Vis klipp1.45

Hvorfor flyter vi lettere i saltvann?

Omhandler dato: 2010-01-31

Hvorfor flyter ting lettere i saltvann enn i ferskvann? Solveig, fra Newton, forklarer hva som gjør at ting flyter i vann og i andre væsker.

Vis klipp3:58

Det vi bør like å spise

Omhandler dato: 2009

Å spise frukt og grønnsaker skal være sunt. Veldig mange av oss synes også at disse matvarene smaker bra. Det betyr likevel ikke at norsk hverdagskost inneholder nok grønt.

Vis klipp3.28

Tord blåser såpebobler

Omhandler dato: 2013-10-17

Såpebobler varig ikke evig, men Tord kan vise deg hvordan du kan ta på dem uten at de sprekker! Og så kan du få se hvordan du får til gigant-såpebobler!

Vis klipp1.57

Flytende nitrogen

Omhandler dato: 2013-02-17

I romtemperatur er nitrogen fargeløs og har gassform, og mesteparten av den lufta vi puster inn består av nitrogen. Når nitrogen kjøles ned til minus 196 grader, blir den flytende.

Her er Selda i laboratoriet og gjør eksperimenter med flytende nitrogen.

Vis klipp3:59

Svinepelsen blir gelé

Omhandler dato: 2012

Du visste kanskje ikke at det er grise-hud i seigmenn? Her kan du besøke et laboratorium og se hvordan stoffet gelatin framstilles av grise-hud. Gelatin brukes for eksempel i godteri, desserter og geléer.

Gelatin er et E-stoff. Svært mye av det vi spiser og drikker er tilsatt ett eller flere såkalte E-stoffer. Næringsmiddelindustrien bruker E-stoffer blant annet for at maten skal holde seg, og for å tilsette farge. Det finnes hundrevis av tilsetningsstoffer, og de har ulike egenskaper og bruksområder.

Vis klipp13:53

Komletorsdag i Sandnes

Hver eneste torsdag spiser tusenvis av rogalendinger den tradisjonsrike retten ''komle'' til middag. Retten kan kjøpes i butikkene, men blir også servert på brune kafeer, gourmetrestauranter, ferger og til og med på fylkets kinarestauranter.

Bli med til Lura Turistheim i Sandnes og møt komledronninga Anne Marit Gimre.

Vis klipp4:53

Nobelprisen i kjemi 2012

Omhandler dato: 2012

Nobelprisen i kjemi 2012 gjekk til dei amerikanske forskarane Robert Lefkowitz og Brian Kobilka. Dei har klart å kartleggje korleis ein viss type reseptorar (mottakarar) i cellene våre verkar.

Reseptorane fins på overflata av cellene og sender signal utanfrå vidare inn i cellene slik at nervesystemet vårt kan ta imot og reagere, for eksempel med å skille ut hormonet adrenalin når vi oppfattar faresignal.

Vis klipp2:01

Blandaball i Kristiansund

Omhandler dato: 1998

Ulike landsdelar har eigne spesialitetar i matvegen. Langs kysten brukast sjølvsagt mye fisk.

Her lærer du om ein populær matrett, blandaball, som representerer tradisjonell matkultur i Kristiansund og på nordvestkysten.

Vis klipp18.13

God matsopp

Omhandler dato: 2012

Skal du ut å plukke sopp, men er litt usikker på hvilke sopper som er gode og spiselige?

I dette foredraget fra 2012 gir professor Klaus Høiland en grundig gjennomgang av matsoppene som finnes i de norske skoger. Høiland har også gode tips om hvordan du kan forsikre deg om at soppen du finner er trygg å spise.

Et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp5:42

Vitenskapsmannen Anders Celsius

Omhandler dato: 1700

Anders Celsius (1701-1744) var en svensk vitenskapsmann som drev med astronomi, geografi og kjemi. Det er likevel som fysiker han er mest kjent, siden han oppfant temperaturskalaen som fortsatt brukes i store deler av verden (°C).

I denne humoristiske dramatiseringen blir vi bedre kjent med Anders Celsius.

Vis klipp3.54

Sprayboks på grillen

Omhandler dato: 2011-01-20

Å grille innendørs er i utgangspunktet en dårlig idé. Å grille en sprayboks er en minst like dårlig idé. Så hva gjør Per Olav og Rune i «Ikke gjør dette hjemme»? De griller selvfølgelig en sprayboks innendørs.

Vis klipp5:21

Plumbo-bombe

Omhandler dato: 2011-01-20

Hvordan virker en plumbo-bombe i sammenligning med en bakepulver-bombe? Gutta i ''Ikke gjør dette hjemme'' tester det for oss, for dette skal vi ikke gjøre.

Vis klipp5:23

Vitenskapsmannen Artturi Ilmari Virtanen

Omhandler dato: 1900

Frisk melk drikkes året rundt, uten at vi synes det er særlig rart. Men dette har ikke alltid vært en selvfølge. Den friske melken kan vi takke den finske biokjemikeren Artturi Ilmari Virtanen (1895-1973) for.
Virtanen forsket på hvordan man kunne lagre gress gjennom vinteren, slik at kvaliteten holdes ved like, og kuene kan produsere god melk gjennom hele året. Virtanen ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 1945.

I denne humoristiske dramatiseringen blir vi bedre kjent med vitenskapsmannen Arturri Ilmari Virtanen.

Vis klipp3:00

Fargestoffene karotenoider

Omhandler dato: 2003

Grønnsaker, frukt og bær har fine farger. Det kan nok hjelpe til å skjerpe appetitten vår, men de naturlige fargestoffene i maten er godt for mye mer. Her lærer du særlig om karotenoider, pigmentene som har gitt gulrota navn på engelsk (carrot).

Vis klipp25.07

Tang og tare kan være god mat

Omhandler dato: 2012

Vi har en nærmest ubrukt matressurs i havet. Tang og tare er næringsrike sjøplanter som kan kokes eller stekes, og erstatte vanlige grønnsaker eller salat.

I gamle dager ble tang og tare brukt som dyrefór, eller til å gjødsle dyrket jord. I Asia, der sjømaten tradisjonelt utgjør en større andel av kostholdet enn i Norge, brukes også tang og tare som mat.

Vis klipp1:21

Noen fakta om vann

Omhandler dato: 2010-11-07

Norges største innsjø heter Mjøsa. Verdens største hav er Stillehavet. Et vannmolekyl består av to hydrogenatomer og ett oksygenatom.

Her gir Kristoffer oss enda flere fakta om vann?

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen