Vis klipp2:34

Hva gjør knekkebrød mykt? Vann eller olje?

Omhandler dato: 2009-05-24

Når knekkebrød har stått for lenge med brunost på, så blir det mykt, men hvis det står for lenge med Hapå, da blir det ikke mykt. Det er jo ekstra rart, fordi man skulle tro det ville være motsatt. Dette må vi til bunns i.

Vis klipp6:25

Tran - hvordan lages det?

Omhandler dato: 2009

Tran er godt for kroppen. Det har du sikkert hørt før. Tran lages av torskelever. Dette og mer får du vite når Solveig lager sin egen supertran.

Vis klipp4:01

Hvordan lage usynlig skrift

Omhandler dato: 2011

Kjemiske eksperimenter kan være morsomme. Her lærer du hvordan du kan skrive hemmelige brev på papir! Du må behandle papiret på en helt spesiell måte for at skriften skal komme til syne.

Vis klipp5:02

Alt om sunnhet på 5 minutter

I dagens samfunn er det et voldsomt fokus på helse og livsstil. Aviser og ukeblader er proppfulle av artikler om slanking og trening, om hva som er sunt og hva som ikke er sunt. Petter Schjerven tråkker ut i minefeltet, og gir deg alt om sunnhet - på bare fem minutter!

Vis klipp4.03

Fest i skolehagen

Omhandler dato: 2011

Mange elever har tilgang til en skolehage. Det er et jordstykke der barna får dyrke egne grønnsaker, bær, frukt og blomster. Her lager de i stand fest ute i skolehagen for klassen og foreldrene sine.

I middelalderen ble bruken av urter og planter til mat og medisin ofte forbundet med hekseri og trolldom.

Vis klipp5:59

Stevia - sukker som ikke påvirker blodsukkeret

Naturlig søtningsstoff finnes bl.a i honning, sukkerroer og i planten Stevia. Søtstoffet fra denne planten er mellom 60 og 300 ganger søtere enn vanlig sukker.

Stevia kan brukes til alt som vanlig sukker brukes til, påvirker ikke blodsukkeret til mennesker og man legger ikke på seg av det.

Imidlertid nøler helsemyndighetene i Norge med å godkjenneStevia-planten som næringsmiddel for mennesker. De sier det ikke er forsket nok på om det er trygt å få i seg, og inntil noen vil finansiere en slik forskning, er det lite trolig at det blir lovlig å selge søtstoff fra Stevia som menneskeføde med det første.

I dette innslaget fra Schrødingers Katt møter vi en familie som selv dyrker og sukrer tilværelsen med Stevia-planten.

Vis klipp5:15

Kaffens historie

Omhandler dato: 1997-11-20

En etiopisk gjetergutt oppdaget kaffebønnen i Afrika i år 500 e.kr. I Istanbul åpnet de aller første kaffehusene, og i 1675 ble kaffehusene så utbredt i England at daværende Kong Charles Il stengte dem.

Her får du flere fakta om kaffens historie i Europa og Norge, på fem minutter.

Vis klipp1:47

Silisium fra atomreaktoren på Kjeller

Omhandler dato: 2001

Atomreaktorer kan brukes til mange formål. Elektrisk energi er et produkt.
Medisinske produkt er noe annet men i denne reportasjen får du vite litt om hvordan man forandrer et grunnstoff.

Vis klipp1:08

Vann starter brann

Omhandler dato: 1999

Kjemiske eksperimenter kan være både spennende og dramatiske. Stoffer reagerer med hverandre på ulike måter, og som du ser her, er det viktig å kjenne egenskapene til de enkelte stoffene.

Vis klipp7:14

Såpebobler er kjemi

Omhandler dato: 2001

Vannmolekyler oppfører seg forskjellig i vannoverflaten og lenger ned i vannmassen. Vannoverflaten er sterke nok til å bære små insekter og lette gjenstander.

Hvis vi blander såpe med vann, kan vi blåse bobler som er sterke nok til å sveve et stykke i lufta. Det er fordi vannmolekyler og såpemolekyler binder seg til hverandre.

Vis klipp3:06

Vannmasser og vannmolekyler

Omhandler dato: 2001

Vann er en kjemisk forbindelse mellom gassene hydrogen og oksygen. Vi tenker ikke ofte på det, fordi vann er så alminnelig i hverdagen. Vann er en forutsetning for alt liv.

I dette klippet lærer du blant annet litt om vannets ulike former.

Vis klipp2:03

CO2 og kokt egg

Omhandler dato: 2003

Her kan du se et laboratorieforsøk med et kokt egg som åler seg ned gjennom en trang glasskolbe. Det ser ut som en tryllekunst, men har en vitenskapelig forklaring.

Vis klipp1:46

Colaboks og lufttrykk

Omhandler dato: 2002

Her ser du at det fint går an å klemme en colaboks flat bare ved hjelp av en flamme og litt vann. Det vil si, egentlig er det lufta inni og utenfor boksen som gjør jobben.

Vis klipp2:39

Kjemi gjør sukker svart

Omhandler dato: 1999

Et annet navn på sukker er karbohydrater. Det finnes mange typer karbohydrater, men alle har samme grunnelementer, nemlig karbon, oksygen og hydrogen.

Her ser du blant annet et spennende eksperiment med vanlig hvitt husholdningssukker i et kjemisk laboratorium.

Vis klipp1:49

Kjemisk hage og kjemisk smell

Omhandler dato: 1999

Kjemi kan være et overraskende skolefag, spesielt når vi får være med på forsøk og eksperimenter med kjemiske stoffer som blandes, og reagerer med hverandre.

Til kjemien hører viktige grunnstoffer, det vil si stoffer som finnes i ren tilstand. Eksempler på grunnstoffer er hydrogen, karbon, nitrogen, oksygen, kalsium og sink.

Her ser du noen som utfører forsøk med å blande kjemikalier i et laboratorium. Ofte har slike eksperimenter spennende virkninger.

Vis klipp2:51

Vi lager nylon i kjemilab

Omhandler dato: 2002

Nylon er en type syntetisk eller kunstig tekstil. Det er et av de første tekstilproduktene av stoffet polyamid. Polyamid blir framstilt av olje. I dag finnes mange slags tekstiler eller stoffer som lages kunstig gjennom kjemiske prosesser.

Du kan faktisk lage nylon selv i et laboratorium, hvis du har riktige ingredienser og utstyr.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen