Lydklipp: Fattigere land kom med i EU

Klippet handler om emnene

Relevante artikler

Relaterte program

Noen relaterte klipp

Lydklipp: Fattigere land kom med i EU (4.07)

Sendt: 05. des 2011

I 2011 er Norge fjernere fra å bli EU-medlem enn noen gang i EUs historie. Meningsmålinger viser et rekordstort flertall i befolkningen mot medlemsskap.

To folkeavstemninger har endt med nei til norsk medlemsskap i EU (1972 og 1994). I stedet har Norge lenge hatt en tilknytningsavtale med Det europeiske fellesskap, som kalles EØS-avtalen. Diskusjonen om vi bør si opp EØS-avtalen, har hatt vind i seilene det siste året.

På 2000-tallet har økonomiske nedgangstider og krisetegn vært tydelige og økende i mange EU-land. Verst er situasjonen i Hellas, men også store medlemsland som Spania og Italia sliter tungt.

I denne situasjonen kan det være nyttig å gå litt tilbake i historien og oppsummere hvordan Det europeiske fellesskapet oppsto og vokste fra noen få store land til å omfatte 27 ganske ulike stater i dag.

Mange land, som Portugal og Irland, har opplevd stor utvikling som medlemmer av EU.


HTML referanse

Klipp og lim denne koden for å lage referanse til dette klippet i din blogg eller nettside. Koden kan også limes inn i systemer som Fronter, It's Learning og PedIT.

Embed kode

Embed koden fungerer tilsvarende som HTML referanse, men lar deg spille av klippet direkte uten å måtte klikke deg til NRK Skole.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen