Felttoget mot Norge 1940

Noen relaterte klipp

Felttoget mot Norge 1940 (20.07)

Sendt: 07. jun 1965

Felttoget mot Norge 1940 starter med det tyske angrepet den 9. april og skal vare i to måneder, helt til den 9. juni da de norske styrkene kapitulerer i Nord-Norge.

Det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 kommer høyst overraskende på nordmennene, som er forberedt på at landet skal klare å holde seg utenfor krigen. I liten grad er det norske forsvaret forberedt og trent på å møte en angriper av det tyske slaget, men skal etterhvert få hjelp av britiske, franske og polske styrker. Norge innser likevel etterhvert at det ikke lenger kan stå imot tyskerne. Konge og regjering forlater Norge 7. juni for å fortsette kampen fra London. Den 9. juni kapitulerer de siste norske styrkene i Norge.

Flere norske byer, Namsos, Steinkjer, Elverum, Molde, Kristiansund, Bodø og Narvik, ble totalskadd som følge av kamphandlinger eller tysk bombing. Dette innslaget starter med den tyske bombingen av Elverum 11. april 1940, etter at kongen den 10. april har avvist det tyske kravet om å innsette Vidkun Quisling som statsminister.


HTML referanse

Klipp og lim denne koden for å lage referanse til dette klippet i din blogg eller nettside. Koden kan også limes inn i systemer som Fronter, It's Learning og PedIT.

Embed kode

Embed koden fungerer tilsvarende som HTML referanse, men lar deg spille av klippet direkte uten å måtte klikke deg til NRK Skole.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen