Vis klipp0.50

Eksperiment: Farrisbombe

Omhandler dato: 2013-10-11

I dette eksperimentet blir en farrisflaske omgjort til en fresende rakett!

Du trenger:

En flaske farris
Eddik
3 - 4 ss bakepulver
Tykk tape
Tre blyanter
Vinkork

Framgangsmåte: Hell litt edikk i flaska, og lag en hylse av bakepulver med hjelp av en bit papir. Legg de tre blyantene langs flaska, og tape dem godt fast (se klipp). Lag en kork som passer til flaska. Slipp hylsen med bakepulver opp i flaska, sett på korken og snu den opp ned. Hold god avstand mens du observerer hva som skjer!

Vis klipp3:36

Usunn mat til barn

Omhandler dato: 2013

Mange matvarer er pakket inn slik at både barn og foreldre oppfatter det slik at den er spesielt beregnet på barn. Da er det jo lett å tro at den maten er særlig sunn for barn. Men slik er det stort sett ikke.

Når Forbrukerinspektørene undersøker saken, viser det seg at mat med ''barne-emballasje'' er mindre sunn enn annen mat i butikken. Det er jo ganske bakvendt, når vi vet hvor viktig kostholdet er i oppveksten.

Vis klipp6:09

Hva er fyrverkeri?

Omhandler dato: 2013-10-27

På nyttårsaften feirer vi det nye året med fyrverkeri over hele verden. Men hva er egentlig teknikken bak dette fargesprakende fenomenet?

Fyrverkeriet ble funnet opp i Kina for nesten 3000 år siden. I sin enkleste form består det av svartkrutt innpakket i papir som kan tennes med en lunte. Kruttet består helst av 75 prosent karbon, 15 prosent kaliumnitrat og 10 prosent svovel. Raskt utvikler blandingen store mengder gass som sprenger innpakningen. Lær mer om fyrverkeri her.

Vis klipp2.14

Østers på menyen

Omhandler dato: 2010

Østers er en dyr delikatesse på fine restauranter, men sjelden kost på norske kjøkkenbord. Slik behøver det ikke å være, for som du ser her, er det både lettvint, godt og sunt å spise østers.

Sjømat rett fra havet er sterkt anbefalt av ernæringsekspertene. Så står det bare igjen for hver enkelt å bli vant til nye og uvante smaker! Dessuten er arten stillehavs-østers, som du ser i denne videoen, i ferd med å bre seg for mye i norske fjorder. Derfor burde vi spise, den rett og slett av miljøvernhensyn.

Vis klipp22.48

Rabarbraens historie

Rabarbra er en gammel plante. Den kom fra Kina på 1700-tallet, og blir kalt for 1700-tallets Ginseng. I Russland ble det oppnevnt en egen rabarbrakommisjon som overvåket trafikken med rabarbra fra Kina; det var faktisk dødsstraff for å smugle rabarbra. Her kan du lære mer om plantens plass i kulturhistorien.

Vis klipp1.45

Hvorfor flyter vi lettere i saltvann?

Omhandler dato: 2010-01-31

Hvorfor flyter ting lettere i saltvann enn i ferskvann? Solveig, fra Newton, forklarer hva som gjør at ting flyter i vann og i andre væsker.

Vis klipp3:58

Det vi bør like å spise

Omhandler dato: 2009

Å spise frukt og grønnsaker skal være sunt. Veldig mange av oss synes også at disse matvarene smaker bra. Det betyr likevel ikke at norsk hverdagskost inneholder nok grønt.

Vis klipp3.28

Tord blåser såpebobler

Omhandler dato: 2013-10-17

Såpebobler varig ikke evig, men Tord kan vise deg hvordan du kan ta på dem uten at de sprekker! Og så kan du få se hvordan du får til gigant-såpebobler!

Vis klipp1.57

Flytende nitrogen

Omhandler dato: 2013-02-17

I romtemperatur er nitrogen fargeløs og har gassform, og mesteparten av den lufta vi puster inn består av nitrogen. Når nitrogen kjøles ned til minus 196 grader, blir den flytende.

Her er Selda i laboratoriet og gjør eksperimenter med flytende nitrogen.

Vis klipp3:59

Svinepelsen blir gelé

Omhandler dato: 2012

Du visste kanskje ikke at det er grise-hud i seigmenn? Her kan du besøke et laboratorium og se hvordan stoffet gelatin framstilles av grise-hud. Gelatin brukes for eksempel i godteri, desserter og geléer.

Gelatin er et E-stoff. Svært mye av det vi spiser og drikker er tilsatt ett eller flere såkalte E-stoffer. Næringsmiddelindustrien bruker E-stoffer blant annet for at maten skal holde seg, og for å tilsette farge. Det finnes hundrevis av tilsetningsstoffer, og de har ulike egenskaper og bruksområder.

Vis klipp13:53

Komletorsdag i Sandnes

Hver eneste torsdag spiser tusenvis av rogalendinger den tradisjonsrike retten ''komle'' til middag. Retten kan kjøpes i butikkene, men blir også servert på brune kafeer, gourmetrestauranter, ferger og til og med på fylkets kinarestauranter.

Bli med til Lura Turistheim i Sandnes og møt komledronninga Anne Marit Gimre.

Vis klipp4:53

Nobelprisen i kjemi 2012

Omhandler dato: 2012

Nobelprisen i kjemi 2012 gjekk til dei amerikanske forskarane Robert Lefkowitz og Brian Kobilka. Dei har klart å kartleggje korleis ein viss type reseptorar (mottakarar) i cellene våre verkar.

Reseptorane fins på overflata av cellene og sender signal utanfrå vidare inn i cellene slik at nervesystemet vårt kan ta imot og reagere, for eksempel med å skille ut hormonet adrenalin når vi oppfattar faresignal.

Vis klipp2:01

Blandaball i Kristiansund

Omhandler dato: 1998

Ulike landsdelar har eigne spesialitetar i matvegen. Langs kysten brukast sjølvsagt mye fisk.

Her lærer du om ein populær matrett, blandaball, som representerer tradisjonell matkultur i Kristiansund og på nordvestkysten.

Vis klipp18.13

God matsopp

Omhandler dato: 2012

Skal du ut å plukke sopp, men er litt usikker på hvilke sopper som er gode og spiselige?

I dette foredraget fra 2012 gir professor Klaus Høiland en grundig gjennomgang av matsoppene som finnes i de norske skoger. Høiland har også gode tips om hvordan du kan forsikre deg om at soppen du finner er trygg å spise.

Et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp5.42

Vitenskapsmannen Anders Celsius

Omhandler dato: 1700

Anders Celsius (1701-1744) var en svensk vitenskapsmann som drev med astronomi, geografi og kjemi. Det er likevel som fysiker han er mest kjent, siden han oppfant temperaturskalaen som fortsatt brukes i store deler av verden (°C).

I denne humoristiske dramatiseringen blir vi bedre kjent med Anders Celsius.

Vis klipp3.54

Sprayboks på grillen

Omhandler dato: 2011-01-20

Å grille innendørs er i utgangspunktet en dårlig idé. Å grille en sprayboks er en minst like dårlig idé. Så hva gjør Per Olav og Rune i «Ikke gjør dette hjemme»? De griller selvfølgelig en sprayboks innendørs.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen