"Matematikk" inneholder flere emner

"Matematikk" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Matematikk"

Personer relatert til "Matematikk"

Vis klipp4.32

Luke 17: Den lille gangetabellen

Den lille gangetabellen fortoner seg for mange som en spennende reise fra 1 til 100. For professor Ingolf Breistrand er spennende bare fornavnet. Han er nemlig blant dem som synes den lille gangetabellen er full av overraskelser og paradokser, og merkelige mystiske resultater.

Se denne fornøyelige lille sketsjen med guttene fra Team Antonsen.

Vis klipp40:32

Er Pythagoras den vi tror han er?

Omhandler dato: 2014

Når vi lærer Pythagoras læresetning tror vi det er matematikeren selv som har gjort oppdagelsen. Nå er det mange forskere som mener at den kjente læresetningen er mye eldre enn Pythagoras. Det er også flere forskere som trekker i tvil om Pythagoras i det hele tatt har levd. I denne reportasjen fra P2s Ekko hører du om hvorfor man tror den kjente mesters vitenskap kan ha et annet opphav.

Vis klipp1.39

Sjekketriks: Pythagoras læresetning

Omhandler dato: 2009

NRKs radarpar Rune Gokstad og Øystein Backe har god nytte av den geometriske læresetningen som Pythagoras, kanskje urettmessig, har fått æren for: I en rettvinklet trekant er summen av kvadratene på katetene (de korteste sidene) lik kvadratet på hypotenusen (den lengste siden). Vær så god!

Vis klipp2:07

Matematikk for de aller minste

Omhandler dato: 2013

I dag skal barna lære om Pythagoras. Mange av barna har ennå ikke begynt på skolen, men på Sørlandet Vitensenter i Arendal lærer de at alt er matematikk.

Vis klipp28:17

Bli god i matte!

Omhandler dato: 2014

Her er tips til alle som vil bli skikkelig gode i matematikk. For sjøl om ikke alle kan bli matematikere, er det ikke noe som heter å ''møte veggen i matte'', mener ekspertene i Ekko-studio. Den veggen forsvinner for alle som blir motivert for å rive den.

Vis klipp2:29

Rubiks kube

Omhandler dato: 2012

Rubiks kube tok verden med storm på begynnelsen av 1980-tallet, og både unge og gamle lot seg rive med i kampen om å løse én eller flere sider av kuben. Kuben er fortsatt populær, og det finnes mange måter å løse den på. Forskjellige oppskrifter kan man finne på nettet, men man kan også gå kurs, slik barna i denne reportasjen har gjort.

Ernö Rubik er en ungarsk oppfinner som allerede i 1974 lagde den første kuben. Nå finnes det mange varianter, og det arrangeres både nasjonale mesterskap og verdensmesterskap i løsing av disse. Verdensrekorden for løsing av den vanlige 3x3-kuben er 5,55 sekunder.

Vis klipp1:54

NM i kube

Omhandler dato: 2010

Hvert år arrangeres NM i Rubiks kube. I 2010 ble mesterskapet arrangert i Trondheim, og her ser du noen entusiaster som demonstrerer hvordan kuben kan løses på flere måter. Du får blant annet se Hilmar Magnusson løse den vanlige kuben på en svært bra tid.

Vis klipp2.39

Mitt yrke - lektor i realfag

Omhandler dato: 2014

Lektorjobben på videregående skole er fantastisk spennende, og ingen dag er like, sier lektor Eirik Madsen. Her forklarer han hvorfor han trives så godt som lærer, og hva som kreves av utdanning for å bli det.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 8 av 40.

Vis klipp26:28

Matematikkens magi

Omhandler dato: 2013

Roger Antonsen er en prisvinnende formidler av matematikk. På en lettfattelig og underholdende måte demonstrerer han hvordan vi kan finne matematikk overalt i hverdagen.

Dette foredraget er fra NRK Skoles fagdag i oktober 2013. Ved hjelp av videoer og praktiske eksempler, viser Antonsen oss hvordan matematikkfaget kan presenteres på nye og spennende måter.

Vis klipp13.13

MK-X: Halvering 2

Omhandler dato: 2013-10-29

Markus bor sammen med sin mamma på gård, og hjelper til med å selge grønnsaker på tunet. Det som ser ut til å bli en rolig dag, endrer seg raskt når den utspekulerte kjøpmann Brynhildsen ankommer.

Norsk mattedrama - episode 12 av 12

Vis klipp13.09

MK-X: Brøk 2

Omhandler dato: 2013-10-28

Markus og kameraten hans må bevise at de kan dele på brøkmåten for ikke å bli lurt. En fetter som går i sjette klasse kan nemlig være temmelig sleip, og prøver å lure dem.

Norsk mattedrama - episode 11 av 12

Vis klipp13.09

MK-X: Minus 2

Omhandler dato: 2013-10-27

Helge er mammas redning når hun blir sjøsyk. Han skal selge billetter til båtpassasjerene, men kapteinen prøver å gjøre det vanskelig for ham ved å lage ekstra rabatter i dag.

Norsk mattedrama - episode 10 av 12

Vis klipp13.07

MK-X: Pluss 2

Omhandler dato: 2013-10-26

Helge hjelper mamma med å selge billetter på ferga. Men hvordan går det når mamma blir sjøsyk og Helge må overta salget helt alene?

Norsk mattedrama - episode 9 av 12

Vis klipp13.13

MK-X: Dobling 2

Omhandler dato: 2013-10-25

Grisen til Frida har blitt solgt til den forferdelige kjøpmannen Brynhildsen, og han vil ha dobbel pris hvis hun skal kjøpe grisen tilbake. Frida trenger hjelp fra MK-X.

Norsk mattedrama - episode 8 av 12

Vis klipp12.54

MK-X: Dobling 1

Omhandler dato: 2013-10-01

Mirjas hund har spist opp alle muffinsene, og hun må bake nye før gjestene kommer. Hun finner oppskriften til pappa, men den stemmer ikke helt. Han pleier nemlig å lage dobbel oppskrift. Mirja trenger hjelp av MK-X!

Norsk mattedrama - episode 6 av 12

Vis klipp13.00

MK-X: Minus 1

Omhandler dato: 2013-09-26

Bakeriet har stort salg, og alle bakervarer koster tre kroner mindre enn de pleier. Den svenske dronningen kommer på besøk, og Helene trenger hjelp av MK-X for å regne ut den nye prisen på kaken hun bestiller.

Norsk mattedrama - episode 5 av 12

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen