"Ytringsfrihet" inngår i emnet

"Ytringsfrihet" inneholder flere emner

"Ytringsfrihet" er relatert til

Artikler om "Ytringsfrihet"

Personer relatert til "Ytringsfrihet"

Vis klipp2:39

Okkupert hverdag - møte med nazistene

Omhandler dato: 1943

August Rathke var redaktør for en illegal avis under andre verdenskrig. En dag han var ute for å spre forbudte publikasjoner, ble han stoppet av en tysk patrulje. Her forteller han hvordan det gikk.

Okkupasjonsmakten kneblet pressen og sensurerte kulturlivet og offentlige ytringer, men det fantes mange som drev med illegal virksomhet for å kjempe mot sensur og ensretting.

Vis klipp2:43

Fritt ord: Nelson Mandela

Omhandler dato: 2015-04-16

Nelson Mandela var et av det 20. århundrets største ikoner. Den sør-afrikanske frigjøringshelten og fredsprisvinneren ble 95 år gammel. Her får du en kort presentasjon av Mandela og det han kjempet for.

Filmen er laget av Frida Ravna Rømo og Hedda Solberg Fiskvik fra Ole Vig videregående skole i Stjørdal. Dette var et bidrag i Fritt Ord sin konkurranse for elever i videregående skole, ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp5:20

Fritt ord: Min helt

Omhandler dato: 2015-04-16

Fredrik Opseths helt og forbilde er Kim Friele. Hun har vært en foregangskvinne i kampen for homofiles rettigheter i Norge. Her forteller Fredrik om hva Friele har betydd for ham.

Filmen er laget av Miriam Johansen og Fredrik Opseth fra Oslo, og er en av tre vinnere i Fritt Ord sin konkurranse for elever i videregående skole, ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp4:24

Fritt ord: Troll i ord

Omhandler dato: 2015-04-16

Veldig mange av oss har opplevd eller sett andre bli hetset på Internett. Ytringsfrihet er retten til å ytre sine meninger. Men skal vi allikevel alltid si det vi mener?

Filmen er laget av Marie Kvalø, Kamilla Brun og Lutta Vollen fra Sortland og fra Hadsel videregående skoler i Nordland. Dette var et bidrag i Fritt Ord sin konkurranse for elever i videregående skole, ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp4:52

Fritt ord: Sagt og usagt

Omhandler dato: 2015-04-16

I denne kortfilmen møter vi en mann som sitter alene og venter på et venterom. Mot sin vilje får han selskap av en mørkhudet mann.

Filmen er laget av Amalie Berg, Maypia Angelica Dahl og Iver Jensen fra Hadsel videregående skole i Nordland. Filmen er en av tre vinnere i Fritt Ord sin konkurranse for elever i videregående skole, ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp5.24

Amal Aden - forfatter og samfunnsdebattant

Omhandler dato: 2013

Norsk-somaliske Amal Aden reiser landet rundt i kampen for likestilling og god integrering av innvandrere. Hun kjemper for at muslimske kvinner og unge skal få kle seg som de vil og elske hvem de vil. Selv var hun gift og fikk barn med en mann, men valgte så å stå fram som lesbisk. Det har sin pris.

Amal Aden mottok Zola-prisen i 2010, og Amnestyprisen i 2013, for sitt arbeid med norsk innvandrings- og integreringspolitikk og sin aktive bruk av ytringsfriheten. Hun er også med i juryen for Fritt Ords essay-konkurranse for elever i videregående skole.

Vis klipp41:43

Per Edgar Kokkvold om ytringsfrihet

Omhandler dato: 2014

Ifølge George Orwell er ytringsfrihet retten til å si det andre ikke liker å høre. Per Edgar Kokkvold trekker fram dette sitatet, og mener at ytringsfriheten er den viktigste av menneskerettighetene, fordi den er selve grunnlaget for alle de andre. Her oppsummerer han noen av de sentrale hendelsene i Norge og Europa de senere år, der ytringsfriheten har stått på spill.

Foredraget er hentet fra en serie i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp18.58

Knut Olav Åmås om tabuer

Omhandler dato: 2014

Norsk våpenproduksjon, pilleavhengighet og frivillig barnløshet. Dette er noen av tabuene i norsk offentlighet i dag, ifølge Knut Olav Åmås i Fritt Ord. Her lister han opp det han mener er de 10 største tabuene som sjelden trekkes fram, men som vekker stort engasjement hver gang de dukker opp i media.

Foredraget er hentet fra en serie i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp3:06

Politisk overvåking

Omhandler dato: 1970

Historieleterne fra NRK Skole drar tilbake til 70-tallet for å snakke med jusprofessor Dag Wiese Schartum om politisk overvåking.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp3:21

Frihet etter 1945

Omhandler dato: 1945

Betydde friheten etter andre verdenskrig at vi var absolutt frie? Historieleterne fra NRK Skole snakker med filosof Joakim Hammerlin om hva frihet egentlig er.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp1:45

Pussy Riot

Omhandler dato: 2012-10-10

Pussy Riot er et russisk jentepunkband, kjent for sine ulovlige stuntopptredener i Moskva. De arrangerte et stunt i en kirke, og uttalte seg negativt om presidenten i Russland. Dette likte myndighetene dårlig, og flere av jentene ble arrestert og dømt til to års fengsel.

Veldig mange involverte seg i saken og mente at jentene måtte frikjennes, og etter hvert fikk de saken opp i en ankedomstol.

Vis klipp28:34

Kina om Kina: episode 3

Omhandler dato: 2012

Kina er blitt et mer åpent og moderne samfunn i dag. Blant annet har Internett og den teknologiske utviklingen ført til at den statlige sensuren ikke er like lett å håndheve fra myndighetenes side.

I denne episoden møter vi bloggere som har funnet sitt medium hvor myndighetene ikke kan sensurere informasjonsflyten. Svensk dokumentarserie (3:8)

Vis klipp16.15

Fritt Ord-prisen 2013

Omhandler dato: 2013

Per Fugelli (f. 1943) er lege og forfatter, og har i en årrekke vært en kritisk og aktiv kommentator både til norsk helsepolitikk og en rekke andre samfunnsspørsmål.

De siste fire åra har han levd med en alvorlig kreftsykdom. I denne perioden skrev han to bøker om å møte dødsangsten, og kjempe for livsgleden. Kreft er en folkesykdom vi fortsatt har vanskelig for å snakke åpent om, men Fugelli har aktivt delt sin sykdomsprosess med offentligheten.

For dette fikk han Fritt Ords Pris i 2013. Fritt Ord er en stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet.

Vis klipp22.04

Dagens Kina (2:2)

Omhandler dato: 2012-11-08

Kina er i ferd med å ta tilbake sin ledende posisjon i verdensøkonomien. Hvilken retning vil Kina velge, og hva kan konsekvensene bli av Kinas klatring mot status som økonomisk supermakt? I dette klippet diskuterer Norges fremste kjennere av kinesisk politikk, næringsliv og kultur dette spørsmålet.

Vis klipp23.37

Dagens Kina (1:2)

Omhandler dato: 2012-11-08

Kina er i ferd med å ta tilbake sin ledende posisjon i verdensøkonomien. Hvilken retning vil Kina velge, og hva kan konsekvensene bli av Kinas klatring mot status som økonomisk supermakt? I dette klippet diskuterer Norges fremste kjennere av kinesisk politikk, næringsliv og kultur dette spørsmålet.

Vis klipp5.04

Pressesensur i Tyrkia

Omhandler dato: 2013

Her møter du kritiske journalister i Istanbul. Både de og mange andre tyrkere i denne storbyen advarer om myndighetenes manglende respekt for det frie ord.

Tyrkia er et moderne land som likevel er beryktet for å forfølge sine journalister, sensurere aviser og andre medier, og legge bånd på ytringsfriheten, som er uunnværlig i et reelt demokrati.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen