"Matematikk" inneholder flere emner

"Matematikk" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Matematikk"

Personer relatert til "Matematikk"

Vis klipp13:23

Om korrelasjon og kausalitet

Omhandler dato: 2015

Tall og statistikk kan brukes til å skape store overskrifter, men betyr det at svaret alltid er riktig? For eksempel: Er det størrelsen på skoleklassen som avgjør om du tar høy utdannelse, eller kan det være andre variabler som gjelder?

Astrid Marie Jorde Sandsør, stipendiat ved Økonomisk institutt UiO gir oss en innføring i sammenhengen mellom korrelasjon og kausalitet. Foredraget er filmet av NRK Skole i samarbeid med Økonomisk institutt ved UiO.

Vis klipp29:36

Siffer - episode 6

Omhandler dato: 2011.10.09

Matematiker Jo Røislien ser nærmere på spillteori - den matematiske disiplinen som tar for seg hvordan mennesker, nasjoner eller selskaper gjør valg. Røislien reiser blant annet til Princeton University i USA og besøker nobelprisvinner John Nash, den ubestridte superstjernen innenfor spillteori. Var det spillteori som avverget tredje verdenskrig, og kan den brukes til å bli norgesmester i stein-saks-papir?

Siffer er et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall, og dette er episode 6 av 10.

Vis klipp15.51

MK-X: Tiervenner

Omhandler dato: 2014

Emmas pappa prøver å få jobb på Lekefabrikken. Skal han få jobben, må han løse oppgavene han får fra sjefen Katarina. Når han møter den sleipe Konrad, trenger han Emmas hjelp. Klarer Emma å telle og pakke lekene riktig, med litt hjelp fra MK-X?

Norsk mattedrama (1:8) (sesong 2)

Vis klipp15.38

MK-X: Ganging

Omhandler dato: 2014

Emil er med mamma Katarina på jobb på Lekefabrikken. Han vil gjerne hjelpe til i fabrikken i stedet for å sitte på kontoret og kjede seg. Men Konrad vil ikke ha barn i fabrikken, og gir Emil vanskelige gangeoppgaver for å bli kvitt ham. Klarer Emil oppgavene han får av Konrad, med litt hjelp fra MK-X?

Norsk mattedrama (2:8) (sesong 2)

Vis klipp15.20

MK-X: Klokka - hele timer og halvtimer

Omhandler dato: 2014

Runar har laget en klokkedokke som kan vise, og si høyt, hvor mye klokka er. Sjefen i Lekefabrikken synes dokka er fin, så hun melder den på i NM i leker. Det er bare det at klokkedokka ikke er helt ferdig ennå. Klarer Emma å lese inn riktig klokkeslett, slik at de vinner konkurransen?

Norsk mattedrama (3:8) (sesong 2)

Vis klipp15:40

MK-X: Tierplassen og enerplassen

Omhandler dato: 2014

På lageret i Lekefabrikken river Emil og Roy ned en haug med klosser. Greier de å sortere og legge riktig antall klosser i hver eske, før Konrad oppdager det? Kan MK-X hjelpe dem gjennom dagen?

Norsk mattedrama (4:8) (sesong 2)

Vis klipp15:45

MK-X: Klokka - langviser og minutter

Omhandler dato: 2014

Emmas pappa har bursdag. Akkurat når gjestene kommer og festen skal begynne, kommer Emma på at hun har glemt gaven hans på Lekefabrikken. Kommer Emma seg inn i fabrikken, og rekker hun tilbake til festen før gavene skal åpnes? Kan MK-X hjelpe Emma denne gangen?

Norsk mattedrama (5:8) (sesong 2)

Vis klipp15:22

MK-X: Måling

Omhandler dato: 2014

Det skal komme en leketøysoppkjøper fra USA til lekefabrikken. Runar holder på å lage et byggesett for drager, men er ikke helt ferdig når han må løpe avgårde for å ta telefonen. Klarer Emma og Emil å lage dragen ferdig, med litt hjelp fra MK-X?

Norsk mattedrama (6:8) (sesong 2)

Vis klipp15:26

MK-X: Tallene fra 10 til 20

Omhandler dato: 2014

Den lille bygda Solesund er sperret inne av et ras. Sjefen på lekefabrikken bestemmer at de skal sende leker til barna som bor i Solesund. Når Runar skal begynne å pakke lekene, får han et kraftig hekseskudd. Klarer Emil å pakke lekene tidsnok til å rekke flytransporten? Kan MK-X hjelpe ham denne gangen?

Norsk mattedrama (7:8) (sesong 2)

Vis klipp15:38

MK-X: Klokka

Omhandler dato: 2014

Emma og Emil lager julelunsj til alle som jobber i Lekefabrikken. Lunsjen skal serveres klokka ett, men det ser ut som klokka i Lekefabrikken aldri blir ett. Emil og Emma har på følelsen av at noen lurer dem. Klarer de ved hjelp av MK-X å finne ut hva som skjer?

Norsk mattedrama (8:8) (sesong 2)

Vis klipp4.32

Luke 17: Den lille gangetabellen

Den lille gangetabellen fortoner seg for mange som en kjedelig oppramsing fra 1 til 100. Professor Ingolf Breistrand har et annet syn på saken; for ham er gangetabellen full av overraskelser og paradokser, og merkelige resultater.

Vis klipp40:32

Er Pythagoras den vi tror han er?

Omhandler dato: 2014

Når vi lærer Pythagoras læresetning tror vi det er matematikeren selv som har gjort oppdagelsen. Nå er det mange forskere som mener at den kjente læresetningen er mye eldre enn Pythagoras. Det er også flere forskere som trekker i tvil om Pythagoras i det hele tatt har levd. I denne reportasjen fra P2s Ekko hører du om hvorfor man tror den kjente mesters vitenskap kan ha et annet opphav.

Vis klipp1.39

Sjekketriks: Pythagoras læresetning

Omhandler dato: 2009

NRKs radarpar Rune Gokstad og Øystein Backe har god nytte av den geometriske læresetningen som Pythagoras, kanskje urettmessig, har fått æren for: I en rettvinklet trekant er summen av kvadratene på katetene (de korteste sidene) lik kvadratet på hypotenusen (den lengste siden). Vær så god!

Vis klipp2:07

Matematikk for de aller minste

Omhandler dato: 2013

I dag skal barna lære om Pythagoras. Mange av barna har ennå ikke begynt på skolen, men på Sørlandet Vitensenter i Arendal lærer de at alt er matematikk.

Vis klipp28:17

Bli god i matte!

Omhandler dato: 2014

Her er tips til alle som vil bli skikkelig gode i matematikk. For sjøl om ikke alle kan bli matematikere, er det ikke noe som heter å ''møte veggen i matte'', mener ekspertene i Ekko-studio. Den veggen forsvinner for alle som blir motivert for å rive den.

Vis klipp1:54

NM i kube

Omhandler dato: 2010

Hvert år arrangeres NM i Rubiks kube. I 2010 ble mesterskapet arrangert i Trondheim, og her ser du noen entusiaster som demonstrerer hvordan kuben kan løses på flere måter. Du får blant annet se Hilmar Magnusson løse den vanlige kuben på en svært bra tid.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen