Vis klipp2.43

Om id i Julemorgen

Omhandler dato: 2007-12-21

Id al-adha er en muslimsk fest som markerer avslutningen av den årlige pilegrimsferden til Mekka (hajj). Denne feiringen kalles også for store-id, og høytiden starter den tiende dagen i det islamske årets tolvte måned. Siden det islamske året følger månen, og ikke den gregorianske kalenderen, vil datoen for id endre seg fra år til år.

I 2007 er starten for id-feiringen den 20. desember, og i dette klippet får Julemorgen besøk av Shanawas. Han og programleder Nicholas snakker om likhetene mellom id-feiring og tradisjonell julefeiring.

Vis klipp5.17

Konfirmasjon og pengegaver

Omhandler dato: 2010

Konfirmasjon betyr bekreftelse, og er i utgangspunktet et kristent ritual som markerer overgangen fra barn til voksen. I Norge ble konfirmasjonen innført i 1736, og var tvungen fram til 1912. Tallet på hvor mange som konfirmerer seg i dag, er stadig synkende.

Handler konfirmasjonen kun om penger og hykleri, eller er det en tradisjon som er bedre enn sitt rykte?

Vis klipp26.30

Feiring av id etter fastemåneden ramadan

Omhandler dato: 2009-09-24

En hel måned med faste er over, og her kan du følge Arslan F. Mohammed som feirer en velfortjent id (eid) sammen med familie og venner.

I klippet hører du en religiøs sang på urdu. Den er en hyllest til profeten Muhammad.

Vis klipp1.08

Islamske skatter på verdensturné

Omhandler dato: 2008

1400 år gamle originale Koran-manuskripter kan fortelle mye om islamsk historie. Professor Chris Rapley, er direktør ved Science Museum i London, forteller at denne perioden er preget av enestående naturvitenskapelig og teknologisk framgang både i Kina, India, Persia, Afrika og den Arabiske verden.

Her kan du se glimt fra en utstilling i Tromsø i 2008, som viste fram islamske gjenstander fra tidsrommet fra 700 til 1700 e.kr.

Vis klipp5.04

Ramadanfestival i Stavanger

Omhandler dato: 2008

Troende muslimer går og gleder seg til ramadan, for det er en velsignet måned. De aller fleste faster med glede, for de vet ikke om de får oppleve neste ramadan.

Muslimene ser ramadan som en spesiell anledning til å komme nærmere Gud. De gode gjerningene tidobles, og alle prøver å være den snille varianten av seg selv.

Dette og mer forteller en av familiene som arrangerer ramadanfestival for første gang i Stavanger, etter inspirasjon fra Amsterdam og London.

På bildet ser du en moské i India overfylt av bedende mennesker under den hellige ramadanmåneden.

Vis klipp1.47

Ramadan og id, ukjent for de fleste

Omhandler dato: 2006

De islamske høytidene lille-id og store-id (også kalt lille- og store-eid) feires over hele verden to ganger i året. Men det er ikke alle som vet at disse dagene er spesielle for veldig mange.

På noen skoler og arbeidsplasser er det hverdag og ingen feststemning i 2006. Blir dette annerledes med årene tro? Etter hvert som ''verden blir mindre''?

Vis klipp4.30

Ramadan og id for ferskinger

Omhandler dato: 2009

To jenter som nettopp har blitt muslimer, forteller om hvordan de opplever faste og id (også kalt eid).

- Ramadan er mer enn å sulte og tørste, og aller mest er fastetiden en øvelse i selvdisiplin, forteller de.
- Å sulte eller tørste er ikke vanskelig, men å la være å bli sint og la være å baksnakke, dét er vanskelig, forteller en av dem.

Ramadan er den niende måneden i det islamske måneåret. Fasten er en plikt for alle som er i stand til å utføre den, med unntak av syke, reisende, gamle, barn, gravide og ammende. Muslimer som faster i ramadan, holder seg unna mat, drikke, røyk, seksuelt samvær og krangling fra daggry til solnedgang. Fastemåneden avsluttes med id-festen.

Vis klipp3:03

En norsk pilegrim gjør seg klar for Hadj

Omhandler dato: 2008

Hvert år drar millioner av mennesker av gårde på pilegrimsreise til den hellige byen Mekka, eller Makkah som den heter på arabisk.

Zinat Khan fra Carl Berner i Oslo har gledet seg til pilegrimsferden i mange år.

Vis klipp2.51

Tenn lys! Et lys skal brenne!

Omhandler dato: 2006

Her er vi på gudstjenesten i Mortensrud kirke i Oslo julaften 2006, og kan følge med på teksten til en av de moderne julesalmene som Eyvind Skeie har skrevet.

Vis klipp1:43

Vintersolverv

Omhandler dato: 2007-12-22

Vintersolverv er den dagen i året der vi har minst dagslys på våre breddegrader. Denne dagen er enten 21. eller 22. desember, og vi kan da glede oss over at vi igjen går mot lysere tider!

Her viser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard på en enkel måte hvorfor dagslyset varierer i løpet av året.

Vis klipp1.25

Hellig vann i Islam

Omhandler dato: 1997

Friskt vann har en viktig rolle i ritualer, bønn og sakramenter ( hellige handlinger ) i alle de tre store religionene som oppsto i Midt-Østen for 1500-2000 år siden.

Dette klippet er hentet fra tv-serien ''En reise i vannet historie'' som gikk i NRK i 1997. Det er dr. philos. Terje Tvedt som har idé, manus og prosjektledelse til denne serien.

Vis klipp3:22

Hvorfor går tiden så fort - og noen ganger sakte?

Omhandler dato: 2009

Hvorfor føles det noen ganger som om tiden går fort, og veldig sakte andre ganger? Vi har invitert noen skolebarn til å bli med på et eksperiment for å forklare dette fenomenet.

Vis klipp1:52

Lengdegrader og breddegrader

Omhandler dato: 1999

Bydelen Greenwich i London er berømt for å ha en nær forbindelse til Storbritannias sjøfartshistorie. Fra dette stedet stammer uttrykket Greenwich Mean Time, som i lang tid var utgangspunktet for inndelingen av verden i tidssoner.

Her ser du også Greenwich-observatoriet, som nå er nedlagt som astronomisk observatorium. Observatoriebygningen er fredet av FN-organisasjonen UNESCO, og regnes som en del av verdens kulturarv.

Greenwich Mean Time er skiftet ut med såkalt universell tid ( UTC.)
UTC ligger 1 time etter norsk normaltid, og 2 timer etter norsk sommertid.

Vis klipp4:11

Verdenstida

Omhandler dato: 1999

Før det 20. århundret var ikke tidsberegningen samordnet. Det betydde at klokkene viste forskjellig tid fra land til land, ja, fra by til by også.

Her får du historien om hvordan tida ble satt i system. Newtons programleder er i Greenwich i London.

Greenwich Mean Time er det samme som såkalt universell tid ( UTC.)
UTC ligger 1 time etter norsk normaltid, og 2 timer etter norsk sommertid.

Vis klipp3:11

Noen vil ta makt over tida

Omhandler dato: 1999

Her hører du om keiserne og maktmenneskene som prøvde å påvirke tidsregningen vår. Har du tenkt på hva tid er?

Vis klipp3:53

Tidsregning

Omhandler dato: 2000

Å dele opp tida i store og små enheter; år, måneder, dager, sekunder, er noe vi gjør automatisk. Vi er så vant til det.

Her får vi vite noe av bakgrunnen for at menneskene begynte å måle ut tida.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen