"Ytringsfrihet" inngår i emnet

"Ytringsfrihet" er relatert til

Artikler om "Ytringsfrihet"

Personer relatert til "Ytringsfrihet"

Vis klipp37:25

Skriving - retorikk og danning

Omhandler dato: 2014

Ove Eide er lærer i videregående skole. Her forteller her om tekstforming innen ulike sjangere. Eide er innom metoder som skribenter kan bruke under utforming av essayer, kronikker og visuelle fortellinger. Her er gode tips for både lærer og elev!

Foredraget er hentet fra en foredragsserie arrangert av Fritt Ord i forbindelse med ''Ytringsfrihetens helter og antihelter' - en konkurransen for elever i videregående skole.

Vis klipp41:43

Per Edgar Kokkvold om ytringsfrihet

Omhandler dato: 2014

Ifølge George Orwell er ytringsfrihet retten til å si det andre ikke liker å høre. Per Edgar Kokkvold trekker fram dette sitatet, og mener at ytringsfriheten er den viktigste av menneskerettighetene, fordi den er selve grunnlaget for alle de andre. Her oppsummerer han noen av de sentrale hendelsene i Norge og Europa de senere år, der ytringsfriheten har stått på spill.

Foredraget er hentet fra en serie i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp3:21

Frihet etter 1945

Omhandler dato: 1945

Betydde friheten etter andre verdenskrig at vi var absolutt frie? Historieleterne fra NRK Skole snakker med filosof Joakim Hammerlin om hva frihet egentlig er.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp3:06

Politisk overvåking

Omhandler dato: 1970

Historieleterne fra NRK Skole drar tilbake til 70-tallet for å snakke med jusprofessor Dag Wiese Schartum om politisk overvåking.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp1:45

Pussy Riot

Omhandler dato: 2012-10-10

Pussy Riot er et russisk jentepunkband, kjent for sine ulovlige stuntopptredener i Moskva. De arrangerte et stunt i en kirke, og uttalte seg negativt om presidenten i Russland. Dette likte myndighetene dårlig, og flere av jentene ble arrestert og dømt til to års fengsel.

Veldig mange involverte seg i saken og mente at jentene måtte frikjennes, og etter hvert fikk de saken opp i en ankedomstol.

Vis klipp28:34

Kina om Kina: episode 3

Omhandler dato: 2012

Kina er blitt et mer åpent og moderne samfunn i dag. Blant annet har Internett og den teknologiske utviklingen ført til at den statlige sensuren ikke er like lett å håndheve fra myndighetenes side.

I denne episoden møter vi bloggere som har funnet sitt medium hvor myndighetene ikke kan sensurere informasjonsflyten. Svensk dokumentarserie (3:8)

Vis klipp16.15

Fritt Ord-prisen 2013

Omhandler dato: 2013

Per Fugelli (f. 1943) er lege og forfatter, og har i en årrekke vært en kritisk og aktiv kommentator både til norsk helsepolitikk og en rekke andre samfunnsspørsmål.

De siste fire åra har han levd med en alvorlig kreftsykdom. I denne perioden skrev han to bøker om å møte dødsangsten, og kjempe for livsgleden. Kreft er en folkesykdom vi fortsatt har vanskelig for å snakke åpent om, men Fugelli har aktivt delt sin sykdomsprosess med offentligheten.

For dette fikk han Fritt Ords Pris i 2013. Fritt Ord er en stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet.

Vis klipp5.04

Pressesensur i Tyrkia

Omhandler dato: 2013

Her møter du kritiske journalister i Istanbul. Både de og mange andre tyrkere i denne storbyen advarer om myndighetenes manglende respekt for det frie ord.

Tyrkia er et moderne land som likevel er beryktet for å forfølge sine journalister, sensurere aviser og andre medier, og legge bånd på ytringsfriheten, som er uunnværlig i et reelt demokrati.

Vis klipp23:44

Journaliststudentene

Omhandler dato: 2010-09-25

I april i 2010 fikk 72 journaliststudenter på Høgskolen i Oslo i oppgave å finne ut hvordan det står til med pressefriheten i 23 land.

Vi følger to av studentene som var med i dette prosjektarbeidet. Den ene jobber med forholdene i Italia og den andre med Russland.

Vis klipp2:00

Brant hijab på kvinnedagen

Omhandler dato: 2009-03-08

Under markeringen av kvinnedagen i Oslo, 8. mars 2009, satte samfunnsdebattanten, transpersonen og likestillingsaktivisten Sara Azmeh Rasmussen fyr på en hijab.

Dagen før trykket Aftenposten en kronikk hun hadde skrevet, hvor hun varsler hijabbrenningen dagen etter ,og begrunner sitt syn på tildekking av kvinnen som kvinneundertrykkende. Men i kronikken erkjenner hun også at bildet er komplekst:

''Sløret er både din frihet og ditt fengsel, din stolthet og din skam, ditt valg og din skjebne, ditt opprør og din søken etter konformitet, ditt høye rop om anerkjennelse og din tause erklæring om underkastelse'', skriver hun bl.a i kronikken, som er formet som en samtale med en muslimsk kvinne.

Vis klipp4:49

Bushra Ishaq, Fritt Ords pris-vinner

Omhandler dato: 2010-11-20

I 2008 er Bushra Ishaq en av de nye unge offentlige stemmene. Hun og Abid Raja blir hedret med Fritt Ords-prisen i 2010, blant annet fordi de har bidratt til å øke forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn.

Brått forsvinner Ishaq fra den offentlige debatten. Etter drapstrusler og hatefulle meldinger, råder politiet henne til å trekke seg.

I dette programmet forteller Ishaq hvordan hun opplever situasjonen.

Da programmet ble sendt, var politiet fremdeles ikke ferdig med å etterforske saken.

Vis klipp2:00

Fengslede forfatteres dag

Omhandler dato: 2000-11-15

PEN (Poets, Essayists and Novelists), er en internasjonal organisasjon som jobber for forfatteres og andre skribenters rett til ytringer.

Hvert år den 15. november markeres ''Fengslede forfatteres dag''. Dette er en dag der PEN fokuserer på de farer som forfattere, forleggere, redaktører, journalister og oversettere utsettes for når de bruker sin ytringsfrihet.

I dette klippet møter vi representanter for den norske PEN-klubben under markeringen i år 2000.

Vis klipp26:29

Burma i 2008

Omhandler dato: 2008

Burma (Myanmar) var under britisk styre fra 1948 til 1988, da en brutal militærjunta overtok etter et statskupp. Juntaen har gjort Burma til et av de mest vanstyrte landene i verden. Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi ble satt i husarrest i 1989, men stilte til valg i 1990 og vant suverent. Selv om militærjuntaen hadde gått med på det frie valg, nektet de å godkjenne Suu Kyi som ny statsminister, og fortsatte sitt totalitære styre av landet.

Dette programmet gir deg historien om landet frem til 2008.

Vis klipp3:26

OL-arrangør uten ytringsfrihet

Omhandler dato: 2008

Sommeren 2008 er det olympiske leker i Kinas hovedstad, Beijing. På forhånd er arrangementet omstridt, fordi Kina, verdens største økonomi, ikke er et demokrati.

Kina vil kun bruke OL som propaganda som dekker til kritikkverdige samfunnsforhold, mener kritikerne.
De som støtter OL i Beijing hevder tvert imot at det kan stimulere til en demokratisk utvikling.

Denne reportasjen viser at norske journalister blir overvåket og nektet å intervjue hvem de vil under OL.
Du ser også at kinesiske journaliststudenter læres opp til ikke å kritisere myndighetene.

Kineserne mangler elementære demokratiske rettigheter som ytrings-og trykkefrihet.

Vis klipp5:24

Gerhardsens regjering 1945

Omhandler dato: 1945

Da befolkningen går til Stortingsvalg i Norge i 1945, er det 10 år siden sist ! Og fra 1940-1945 lever folk i et nazistisk diktatur. Ikke rart at friheten er kjærkommen.

I dette klippet ser du nordmenn som endelig går til valgurnene etter frigjøringen. Men mange tusen personer blir nektet å stemme. De er anklaget for landssvik, for samarbeid med den tyske okkupasjonsmakten.

Her får du høre om hvordan Regjeringen blir satt sammen, og hvordan de gamle politikerne i Arbeiderpartiet, Jens Christian Hauge og Einar Gerhardsen, ser på denne perioden.

Vis klipp3:02

Kardemomme-landet

Omhandler dato: 1980

På 80-tallet var det en del aksjoner og okkupasjoner av offentlige bygg og kontorer. Mange ble sinte og flere mente at det var svært alvorlig å tillate slike aksjoner.
Vi får se noen av aksjonene og vi møter også en av dem som var svært kritisk til denne måte å gi uttrykk for sine meninger.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen