Vis klipp1.43

Vintersolverv

Omhandler dato: 2007-12-22

Vintersolverv er den dagen i året der vi har minst dagslys på våre breddegrader. Denne dagen er enten 21. eller 22. desember, og vi kan da glede oss over at vi igjen går mot lysere tider!

Her viser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard på en enkel måte hvorfor dagslyset varierer i løpet av året. Innslaget er fra 2007.

Vis klipp1.25

Hellig vann i Islam

Omhandler dato: 1997

Friskt vann har en viktig rolle i ritualer, bønn og sakramenter ( hellige handlinger ) i alle de tre store religionene som oppsto i Midt-Østen for 1500-2000 år siden.

Dette klippet er hentet fra tv-serien ''En reise i vannet historie'' som gikk i NRK i 1997. Det er dr. philos. Terje Tvedt som har idé, manus og prosjektledelse til denne serien.

Vis klipp3:22

Hvorfor går tiden så fort - og noen ganger sakte?

Omhandler dato: 2009

Hvorfor føles det noen ganger som om tiden går fort, og veldig sakte andre ganger? Vi har invitert noen skolebarn til å bli med på et eksperiment for å forklare dette fenomenet.

Vis klipp1.52

Lengdegrader og breddegrader

Omhandler dato: 1999

Bydelen Greenwich i London er berømt for å ha en nær forbindelse til Storbritannias sjøfartshistorie. Fra dette stedet stammer uttrykket Greenwich Mean Time, som i lang tid var utgangspunktet for inndelingen av verden i tidssoner.

Her ser du også Greenwich-observatoriet, som nå er nedlagt som astronomisk observatorium. Observatoriebygningen er fredet av FN-organisasjonen UNESCO, og regnes som en del av verdens kulturarv.

Greenwich Mean Time er skiftet ut med såkalt universell tid ( UTC.)
UTC ligger 1 time etter norsk normaltid, og 2 timer etter norsk sommertid.

Vis klipp4.11

Verdenstida

Omhandler dato: 1999

Før det 20. århundret var ikke tidsberegningen samordnet. Det betydde at klokkene viste forskjellig tid fra land til land, ja, fra by til by også.

Her får du historien om hvordan tida ble satt i system. Newtons programleder er i Greenwich i London.

Greenwich Mean Time er det samme som såkalt universell tid ( UTC.)
UTC ligger 1 time etter norsk normaltid, og 2 timer etter norsk sommertid.

Vis klipp3:53

Tidsregning

Omhandler dato: 2000

Å dele opp tida i store og små enheter; år, måneder, dager, sekunder, er noe vi gjør automatisk. Vi er så vant til det.

Her får vi vite noe av bakgrunnen for at menneskene begynte å måle ut tida.

Vis klipp3:11

Noen vil ta makt over tida

Omhandler dato: 1999

Her hører du om keiserne og maktmenneskene som prøvde å påvirke tidsregningen vår. Har du tenkt på hva tid er?

Vis klipp6:18

Dialog etter Muhammad-karikaturene

Omhandler dato: 2006

Kommer det til å bli krig? Det er et av spørsmålene Ali Khan har fått av barna sine etter trykkingen av Muahmmed-karikaturene i den danske avisen Gyllands-Posten i 2006.

Ali Khan har brukt mye tid på å snakke om disse vanskelige spørsmålene med barna sine, som har opplevd å bli mobbet på skolen.

Han gir også råd til og snakker mye med politikere om bl.a det å forstå hverandres religion, og om hvordan å få mennesker til å respektere hverandres tro og at vi er ulike.

Vis klipp7:39

Hanukka - lysfest i vintermørket

Omhandler dato: 1999

I desember feirer jødene Hanukka (Chanukka) eller lysfest. Det er ikke den viktigste av de jødiske høytidene, men er likekvel en av de mest kjente.

Da tempelet i Jerusalem, etter tre års hellenistisk okkupasjon, ble gjenintatt av jødene i år 164 f. kr., skulle de innvie gudshuset med en åpningsfest. Da oppdaget de at den invidde oljen de hadde, bare var nok til å holde oljelampen tent i én dag. Men oljen brant i åtte dager, lenge nok til at de fikk fremstilt ny, innvidd olje. Dermed kunne lyset brenne uavbrutt, slik det skal i jødenes hellige hus.

Jødene tror at det var Gud som lot lampen brenne i åtte dager, derfor varer festen i like mange dager.

Vis klipp1.51

Høyre-Solberg vil modernisere imamer

Omhandler dato: 2003

Høyreleder Erna Solberg er kommunalminister i Regjeringen Bondevik i 2003. I denne reportasjen oppfordrer hun muslimer i Norge til å vurdere sin religiøse praksis.

Budskapet er at islam kanskje bør utøves annerledes i et vestlig land enn i utviklingsland som for eksempel Pakistan. Solberg taler for at muslimske ledere, imamer, bør kjenne det norske samfunnet bedre enn de gjør.

Takskvinne for en av Oslos moskeer, Amber Khan mener utspillet til statsråden vil virke ekskluderende.

Vis klipp0.36

Bedende muslim som kunstverk

Omhandler dato: 2007

Kunstneren Morten Viskum vekker ny debatt. Denne gangen stiller han ut en voksfigur av seg selv som en bedende muslim med ryggen vendt mot Mekka. Islamsk råd sier de har sansen for kunstverket.

Vis klipp1.14

Jødisk konfirmasjon - Bar Mitzwa

Carl Pintzaka er jøde. Her forteller han hvordan han forbereder seg til den jødiske konfirmasjon, Bar Mitzwa.

Vis klipp2:52

Havet stiger og synker

Omhandler dato: 1981

Flo og fjære er betegnelsen på forskjeller i havnivået i løpet av døgnet. Det er jordkloden og månen i samspill som er årsak til at vannet stiger og synker. Her får du det forklart.

Vis klipp1.43

Tidevann - høyvann og lavvann

Omhandler dato: 2001-06-15

Vet du hvordan det blir høyvann og lavvann? Du vet sikkert at det er månen som går i bane rundt jorda som trekker vannet mot seg. Ole forteller deg litt mer om hvordan det går til.

Vis klipp3:25

Ny design på hijab

Omhandler dato: 2007

Den nederlandske designeren Cindy van den Bremen, har laget flere moderne versjoner av hodeplagget hijab. Her møter vi to norske designstudenter som lar seg inspirere av den nye designen.

Vis klipp4.29

Ramadan i Levanger

Omhandler dato: 1991

Ramadan er den 30 dager lange fastemåneden for muslimer. Det er en markering av at islams hellige profet, Muhammed, fikk sin første åpenbaring fra Gud den niende måneden i muslimenes kalender.

Ramadan blir tatt alvorlig av de fleste muslimer. Sammen med bønn er den uttrykk for fysisk renselse og tilbedelse. Dessuten tester muslimene sin lydighet og utholdenhet overfor Gud.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen