien, i det programleder Solveig og Magnar prøver å sette ny rekord.

Vis klipp2:00

Gyroenergi - Gyroskop

Omhandler dato: 2001

Vet du hvordan et gyroskop virker? Har du sett en snurrebass som roterer fort rundt sin egen akse? Den blir stående oppreist helt til den stopper. Da faller den over på siden. Det sammen gjør et gyroskop. Den tviholder på sin akse og dersom du prøver å forandre vinkelen på aksen så stritter gyroskopet imot..

Vis klipp2:25

Du kan bygge en rakett

Omhandler dato: 2002

Andøya rakettskytefelt (ARS) vart etablert i 1962. Det er Norsk romsenter som er største eigar.
Omlag 1000 forskingsrakettar og forskingsballongar har blitt skotne ut frå ARS sidan starten.

Romfartsorganisasjonar frå heile verda (mellom andre amerikanske NASA) skyt ut rakettar frå Andøya i Vesterålen og Ny-Ålesund på Svalbard. Rakettane brukast til å forske på verdsrommet, nordlyset og jordatmosfæren. Ozonlaget og magnetfeltet kring jorda er blant dei tinga dei ser på.

Andøya rakettskytefelt er også eit studiesenter. I 2008 har Stortinget auka pengestøtta til
Nasjonalt senter for romrelatert opplæring. Politikarane ynskjer å få fleire unge interessert i realfag, særlig nord i landet, der oljeindustrien er i vekst.

I dette TV-klippet møter du ungdom som går kurs i rakettbygging.

Vis klipp4.38

Newtons lover

Otto og Helmut reiser i tiden, og besøker Isaac Newton på hans kontor i Cambridge. Vi får høre om Newtons lover for kraft og bevegelse, og spesielt prinsippet om at kraft er lik motkraft.

Denne loven gjelder fortsatt, og illustreres her på flere måter.

Vis klipp4:01

Lek med pil og bue

Når buen strammes skapes det energi som kan sende pila avgårde. Pila må ha tyngdepunktet langt framme for å gå rett, det viser Otto med sugerør og fingerbue.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen